HİNDİSTAN’DA NİPAH HASTALIĞI

24 Eylül 2021 Cuma

4 Eylül 2021'de Kerala Eyaleti Sağlık Müdürlüğü, Hindistan'ın Kerala eyaleti, Kozhikode bölgesinde izole bir Nipah virüsü hastalığı vakası bildirmiştir.

24 Eylül 2021

 

4 Eylül 2021'de Kerala Eyaleti Sağlık Müdürlüğü, Hindistan'ın Kerala eyaleti, Kozhikode bölgesinde izole bir Nipah virüsü hastalığı vakası bildirmiştir. Nipah, oldukça yüksek vaka ölüm oranına sahiptir ve Güney Doğu Asya ve Batı Pasifik DSÖ Bölgelerinde halk sağlığı açısından önemi ortaya çıkan zoonotik bir hastalıktır. Bu, hastalığın Hindistan'daki beşinci salgındır.

 

29 Ağustos'ta 12 yaşındaki bir erkek çocukta düşük dereceli ateş gelişmiştir ve aile yerel bir sağlık kuruluşuna başvurmuştur. 31 Ağustos'ta durumu kötüleşince birkaç hastaneye nakledilmiştir. Hastanın durumu kötüleşmeye devam etmiştir ve 1 Eylül'de aile hastanın Kozhikode'deki başka bir hastaneye nakledilmesini talep etmiştir.

 

3 Eylül'de plazma, serum ve beyin omurilik sıvısı örnekleri Hindistan'ın Pune kentindeki Ulusal Viroloji Enstitüsü'ne gönderilmiştir. 4 Eylül'de plazma, beyin omurilik sıvısı ve serum örneklerinde Nipah virüsünün varlığı gerçek zamanlı polimeraz zincir reaksiyonu (RT-PCR) ile doğrulanmıştır ve IgM antikorları, ELISA seroloji testi ile plazma örneğinde doğrulanmıştır. 5 Eylül'de hasta ölmüştür ve aynı gün Kozhikode'de güvenli bir cenaze töreni ve kremasyon gerçekleştirilmiştir.

6 Eylül itibariyle, epidemiyolojik araştırmalar ile, karantina altına alınan sağlık çalışanları ve yakın aile üyeleri de dahil olmak üzere temaslılar belirlenmiştir.

  

Halk sağlığı yanıtı

 

Aşağıdaki halk sağlığı müdahaleleri uygulanmıştır:

 

• Eyalet hükümeti müdahale tedbirlerini planlamak ve uygulamak için üst düzey sağlık görevlileriyle bir toplantı gerçekleştirmiştir;

• Bir bölge çekirdek komitesi oluşturuldu ve tüm paydaşlar için bir bölge Nipah virüsü hastalığı eylem planı yayınlanmıştır;

• Ulusal Hastalık Kontrol Merkezi'nden çok disiplinli bir merkezi ekip, teknik destek sağlamak üzere Kerala eyaletine gönderilmiştir. Özellikle Kozhikode bölgesinin güneydoğusunda yer alan Malappuram bölgesinde aile, hastane, köy ve benzer topografyaya sahip alanlarda aktif vaka tespiti de dahil olmak üzere acil halk sağlığı önlemleri uygulanmıştır;

• Nipah virüs hastalığının bulaşması ve önleyici tedbirler hakkında halka risk iletişimi mesajları verilmiştir;

Devlet yetkilileri, Kerala eyaletine komşu olan Karnataka eyaletinin Mysuru, Mangaluru, Chamarajanagar ve Kodagu bölgelerine uyarıda bulunmuştur.

 

DSÖ Risk Değerlendirmesi

 

Nipah virüsü hastalığı, virüsün doğal konağı olan Pteropus meyve yarasalarının yaygın olduğu DSÖ Güney Doğu Asya ve Batı Pasifik Bölgelerinde halk sağlığı açısından önemi ortaya çıkan bir zoonotik hastalıktır. İlk olarak 1998'de Malezya'daki bir salgın sırasında tanımlanmış olup sonraki tüm salgınlar Asya'nın bazı bölgelerinde (Hindistan, Bangladeş, Malezya ve Singapur) meydana gelmiştir. Bulaşma, enfekte hayvanlarla doğrudan temas, kontamine gıda ürünlerinin tüketilmesi veya enfekte bir kişiyle yakın temas yoluyla gerçekleşebilir. Önceki salgınlar, yarasaların üreme mevsimi, yarasalar tarafından artan virüs yayılımı ve meyve hasat mevsimi gibi çeşitli faktörlerle ilişkili olarak kış ve ilkbaharda meydana gelen mevsimsel bir yapıya sahip olup vaka ölüm oranı %40 ila %100 arasında değişmektedir.

