KONGO’DA CHİKUNGUNYA
9 Şubat 2019'da, Kongo hükümeti chikungunya virüsü hastalığı salgınını resmen ilan etti. Salgın, Kinshasa Ulusal Biyomedikal Araştırma Enstitüsü'nde (INRB) 12 örneğin laboratuvar onayını müteakip, ani başlayan ateş, eklem ağrısı ve kas ağrısı semptom ve belirtileriyle birkaç sağlık kurumuna başvuran hasta sayısının artmasıyla tesbit edildi.
Hastalık salgını haberi
1 Mayıs 2019
9 Şubat 2019'da, Kongo hükümeti chikungunya virüsü hastalığı salgınını resmen ilan etti. Salgın, Kinshasa Ulusal Biyomedikal Araştırma Enstitüsü'nde (INRB) 12 örneğin laboratuvar onayını müteakip, ani başlayan ateş, eklem ağrısı ve kas ağrısı semptom ve belirtileriyle birkaç sağlık kurumuna başvuran hasta sayısının artmasıyla tesbit edildi.
İlk şüpheli vaka, 7 Ocak 2019'da Pointe-Noire'ın 25 kilometre kuzeyindeki Diosso kasabasında bir sağlık tesisine başvuran, 49 yaşında semptomatik bir kadındı. Sağlık Bakanlığı (SB) ve DSÖ’nün ortak araştırması sırasında alınan numuneler, Kinshasa'da INRB'de polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) ile chikungunya için pozitif olarak test edildi.
1 Ocak - 14 Nisan 2019 tarihleri arasında, ülkede yaklaşık % 54'ü kadın olmak üzere toplam 6.149 şüpheli chikungunya vakası bildirilmiştir. INRB'de 61’i (% 35,3) PCR ile pozitif olarak test edilen 173 kan örneği toplanmıştır.
Bununla birlikte, ülkedeki tesbit kapasitesi sınırlı olan sürveyans sistemi göz önüne alındığında, bu salgının derecesi muhtemelen göz ardı edilmiştir. Etkilenen bölgelerdeki sivrisinek üreme alanları ve yetersiz vektör kontrol mekanizmaları da salgına önemli katkı sağlayan faktörlerdir.
Sağlık Bakanlığı, salgının ülkedeki 12 sağlık bölgesinden sekizine (Kouilou, Bouenza, Pointe Noire, Plateaux, Pool, Niari, Lékoumou and Brazzaville) yayıldığını bildirdi. 7 Ocak 2019'da bildirilen ilk vakadan bu yana, tüm vakaların % 47'si Kouilou bölgesinden rapor edilmiştir. Hiç ölüm bildirimi olmamıştır. Bu, Kongo’da 2011’den bu yana bildirilen ikinci salgın ve daha önce mevsimsel bir patern gözlenmedi.
Halk sağlığı yanıtı
- Sağlık Bakanlığı, sağlık departmanı düzeyinde müdahale ve iletişim planlarının geliştirilmesi ve kabul edilmesini koordine etmektedir.
- DSÖ, chikungunya vakalarının yönetiminde mevcut protokolleri uyarlamak için Sağlık Bakanlığını desteklemektedir.
- Erken Uyarı, Alarm ve Müdahale Sistemi (EWARS) kullanılarak epidemiyolojik sürveyans güçlendirilmektedir.
- Sağlık Bakanlığı, DSÖ ile işbirliği içinde, vektörlerin özelliklerinin daha iyi anlaşılmasını sağlamak için entomolojik bir araştırma yürütmektedir.
- İç mekanların spreylenmesi ve sivrisinek üreme alanlarının azaltılması yoluyla elimine edilmesi de dahil olmak üzere etkilenen birçok sağlık bölgesinde vektör kontrol faaliyetleri başlatılmıştır.
- Yerel televizyon ve radyo kanallarında düzenli sağlık tanıtım mesajları verilmektedir.
DSÖ risk değerlendirmesi
Mevcut bilgilere dayanarak, Chikungunya'nın etkilenmemiş alanlara sürekli aktarılması ve yayılma riski göz ardı edilemez. Genel risk hem ulusal hem de bölgesel düzeyde ılımlı olarak kabul edilir.
Vektörün ve insan vakalarının coğrafik yayılımı; muhtemelen birkaç sağlık bölgesinden bildirilen yüksek vaka sayısına, ülkenin birçok yerinde aedes vektörlerinin varlığına, aynı anda üreme mekanlarının ve etrafında ki yaşam alanlarının yaygınlığına ve devam eden yağmur mevsiminin zorlaştırdığı vektör kontrolünü de kapsayan kötü yanıt faaliyetlerine bağlıdır.
Güçlendirilmiş sürveyans, salgını kontrol etmek için uygun halk sağlığı eylemleri konusunda bilgi sağlayacaktır. DSÖ Bölge Ofisi, devam eden salgının kontrolünde Sağlık Bakanlığını ve DSÖ ülke ofisini desteklemek için finansal ve teknik kaynakları seferber etmekte ve salgın Kongo’nun dışına yayılırsa, komşu ülkeleri desteklemeye hazırlanmaktadır. Küresel düzeyde risk düşüktür.
DSÖ tavsiyesi
Sivrisinekler için doğal ve yapay üreme alanlarının sayısının azaltılması, chikungunya salgınlarının önlenmesi ve kontrolünde önemli bir etkiye sahiptir. Bu, etkilenen toplulukların, su toplama konteynırlarının kapatılması, atıkların uygun şekilde bertaraf edilmesi ve iyileştirilmiş çevresel temizlik dahil kontrol önlemlerini almak için seferber edilmesini gerektirir. Salgınlar sırasında, yetişkin sivrisinekleri ve olgunlaşmamış larvaları öldürmek için insektisitler kullanılabilir.
Vektörlerin gün ışığında ısırdığı bilindiğinden salgınlar sırasında maruziyeti en aza indiren giysiler giyilmelidir. Kovucular, maruz kalan cilde veya kıyafetlere ürün etiketi talimatlarına harfiyen uyularak tatbik edilmelidir.
Kovucular DEET (N, N-dietil-3-metilbenzamid), IR3535 (3- [N-asetil-N-butil] -aminopropiyonik asit etil ester) veya icaridin (1-piperidinkarboksilik asit, 2- (2-hidroksietil) -1-metilpropilester) içermelidir.
Kongo'ya seyahat eden kişiler, sivrisinek kovucularının kullanımı ve uzun kollu kıyafetlerin giyilmesini de içeren temel önlemleri almalıdırlar. Ayrıca, cibinlik veya pencere sinekliği, klima, sivrisinek bobinleri veya diğer böcek ilacı püskürtücülerinin kullanılması da iç mekan ısırıklarını azaltabilir.
Daha fazla bilgi için aşağıdaki bağlantıya bakınız: