NİJER'DE MENENJİT
1 Kasım 2022'den 27 Ocak 2023'e kadar, Nijer'in güneydoğusundaki Zinder Bölgesi'nde, 18 ölüm dahil olmak üzere toplam 559 menenjit vakası bildirilmiştir.
8 Şubat 2023
Duruma bakış
1 Kasım 2022'den 27 Ocak 2023'e kadar, Nijer'in güneydoğusundaki Zinder Bölgesi'nde 1 Kasım 2021 ile 31 Ocak 2022 arasında bildirilen 231 vakaya kıyasla, 18 ölüm (toplam ölüm oranı %3,2) dahil olmak üzere toplam 559 menenjit vakası (bunların 111'i laboratuvarca doğrulanmış olarak) bildirilmiştir. Laboratuvar tarafından doğrulanan vakaların çoğu (104/111; %93,7) Neisseria meningitis serogrup C'den (NmC) kaynaklanmaktadır. Trivalan ACW meningokok polisakkarit aşısı ile reaktif aşılama kampanyaları uygulanmıştır.
Nijer, büyük ölçüde her yıl mevsimsel salgınların tekrarladığı Afrika menenjit kuşağında yer almaktadır. Bununla beraber devam eden salgın, önceki sezonlara göre, hem vaka sayısında artış hem de büyüme hızında artış gösteriyor.
Zinder bölgesi, uluslararası yayılma riskini teyit eden bir NmC salgınının da devam ettiği Nijerya'daki Jigawa Eyaleti ile uluslararası bir sınırı paylaşıyor. Ayrıca, uzun süreli bir insani kriz bağlamında, diğer salgın hastalıkların, güvensizliğin ve nüfusun yerinden edilmesinin eşzamanlı olarak ortaya çıkması, muhtemelen salgının Batı Afrika alt bölgesindeki diğer ülkelerde yayılmasına katkıda bulunacaktır.
DSÖ, Nijer'deki mevcut menenjit salgınının oluşturduğu riski ulusal düzeyde yüksek, bölgesel düzeyde orta ve küresel düzeyde düşük olarak değerlendirmektedir.
Durumun açıklaması
Afrika menenjit kuşağında yer alan Nijer, 2015'ten bu yana bildirilen 20.789 vaka ve 1.369 ölümle (CFR-ölüm oranı %6.6) sonuçlanan çeşitli menenjit salgınlarından etkilenmiştir.
1 Kasım 2022'den 27 Ocak 2023'e kadar, Nijer'in güneydoğusundaki Zinder Bölgesi'nde 1 Kasım 2021 ile 31 Ocak 2022 arasında bildirilen 231 vakaya kıyasla, 18 ölüm (toplam ölüm oranı %3,2) dahil olmak üzere toplam 559 menenjit vakası (bunların 111'i laboratuvarca doğrulanmış ) bildirilmiştir.
Zinder bölgesindeki en son menenjit salgını, 2021/2022 sezonunda 12 ölüm (CFR %3) dahil olmak üzere toplam 372 vaka ile meydana geldi.
Şekil 1. 1 Ekim 2021 - 27 Ocak 2023 tarihleri arasında Nijer'de bildirilen menenjit vakalarının epik eğrisi.
Şüpheli vakalardan toplanan 228 örneğin 154'ü (%67,5) Niamey Tıp ve Sağlık Araştırmaları Merkezi (CERMES) tarafından analiz edildi. Neisseria meningitis serogrup C, doğrulanmış vakaların çoğunda tanımlandı (n=104; %93,7), bunu Streptococcus pneumoniae (n=5; %4,5) ve Haemophilus influenzae (n=2; %1,8) izledi. Kalan 43 numunenin testi negatif çıktı.
Erkekler tüm vakaların %53'ünü temsil etmektedir. Toplam 559 menenjit vakası arasında salgından en çok 20 yaş altı kişiler etkilendi (n=538; %96,3), 202 vaka (%36,2) 10-14 yaş grubunda bildirildi ve bunu 5-9 yaş grubu 153 (%27,4), 15-19 yaş grubu 107 (%19,1) ve 0-4 yaş grubu 76 (%13,6) vaka olarak bildirildi.
Zinder bölgesinin en çok etkilenen sağlık bölgesi Dungass’dir (342 vaka, 6 ölüm), ardından Matamèye (98 vaka, 3 ölüm), Mirriah (72 vaka, 3 ölüm), Magaria (38 vaka, 5 ölüm), Zinder ville ( 7 vaka, 1 ölüm) ve Gouré (2 vaka, 0 ölüm).
Şekil 2. Bildirilen menenjit vakalarının sağlık bölgelerine göre dağılımı, Zinder bölgesi, Nijer, 1 Kasım 2022 – 27 Ocak 2023.
