HİNDİSTAN’DA NİPAH VİRÜSÜ HASTALIĞI

07 Ağustos 2018 Salı

17 Temmuz 2018 itibariyle, Kerala Eyaletinden  17 ölüm dahil olmak üzere toplam 19 Nipah virüsü (NiV) vakası bildirilmiştir. Söz konusu salgın  Kerala Eyaleti'ndeki 2 bölgeyle sınırlıdır. Kozhikode ve Malappuram. 1 Haziran 2018'den beri yeni vaka veya ölüm bildirilmemiş olup Kerala Eyaletinde 30 Temmuz itibariyle, insandan insana NİV iletimi kesilmiştir.

 

7 Ağustos 2018  

Hastalık Salgını Haberi

17 Temmuz 2018 itibariyle, Kerala Eyaletinden  17 ölüm dahil olmak üzere toplam 19 Nipah virüsü (NiV) vakası bildirilmiştir. Vakalardan 18'i laboratuvarca doğrulanmış olup  NİV olduğundan şüphelenilen ve ölmüş olan endeks vakada bu hastalıkla ilgili testler yapılamamıştır. Söz konusu salgın  Kerala Eyaleti'ndeki 2 bölgeyle sınırlıdır. Kozhikode ve Malappuram. 1 Haziran 2018'den beri yeni vaka veya ölüm bildirilmemiş olup Kerala Eyaletinde 30 Temmuz itibariyle insandan insana NİV iletimi kesilmiştir.

31 Mayıs 2018'de yayınlanan Hastalık Salgını Haberinde bildirildiği üzere, 19 Mayıs'ta Kerala Eyaleti’nin Kozhikode Bölgesi'nden üç ölüm vakası rapor edilmiştir.

Bildirilen 4 ölüm vakasının 3'ünün Nipah virüsü (NiV) için yapılan Gerçek Zamanlı Polimeraz Zincir Reaksiyonu (RT-PCR) ve IgM Elisa testi ile pozitif oldukları doğrulanmıştır.

İki hasta tamamen iyileşmiş olup hastaneden taburcu edilmiştir. Enfekte olan hastalarda akut solunum yetersizliği sendromu ve ensefalit gözlenmiştir. Bu Kerala Eyaletinde bildirilen ilk ve Hindistanda bildirilen üçüncü NiV salgını olup  2001 ve 2007 yıllarında Batı Bengal eyaletinde daha önce iki salgın meydana gelmiştir.

 

Halk sağlığı yanıtı

Hükümet yanıtı

  • Ulusal Hastalık Kontrol Merkezi'nden çok disiplinli bir merkezi ekip, eyalet hükümeti yetkilileriyle yakın koordinasyon içinde araştırma ve yanıt için Kerala'ya gönderilmiştir.
  • Salgın sırasında 2600'den fazla temaslı tespit ve takip edilmiştir. Tüm semptomatik temaslılar NiV ile ilgili olarak incelenmiş ve testler yapılmıştır.
  • Kerala Eyaletinde Sendromik Sürveyans geliştirilmiştir. Kerala'da hastane ve toplum sürveyansı  güçlendirilmiştir. Manipal Hastanesi Virüs Araştırma Teşhis Laboratuvarı ve Ulusal Viroloji Enstitüsü vakaları doğrulamak ve tanımlamak için labortuvar testleri gerçekleştirmiştir.
  • Merkezi ekip, Kerala yetkililerine salgın sırasında Nipah virüsüyle ilgili olarak halka dağıtılan aşağıdaki kılavuzları ve danışma materyallerini tedarik etmiştir: vaka tanımları; hastane enfeksiyonunun önlenmesi ve kontrolü için kılavuzlar; örnek toplama ve sevk için kılavuzlar; şüpheli ve doğrulanmış vakalar için kliniksel yönetim yönergeleri; Nipah virüs vakaları; Genel halk ve sağlık personeli için bilgiler. Risk iletişim mesajları topluluğa, kamuya, ortaklara ve diğer paydaşlara iletilmiştir.
  • Aşağıdaki alanlarda sağlık personeli için eğitim ve kapasite geliştirme çalışmaları gerçekleştirilmiştir: örnek toplama ve taşıma; cenazelerin güvenli bir şekilde bertarafı; temaslı izleme; hastane atık yönetimi; hastane enfeksiyonunun önlenmesi ve kontrolü ve kişisel koruyucu ekipmanların kullanımı. Zoonozlar, yaban hayatı, hayvancılık, insan sağlığı, klinisyenler, göğüs hastalıkları uzmanı, nörologlar ve özel sektör gibi ilgili tüm alanlar arasında koordinasyonu hükümet sağlamaktadır.
  • Salgının izlenmesi için Ulusal Hastalık Kontrol Merkezi'ndeki Stratejik Sağlık Operasyonları Merkezi (SHOC) faaliyete geçirilmiştir. Sağlık Bakanlığı, Kerala hükümetine 5000 kişisel koruyucu ekipman seti ve 100 ceset torpası tedarik etmiştir.
  • Salgın başlangıcında, Bhopal'daki Yüksek Güvenlikli Ulusal Hayvan Hastalıkları Laboratuvarı'nda, Hayvanların örneklerinde (yarasalar, domuzlar, inekler ve keçiler), NİV için yapılan testlerin sonucu negatif çıkmıştır.
  • Daha sonra, yarasalarda NiV dolaşımını anlamak için, Pteropus giganteus yarasaları (NiV enfeksiyonu rezervuarı) etkilenen alanda  Kozhikode Eyaletinde yer alan Kerala'daki indeks vakasının evinin etrafındaki alanlardan toplanmıştır; Yarasaların % 19'unun (10/ 52), NİV için  RT-PCR ile yapılan testler sonucunda pozitif olduğu tespit edilmiştir.

