BREZİLYA’DA İNFLUENZA A(H1N2) VARYANT VİRÜSÜ ENFEKSİYONU
Brezilya Uluslararası Sağlık Tüzüğü (UST) Odak Noktası, 22 Haziran 2020 tarihinde bir insanın İnfluenza A (H1N2) varyant virüsü (A (H1N2) v) ile enfekte olduğuna dair bir ön rapor sunulmuştur.
Hastalık Salgını Haberleri
9 Temmuz 2020
Brezilya Uluslararası Sağlık Tüzüğü (UST) Odak Noktası, 22 Haziran 2020 tarihinde bir insanın İnfluenza A (H1N2) varyant virüsü (A (H1N2) v) ile enfekte olduğuna dair bir ön raporu DSÖ Amerika Kıtası Bölge Ofisi olan Panamerikan Sağlık Örgütüyle paylaşmıştır. Rapora göre, Parana Eyaletinde yer alan İbipora'da domuzların kesildiği bir mezbahanede çalışan, eşlik eden bir hastalığı olmayan 22 yaşında bir kadın hastada 12 Nisan 2020'de grip benzeri bir hastalık görülmüştür. Hasta ilk olarak 14 Nisan'da doktora başvurmuş ve rutin sürveyans faaliyetlerinin bir parçası olarak 16 Nisan'da solunum örneği alınmıştır. Hasta oseltamivir ile tedavi edilmiş olup hastaneye yatırılmasına gerek kalmadan iyileşmiştir.
Halk sağlığı laboratuvarında gerçekleştirilen gerçek zamanlı bir RT-PCR testi sonucunda alt tip olmayan bir influenza A virüsü tanımlanmıştır. Örnek, Mayıs 2020'de Rio de Janeiro'da ulusal bir grip referans laboratuvarı olan Oswaldo Cruz Enstitüsü (Portekizce kısaltması FIOCRUZ) Solunum Virüsü ve Kızamık Laboratuvarı'na gönderilmiştir. Yapılan genetik sekanslama sonucu 22 Haziran'da bu virüs influenza A (H1N2) v virüsü olarak tanımlanmıştır.
Halk Sağlığı Yanıtı
Virüsün hastadan daha fazla genetik ve fenotipik tanımlanması devam etmektedir.
26 Haziran 2020 tarihinde, yerel makamlar Ibipora mezbahasında ve mezbaha işçilerinin yaşadığı diğer belediyelerde geriye dönük ve ileriye dönük bir soruşturma başlatmıştır. Ön epidemiyolojik araştırmaya göre, mezbahada da çalışan ikinci bir birey, teyit edilen vaka ile aynı zaman aralığında solunum semptomları geliştirmiştir ancak bu kişiden örnek alınmamıştır. Doğrulanan vakanın temaslıları arasında başka şüpheli vaka tespit edilmemiştir.
Virolojik tanımlama ve epidemiyolojik araştırmadan elde edilecek bilgiler, özellikle de hastanın olası virüs kaynağına maruziyeti ve yeni insan vakalarının tanımlanması hakkında elde edilecek bilgiler, insandan insana bulaşma olasılığı hakkında risk değerlendirmesi yapılmasını sağlayacaktır.
DSÖ Risk Değerlendirmesi
Bugüne kadar, ikisi Brezilya'dan dahil olmak üzere 2005 yılından bu yana DSÖ'ye 26 influenza A (H1N2) v vakası bildirilmiştir. Vakaların çoğunda hastalık hafif olarak seyretmiş ve hastalığın insandan insana bulaştığına dair bir kanıt bulunamamıştır.
Domuz gribi virüsleri dünyanın birçok bölgesinde domuz popülasyonlarında dolaşımdadır. Coğrafi konuma bağlı olarak, bu virüslerin genetik özellikleri farklıdır. İnsan vakalarının çoğunun ortaya çıkması, enfekte domuz veya kontamine ortamlarla temas yoluyla domuz gribi virüslerine maruz kalmanın sonucudur. Bu virüsler dünyadaki domuz popülasyonlarında tespit edilmeye devam ettiğinden, başka insan vakalarının da görülmesi olasıdır.
DSÖ'nün Tavsiyesi
Grip virüslerinin sürekli gelişen doğası nedeniyle, DSÖ, risk değerlendirmesi için bu tür değişikliklerin zamanında paylaşılmasıyla insan (veya hayvan) sağlığını etkileyebilecek dolaşımdaki grip virüsleriyle ilişkili virolojik, epidemiyolojik ve klinik değişiklikleri tespit etmek için küresel sürveyansın önemini vurgulamaktadır.
Yeni bir influenza alt tipinin neden olduğu tüm insan enfeksiyonları, Uluslararası Sağlık Tüzüğü (UST) kapsamında bildirilmelidir ve UST'ye Taraf Devletlerin (2005), DSÖ'ye bir influenza A'nın neden olduğu yeni bir insan enfeksiyonu vakasını, pandemiye neden olma potansiyeli olduğu için derhal bildirmeleri gerekmektedir. Bu rapor için hastalık kanıtı gerekli değildir.
Varyant virüsü de dahil olmak üzere pandemik potansiyeli olan yeni bir influenza virüsünün neden olduğu doğrulanmış veya şüphelenilen bir insan enfeksiyonu durumunda, hayvanlara maruz kalma, seyahat ve temaslı izleme geçmişinin kapsamlı bir epidemiyolojik araştırması (doğrulayıcı laboratuvar sonuçlarını beklerken bile) yapılmalıdır. Epidemiyolojik araştırma, yeni virüsün insandan insana bulaşmasına işaret edebilecek olağandışı solunum olaylarının erken teşhisini ve vakanın gerçekleştiği zaman ve yerden toplanan klinik örneklerin test edilmesini ve ileri tanımlama yapılabilmesi için bir DSÖ İşbirliği Merkezi'ne gönderilmesini kapsamalıdır.
Hayvanlara dokunmadan önce ve sonra düzenli el yıkama ve hasta hayvanlarla temastan kaçınma gibi genel hijyen önlemlerine uyulmalıdır. DSÖ'nün seyahat edenlere yönelik spesifik ve farklı bir tavsiyesi bulunmamaktadır. DSÖ, bu olayla ilgili giriş noktalarında özel tarama yapılmasını ve ayrıca herhangi bir seyahat veya ticaret kısıtlaması uygulanmasını önermemektedir.