Menenjit epidemiyolojisi
Menenjit, beyni ve omuriliği kaplayan zarlar olan meninkslerin ciddi bir enfeksiyonudur. Birkaç farklı bakteri menenjite neden olabilir, ancak Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, Neisseria meningitidis (N. menenjit) en sık görülenlerdir ve enfekte kişilerden solunum damlacıkları veya boğaz salgıları yoluyla kişiden kişiye bulaşır.
N. meningitin toplam 12 serogrubu tanımlanmış olup bunlardan altısı (A, B, C, W, X ve Y) meningokokal menenjit salgınlarına neden olabilir.
Ortalama kuluçka süresi 4 gündür ancak 2 ila 10 gün arasında değişebilir. Menenjitin en yaygın semptomları boyun tutulması, yüksek ateş, ışığa hassasiyet, konfüzyon, baş ağrısı ve kusmadır. Erken teşhis ve yeterli tedavi ile bile, hastaların %5 ila %10'u, tipik olarak semptomların başlamasından sonraki 24 ila 48 saat içinde ölür. Bakteriyel menenjit, hayatta kalanların %10 ila %20'sinde beyin hasarı, işitme kaybı veya öğrenme güçlüğü ile sonuçlanabilir. Meningokokal hastalığın daha az yaygın, ancak daha şiddetli (ve çoğu kez ölümcül) bir formu, hemorajik döküntü ve hızlı dolaşım yıkımı ile karakterize meningokokal septisemidir.
En yüksek hastalık yükü, özellikle meningokokal ve aynı zamanda pnömokokal menenjit salgınları açısından yüksek risk altında olduğu kabul edilen, Afrika Menenjit Kuşağı olarak bilinen Sahra altı Afrika bölgesinde görülmektedir.
Niger, büyük ölçüde, menenjit salgınlarının tipik olarak mevsimsel bir model izlediği (genellikle Ocak'tan Haziran'a kadar) ve boyutları yıldan yıla değişen Afrika menenjit kuşağında bulunur. 2015 yılında, yaklaşık 10.000 kişiyi etkileyen NmC'ye atfedilen büyük bir menenjit salgını meydana geldi. 2009 ve 2006 yıllarında, sırasıyla N. meningitis serogrup A (NmA) ve X'in (NmX) neden olduğu menenjit salgınları da rapor edilmiştir. Haemophilus influenzae ve Streptococcus pneumoniae, Nijer'deki bakteriyel menenjit yüküne önemli ölçüde katkıda bulunan diğer iki önemli patojendir.
Meningokok, pnömokok ve hemofilus influenzae hastalıklarına karşı lisanslı aşılar uzun yıllardır mevcuttur. Bu bakterilerin birkaç farklı türü vardır (serotipler veya serogruplar olarak bilinirler) ve aşılar en zararlı türlere karşı koruma sağlamak için tasarlanmıştır. Zamanla, suş kapsamı ve aşı mevcudiyetinde büyük gelişmeler oldu, ancak bu enfeksiyonlara karşı geniş kapsamlı bir aşı mevcut değil.
Afrika menenjit kuşağında, meningokok A konjuge aşısının kitlesel önleyici kampanyalar yoluyla (2010'dan beri) ve rutin bağışıklama programlarına (2016'dan beri) girmesinden önce meningokok serogrup A menenjit salgınlarının %80-85'ini oluşturuyordu. Aşılanan popülasyonlar arasında serogrup A menenjit insidansı %99'dan fazla azaldı ve 2017'den beri hiçbir serogrup A vakası doğrulanmadı.
Bununla birlikte, serogrup B dışındaki diğer meningokokal serogruplara bağlı menenjit vakaları ve salgınlar devam etmektedir.
Halk sağlığı müdahalesi
Salgına verilen yanıtı koordine etmek için Zinder bölgesinde bir teknik komite kuruldu. Menenjit müdahale planı tamamlanmış ve uygulanmıştır. Müdahaleyi desteklemek için DSÖ ve MSF ve UNICEF dahil diğer ortaklardan uluslararası bir ekip görevlendirildi.
Zinder bölgesinde, özellikle Dungass sağlık bölgesinde, vaka araştırmaları da dahil olmak üzere sürveyans sistemi faaliyetleri güçlendirildi. Şüpheli menenjit vakalarından örnek toplama ve doğrulama da dahil olmak üzere laboratuvar faaliyetleri devam etmektedir.
Vaka yönetimi faaliyetleri, antibiyotik seftriakson tedariki, vaka izolasyonu, vaka yönetimi için sağlık çalışanlarının görevlendirilmesi, vaka yönetimi kılavuzlarının dağıtılması ve vakalara ücretsiz tedavi sağlanması dahil olmak üzere güçlendirilmiştir.
608.960 doz trivalan ACW polisakkarit aşısı talebi, Uluslararası Koordinasyon Grubu (ICG) tarafından Aşı Tedarikine ilişkin olarak onaylandı ve 31 Aralık 2022 ve 9 Ocak 2023 tarihlerinde her biri yaklaşık 300.000 dozluk iki grup halinde teslim edildi.
Trivalan ACW meningokok polisakkarit aşısı ile reaktif aşılama kampanyaları, Dungass, Gouré, Mirriah ve Matamèye Sağlık Bölgelerinde DSÖ ve Küresel Aşılar ve Bağışıklama İttifakı'nın (GAVI) desteğiyle Sağlık Bakanlığı tarafından 2 yaşından 29 yaşına kadar grubu hedefleyerek uygulanmıştır. Ulaşılan genel aşılama kapsamı %99,8'dir.
Risk iletişimi ve topluluğun katılım faaliyetleri olarak, etkilenen bölgelerdeki yöneticiler ve topluluk liderleriyle yakın işbirliği içinde olmaya devam edilmekte, topluluğa radyolar ve diğer kanallar aracılığıyla sağlık tavsiyesi ve enfeksiyon, önleme ve kontrol önerileri iletilmekte, semptomlar ortaya çıkarsa derhal tedaviye başlamak için tıbbi yardım acil arama ihtiyacı konusunda kapıdan kapıya duyarlı hale getirilmektedir
DSÖ risk değerlendirmesi
Devam eden salgın, önceki sezonlara göre hem artan vaka sayısını hem de artan bir büyüme oranını gösteriyor.
Ayrıca, menenjit salgın mevsimi (genellikle Ocak'tan Haziran'a kadar, yüksek sıcaklıklar ve ağır tozla birleşen kuru rüzgarların olduğu, harmattan olarak bilinen bir dönem), popülasyonların karışması, aynı bölgede başka salgınların aynı anda ortaya çıkması (kızamık) , difteri ve COVID-19), güvensizlik ve nüfusun yerinden edilmesi, tümü uzun süreli bir insani kriz bağlamında muhtemelen salgının yayılmasına katkıda bulunacaktır.
Zinder bölgesi, bir NmC salgınının da sürmekte olduğu Nijerya'daki Jigawa Eyaleti ile sınır komşusudur ve bu, Batı Afrika alt bölgesindeki diğer ülkelere uluslararası yayılma riskini doğrulamaktadır.
DSÖ, Nijer'deki mevcut menenjit salgınının oluşturduğu riski ulusal düzeyde yüksek, bölgesel düzeyde orta ve küresel düzeyde düşük olarak değerlendirmektedir.
DSÖ tavsiyesi
Meningokokal menenjit, yüksek vaka ölüm oranı ve ciddi uzun vadeli komplikasyonlara yol açan bir halk sağlığı sorunu olmaya devam etmektedir.
Aşı yoluyla menenjiti önlemek, uzun süreli koruma sağlayarak hastalığın yükünü ve etkisini azaltmanın en etkili yoludur. Afrika menenjit kuşağındaki bakteriyel menenjit salgınlarını ortadan kaldırmak için multivalan meningokokal konjuge aşıların piyasaya sürülmesi bir halk sağlığı önceliğidir. Rutin aşılama programlarına giriş ve yüksek kapsamın sürdürülmesi, salgın hastalıkların yeniden ortaya çıkmasını önlemek için kritik öneme sahip olacaktır.
Meningokok vakalarının yakın temaslıları için antibiyotikler, zamanında verildiğinde bulaşma riskini azaltır. Afrika menenjit kuşağı dışında, ev içi yakın temaslılar için kemoprofilaksi önerilir. Menenjit kuşağı içerisinde, salgın olmayan durumlarda yakın temaslar için kemoprofilaksi önerilmektedir. Siprofloksasin tercih edilen antibiyotiktir ve seftriakson bir alternatiftir.
Salgınlara yanıt, uygun vaka yönetimi, aktif toplum temelli vaka bulma ve etkilenen popülasyonların reaktif toplu aşılamasından oluşur. Menenjitin kontrolü için vaka tespitinden incelemeye ve laboratuvar onayına kadar sürveyans esastır.
Zinder bölgesinde reaktif aşılama kampanyaları uygulanmıştır ve yeni alanlara yayılmanın izlenmesi, eğer uygunsa başka aşı taleplerinin değerlendirilmesi de dahil olmak üzere, daha sonraki müdahale faaliyetlerine rehberlik etmesi için çok önemlidir. Reaktif kampanyanın güncelliği kritiktir, ki ideal olarak salgın eşiğini geçtikten sonraki dört hafta içinde olmasıdır.
DSÖ, mevcut olayla ilgili mevcut bilgilere dayanarak Nijer'e seyahat ve ticaret konusunda herhangi bir kısıtlama önermemektedir.
Further information