 

Hindistan'da, ilk Nipah virüsü hastalığı salgını 2001 yılında Siliguri kasabasında rapor edilmiş, ardından her ikisi de Batı Bengal eyaletinde olmak üzere 2007 yılında Nadia bölgesinde ikinci bir salgın izlemiştir. 2018 yılında her ikisi de Kerala eyaletinde olmak üzere Kozhikode bölgesinde ve 2019 yılında Kochi ilçesinde bir salgın daha rapor edilmiştir. Pteropus türlerinden yarasalar, Kerala eyaletindeki 2018 salgınının olası kaynağı olarak görülmüştür.

 

Mevcut izole vaka, 2018'de daha önce de bir salgının bildirildiği Kerala eyaletindeki bir kırsal alanda rapor edilmiştir. Hindistan geçmişte Nipah virüsü hastalığı salgınları yaşamış ve kontrol altına almıştır ve vaka tanımlama, laboratuvar testleri, vaka yönetimi, temas takibi ve risk iletişimi dahil salgın kontrol faaliyetlerini yürütme kapasitesini göstermiştir.

 

Bu olay izole bir vakadır ve risk ulusal düzeyde ve bölgesel düzeyde düşüktür.

 

DSÖ tavsiyesi

 

Lisanslı aşılar veya tedaviler mevcut olmasa da, Nipah virüs hastalığını tedavi etmek için deneysel monoklonal antikorlar geliştirilmiştir. Vaka yönetiminde, hastalara destekleyici bakım önlemlerinin ulaştırılmasına odaklanılmalıdır. Şiddetli solunum ve nörolojik komplikasyonları olan hastalar için yoğun destekleyici bakım önerilmektedir. Köpekler, kediler, keçiler, koyunlar ve atlar dahil olmak üzere çeşitli evcil hayvan türleri arasında Nipah virüsü hastalığı olduğuna dair kanıtlar vardır. Nipah virüsü hastalığı, endemik bölgelerde yarasalara ve hasta hayvanlara maruz kalmaktan, kısmen yarasalar tarafından yenen meyvelerin tüketiminden ve çiğ hurma suyu/hurma ağacı özü/meyve suyu içmekten kaçınılarak önlenebilir. Enfekte meyve yarasalarının idrar veya tükürüğü ile kontamine olmuş çiğ hurma suyu/hurma ağacı özü/meyve suyu gibi meyve veya meyve ürünleri yoluyla oluşacak enfeksiyon ve uluslararası bulaşma riski, bu ürünlerin tüketilmeden önce iyice yıkanması ve kabuklarının soyulması yoluyla önlenebilir.

 

Sağlık hizmetleri tesislerinde, personel, hastane enfeksiyonlarını önlemek için hastalara bakım yaparken standart enfeksiyon önleme ve kontrol tedbirlerini sürekli bir şekilde uygulamalıdır. Nipah virüsü hastalığına sahip olduğundan şüphelenilen bir hastanın bakımıyla uğraşan sağlık çalışanları, danışmak ve laboratuvar testlerini yaptırmak üzere derhal yerel ve ulusal uzmanlarla iletişime geçmelidir. Nipah virüsü hastalığının tüm doğrulanmış ve şüphelenilen vakaları için güvenli ve temkinli bir cenaze töreni gereklidir. DSÖ, bu durumla ilgili mevcut bilgilere dayanarak Hindistan'a yönelik herhangi bir seyahat veya ticaret kısıtlaması uygulanmasını önermemektedir.

Ayrıntılı bilgi için bakınız:

World Organisation for Animal Health (OIE), What is Nipah Virus

Etiketler: