Çocuklu Aileler
Aşılar
Seyahate çıkmadan once çocuğunuzun aşılarının tam olup olmadığını mutlaka çocuk doktorunuza veya aile hekiminize kontrol ettirmelisiniz.Eksik aşılar varsa tamamlatmalısınız.Yurtdışına çıkacaksanız; Seyahat Sağlığı Danışma Hattını (444 77 34) arayarak gideceğiniz ülke ile ilgili bilgi almalı,gerekiyorsa Seyahat Sağlığı Merkezinde çocuğunuzun seyahatle ilgili aşılarını da tamamlatmalısınız. Sıtma olan ülkeler gidecekseniz, Seyahat Sağlığı Hekimi tarafından çocuğunuza durumu değerlendirilip uygun bir reçete önerilecektir.
İshal ve sindirim sistemi hastalıkları ve hijyen
Seyahatle ilgili ensık görülen problemlerden biri ishalle seyreden gastrointestinal sistem hastalıklarıdır. Çocuk ve bebekler ellerini sık sık ağızlarına götürmeleri sebebiyle ishal , diğer gıda ve su kaynaklı hastalıklar yönünden risk altındadırlar.İshal olan çocuklar erişkinlere gore çok daha çabuk susuz kalıp dehidratasyon bulguları gösterebilirler,bu nedenle çocukların ishal olduğu durumlarda kaybedilen sıvıyı yerine koymak çok önemlidir.Bu amaçla doktorunuzdan bilgi alarak hafif durumlarada ORS paketlerinden yararlanabilirsiniz.Çocuklarda görülen turist ishalinin etyolojisi erişkinlerle benzerdir.
Bebeklerin anne sütüyle beslenmesi gıda ve su kaynaklı enfeksiyonları engellemek açısından önemlidir.
Açık hazır buzlar kullanılmamalı,mama hazırlanırken ve diş fırçalama sırasında kapalı sular kullanılmalıdır.Diş çıkarma sırasında kullanılan emzik ve diş halkalarının temizliğine dikkat edilmelidir.
Eller sık sık yıkanmalı su ve sabun bulunamadığı durumda alkol bazlı el dezenfektanı kullanılmalıdır.
Kullanılacaksa mutlaka pastörize süt temin edilmelidir.
Sivrisinek ve böcek ısırıkları
Sivrisinek ve böceklerden korunmak için cibinlik kullanılabilir.Mecbur kalınırsa çocukların kullanabileceği sivrisinek kovuculardan yararlanılabilir.(Okaliptus ve limon içeren ürünler 3 yaşın altında,DEET içeren ürünler 2 aylıktan küçük bebeklerde kullanılmaz.)Bu tür ürünler kullanılacaksa, sadece açıkta kalan vücut yüzeyine uygulanmalıdır.Bütünlüğü bozulmuş,yaralı veya tahriş olmuş cilt yüzeyine bu tür ürünler uygulanmamalıdır.Her gün uygulanan ürünün vücutta birkebileceği ve zaralı etkisinin ortaya çıkabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.
Çevresel faktörler
Askariasis,kancalı kurt,trichuriasis,strongyloidiasis dahil bazı parazitler toprakta bulunalabileceğinden ve çocuklar da sıklıkla toprakla ve kumla temas ettiklerinden dikkatli olunmalıdır;çocuklara ve gerekiyorsa bebeklere ayakkabıları giydirilmelidir.Islak giysiler nemli zeminlere serilmemeli,asılarak kurutulmalı,ortamda sivrisinek varsa larvaların giysilerde bulunmasını önlemek için, giysiler ütülenmelidir.
Hayvan ısırıkları ve kuduz
Çocukların sokak hayvanları ile teması engellenmelidir.Eğer ısırık oluştuysa,ısırılan yer sabunlu su ile yıkanıp en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Yarasaların da kuduz virüsünü bulaştırma riski olduğu varsayılır.
Hava yolculuğu
Bebek veya çocukların sağlık sorunları varsa hava yolculuğunda önce mutlaka doktorlarına danışılmalıdır. 7 gününü doldurmamış bebekler için hava seyahati tavsiye edilmemektedir. Kabindeki hava basıncı değişiklikleri bebeklere sıkıntı verebilir, böyle bir durumda, yutkunmayı uyarmak üzere bebek emzirilmeli ya da bebeğe emzik verilmelidir.Bebekler dehidratasyona karşı çocuklardan ve yetişkinlerden daha hassastır. Yolculuktan önce ve yolculukta yeterli düzeyde sıvı alımı sağlanmalıdır. Uzun süreli uçuşlarda ekstra sıvı (su veya seyreltilmiş meyve suyu) tedarik edilmelidir.
Genel önlemler
Güneş yanıklarını ve böcek ısırıklarını önlemek için,çocuklarda uzun kollu uzun paçalı rahat giysiler tercih edilmelidir.Gerekirse uzun çoraplar da kullanılmalıdır(zehirli otlara ve keneye karşı).Güneşin zararlı etkisinden korunmak için en az 30 SPF güneş koruyucu önerilmektedir.Sıvı kaybına karşı yeterli miktarda temiz su ve içecek taşınmalıdır.Çocukların seyahat çantasında; varsa kullandığı ilaçlar ve ağrı kesici ateş düşürücü ilaç,anthistaminik(allerjik durumlar için),ORS(oral rehidratasyon sıvısı, ishalde sıvı elektrolit kaybını yerine koymak için) paketleri,antibiyotikli ve düşük kortizonlu (doktorunuzun önereceği) kremler,uygun böcek kovucu ve güneş kremi, antiseptik mendil ,termometre bulunması önerilir.