DSÖ yanıtı

  • Uluslararası Sağlık Mevzuatına göre (UST 2005), durum 23 Mayıs 2018'de DSÖ'ye bildirilmiş ve DSÖ 31 Mayıs 2018'de bir Hastalık Salgını haberi yayınlamıştır.
  • DSÖ, Nipah virüs hastalığı hakkında Sağlık Bakanlığı ve Kerala Eyaleti sağlık otoritelerine teknik materyaller sağlamış ve rehberlik yapmış olup Sağlık Bakanlığı'na teknik destekte bulunmuştur.
  • DSÖ, salgın eğilimli hastalıklar için genel gösterge, durum tabanlı sürveyansı ve genel UST (2005) kapasitelerini güçlendirmek için Sağlık Bakanlığı ile yakın bir şekilde çalışmaya devam etmektedir.
  • DSÖ, ayrıca Nipah araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) planı için araştırma gündemini ilerletmek için Hindistan Tıbbi Araştırma Konseyi (ICMR) ile birlikte çalışmaktadır. DSÖ, ülkede görülen zoonoz hastalıklarıyla ilgili olarak sağlık sistemlerinin yeterince güçlü olmasını sağlamak amacıyla  Sağlık Bakanlığı ile yakın çalışmaya devam edecektir.

DSÖ risk değerlendirmesi

NiV enfeksiyonu, DSÖ Güneydoğu Asya Bölgesi'nde halk sağlığı açısından önemli bir zoonoz hastalığı olup  % 40 ila % 75 arasında yüksek olduğu değerlendirilen bir vaka ölüm oranına sahiptir; bununla birlikte, bu oran epidemiyolojik sürveyans ve kliniksel yönetimle ilgili yerel kapasitelere bağlı olarak salgına göre değişiklik gösterebilir. Nipah virüsü (NiV), ilk olarak Malezya ve Singapur'da 1998-1999 yıllarında domuz yetiştiren çiftçilerde bir salgın sırasında tespit edilmiştir. 1999'dan beri Malezya ve Singapur'da yeni salgın bildirilmemiştir. NiV, ilk olarak 2001 yılında Bangladeş'te tespit edilmiş olup bu tarihten itibaren ülkede neredeyse her yıl salgınlar meydana gelmiştir. Bu hastalık Hindistan'ın doğusunda  da periyodik olarak tespit edilmiştir (2001, 2007).

NiV'nin insandan insana iletimi sınırlı da olsa enfekte olmuş NiV hastalarının aile bireyleri ve enfekte hastaların bakımıyla uğraşan sağlık personeli arasında rapor edilmiştir. Pteropus cinsinden büyük meyve yarasaları, NiV'nin doğal rezervuarlarıdır. Bu salgın için olası bulaşma yolları; enfekte yarasaların salyalarıyla kontamine olan meyvelerin tüketimi, enfekte yarasalar ya da bunların dışkı / idrar ile doğrudan temas edilmesi ya da toplumda veya hastanede enfekte hastalarla korunmasız yakın temas yoluyla insandan insana iletimdir. Mevcut salgında tespit edilen birçok vaka, diğer enfekte kişilerle korunmasız doğrudan temas yoluyla enfekte olmuştur.

Bu salgın Hindistan’da görülen üçüncü Nipah virüsü salgınıdır. Hindistan,  laboratuvar testleriyle vakalara hızlı bir şekilde yanıt verme ve doğrulama kapasitesi olduğunu göstermiştir.

DSÖ tavsiyesi

Şu anda, Kerala Eyaletinde insanlarda NiV enfeksiyonu olduğuna dair bir kanıt yoktur; Ancak, insanlarda ve meyve yarasalarında NiV için sürveyans endemik bölgelerde devam ettirilmelidir.

DSÖ, söz konusu durumla ilgili olarak mevcut bilgiler ışığında  Hindistan'a yönelik herhangi bir seyahat veya ticaret kısıtlaması getirilmesini önermemektedir.Şu anda, Nipah virüsü hastalığı için özel bir tedavi yöntemi yoktur ve destekleyici bakım söz konusudur. Şiddetli solunum ve nörolojik komplikasyonları tedavi etmek için yoğun destekleyici bakım önerilmektedir.

NiV enfeksiyonu, endemik bölgelerde hasta domuzlara ve yarasalara maruz kalmaktan kaçınarak ve enfekte yarasalar tarafından kısmen yenen ham hurma dalı / hurma ağacı özü / hurma meyve suyunun tüketiminden kaçınarak önlenebilir. Enfekte meyve yarasının idrar veya salyalarıyla kontamine olmuş meyve yoluyla uluslararası bulaşma riski, bunların tüketilmeden önce iyice yıkanması ve soyulmasıyla  önlenebilir. Yarasa ısırığı belirtileri olan meyveler tüketilmemelidir.

 

Sağlık bakım tesislerinde, personel, hastane enfeksiyonlarını önlemek için hastalara bakım yaparken standart enfeksiyon önleme ve kontrol tedbirlerini sürekli bir şekilde uygulamalıdır. NiV ateşi olduğundan şüphe edilen bir hastanın bakımıyla uğraşan sağlık çalışanları, danışmak ve laboratuvar testlerini yaptırmak üzere derhal yerel ve ulusal uzmanlarla iletişime geçmelidir.

NiV ve yarasaların ekolojisini daha iyi anlamak için araştırmalara ihtiyaç vardır

Etiketler: