BİRDEN FAZLA ÜLKEDE (Afganistan, Suriye, Haiti, Malawi, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Mozambik, Etyopya, Somali, Kenya, Zimbabve, Yemen…) GÖRÜLEN KOLERA SALGINI

07 Aralık 2023 Perşembe

Çok ülkeli kolera salgınına ilişkin 2 Kasım 2023'te yayınlanan son durum raporundan bu yana (15 Ekim'e kadar bildirilen verileri kapsayan) ve 15 Kasım 2023 itibariyle, etkilenen ülkelerde yeni salgınlar bildirilmesine rağmen, yeni bir ülke kolera veya akut sulu ishal salgını bildirmemiştir. Toplamda, 1 Ocak 2023'ten bu yana 29 ülke vaka bildirmiştir.

7 Aralık 2023'te yayınlanmış Dış Durum Raporu-9

Risk Değerlendirmesi

Küresel Risk – Çok Yüksek

Etkilenen Ülkeler / Bölgeler / Yönetim Bölgeleri

29

 

Bu baskıda:

• Önemli Olaylar

• Epidemiyolojik güncelleme

• Seçilen ülkelere odaklanmak

• Operasyonel güncellemeler

• Temel Zorluklar

• Atılacak Adımlar

Önemli Olaylar

15 Kasım 2023 itibariyle veriler

  • Üye Devletlerden gelen 2023 ön verileri, 15 Kasım itibariyle bu yıl bildirilen vaka sayısının 610.000'den fazla vaka ve 3500 ölümle 2022'yi geçtiğini ve bunun da %0,6'lık bir vaka ölüm oranına (CFR) karşılık geldiğini göstermektedir. Bu bulgu, 2023 verilerinin DSÖ'ye önceki yıllardan gelen daha kapsamlı resmi raporlarla doğrudan karşılaştırılabilir olmadığı göz önüne alındığında dikkatle yorumlanmalıdır.
  • Çok ülkeli kolera salgınına ilişkin 2 Kasım 2023'te yayınlanan son durum raporundan bu yana (15 Ekim'e kadar bildirilen verileri kapsayan) ve 15 Kasım 2023 itibariyle, etkilenen ülkelerde yeni salgınlar bildirilmesine rağmen, yeni bir ülke kolera veya akut sulu ishal (AWD) salgını bildirmemiştir. Toplamda, 1 Ocak 2023'ten bu yana 29 ülke vaka bildirmiştir.
  • DSÖ'nün küresel kolera salgınını 3. derece (en yüksek dahili derece) acil durum olarak derecelendirmesinin üzerinden neredeyse bir yıl geçti. Alınan dersleri yansıtmak ve devam eden yanıtı düzenlemek amacıyla DSÖ, küresel olarak koleraya verdiği yanıtı gözden geçirmektedir ve yanıtın tüm seviyelerindeki faaliyetleri daha iyi koordine etmek için gerektiğinde kanıta dayalı düzenlemeler yapacaktır.
  • Çok sayıda salgın ve bunların coğrafi yayılımının yanı sıra aşı ve diğer kaynakların yetersizliği nedeniyle DSÖ, küresel düzeydeki riski çok yüksek olarak değerlendirmeye devam etmektedir.
  • DSÖ Afrika Bölgesi, yılın başından bu yana 16 ülkenin kolera vakası bildirmesiyle en çok etkilenen bölge olmaya devam etmektedir. Güneydoğu Afrika alt bölgesinde Zimbabve, özellikle Harare, Masvingo ve Manicaland eyaletlerinde Eylül ortasından bu yana vakalarda endişe verici artışlar bildirilmeye devam etmektedir. Mozambik'te de alevlenmeler ve vakaların daha fazla coğrafi yayılımı gözlenmektedir. Zambiya'nın Lusaka eyaletinde de vakalar rapor edilmiştir. Alt bölge şu anda tipik olarak kolera bulaşma riskini artıran yağmur mevsimindedir.
  • Büyük Afrika Boynuzu'nda, haftalık ortalama 800 vakadan düşüş eğilimine rağmen, Etiyopya haftada 400'den fazla vaka bildirmeye devam etmekte, Tigray etkilenen onuncu ve en son bölge ve ülkenin halihazırda etkilenen bölgelerinde daha fazla coğrafi yayılma gözlenmektedir. Sudan'da, bir önceki durum raporundan bu yana toplam vaka sayısı iki katına çıkmış ve yedi eyaletten 3000'e yakın vaka ve buna bağlı 95 ölüm bildirilmiştir: Gedaref, Gezira, Kassala, Hartum, Kızıldeniz, Sennar ve Güney Kordofan. Sürveyans ve yanıt faaliyetleri, devam eden insani krizin ortasında ülkede önemli bir zorluk olmaya devam etmektedir.
  • DSÖ, Üye Devletleri salgınlara yanıt verme konusunda desteklemek için küresel, bölgesel ve ülke düzeyindeki ortaklarla çalışmaya devam etmektedir.

Epidemiyolojik Güncelleme

1 Ocak ve 15 Kasım 2023 tarihleri arasında en az 29 ülke kolera ve/veya AWD vakası bildirmiştir (Tablo 1). ¹

Güneydoğu Afrika'da Burundi, Mozambik, Tanzanya, Zambiya ve Zimbabve gibi birçok ülke, tipik olarak Ekim'den Nisan'a kadar süren yağmur mevsimine girmiştir. Bu dönem kolera bulaşma riskinin arttığı bir dönemdir.

Yıl boyunca, kolera/AWD'den etkilenen diğer ülkelerde çeşitli doğal afetler rapor edilmiştir. Ekim ve Kasım 2023 arasında, şiddetli yağışlar ve El Niño ile bağlantılı iklim değişikliklerinin tetiklediği yıkıcı seller Etiyopya, Kenya ve Somali'de 1,5 milyondan fazla kişinin yerinden olmasına yol açmıştır.²

Seller ayrıca Bangladeş'te yaklaşık 2500 Rohingya mülteci de dahil olmak üzere 470.000'den fazla kişiyi etkilemiştir. ³

Ekim 2023'ün başlarında Afganistan, ülkenin batı kesiminde 154.000'den fazla insanı etkileyen bir dizi yıkıcı depremle sarsılmıştır. Bu doğal afetlere yanıt olarak DSÖ, doğal afetlerin ardından kolera/AWD salgınları ve diğer halk sağlığı tehditleri açısından yüksek risk altındaki alanların belirlenmesinde Üye Devletleri desteklemeye devam etmekte ve aynı zamanda hızlı müdahale çabalarını desteklemektedir.

Üye Devletlerden gelen 2023 ön verileri, 15 Kasım itibariyle bu yıl bildirilen vaka sayısının 610.000'den fazla vaka ve 3.500 ölümle 2022'yi aştığını ve bunun da %0,6'lık bir CFR'ye karşılık geldiğini göstermektedir. Bu bulgu, 2023 verilerinin önceki yıllarda DSÖ'ye yapılan daha kapsamlı resmi raporlarla doğrudan karşılaştırılabilir olmadığı göz önünde bulundurularak dikkatle yorumlanmalıdır. ⁴

Şekil 1. 15 Kasım 2023 itibariyle 2023 yılında rapor edilen küresel kolera ve akut sulu ishal salgınları

(1) Kolera bildiren ülkeler arasında değişen sürveyans sistemleri, vaka tanımları ve laboratuvar kapasiteleri göz önünde bulundurulduğunda, bildirilen vaka ve ölüm rakamlarının dikkatle yorumlanması gerekmektedir ve ülkeler arasında kolayca karşılaştırılma yapılamaz. Bu belgede kolera vakaları, ülkeye özgü bağlamda daha fazla belirtilmediği takdirde, şüpheli ve doğrulanmış vakaların toplamını ifade etmektedir.

(2) Afrika Boynuzu'nda iklim kaynaklı ölümcül sel felaketi: https://reliefweb.int/report/ethiopia/deadly-climate-induced-flooding-displacesnearly-16-million-people-across-horn-africa

(3) Bangladeş: Cyclone Hamoon ravages Cox’s Bazar: https://www.rescue.org/uk/press-release/bangladesh-cyclone-hamoon-ravages-coxsbazar-severe-cyclonic-storm-affecting-over

(4) 2022 Küresel Kolera Yıllık Raporu: https://iris.who.int/bitstream/handle/10665/372986/WER9838-eng-fre.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Tablo 1. 15 Kasım 2023 itibariyle DSÖ bölgelerinden bildirilen kolera vakaları ve ölümleri *

* Sunulan vaka ve ölüm sayıları, vaka tanımları, raporlama sistemleri ve genel olarak eksik raporlamadaki farklılıklar nedeniyle doğrudan karşılaştırılabilir değildir. Tüm veriler, veri mevcudiyeti ve erişilebilirliği nedeniyle doğrulamaya ve değişikliğe tabidir. İlgili rakamlar ve sayılar, daha fazla bilgi elde edildikçe güncellenecektir. Tablo 1'deki veriler şüpheli, hızlı tanı testi (RDT) pozitif ve kültürle doğrulanmış kolera vakalarını içermektedir. Bölgede yerel bulaşma gösteren hiçbir kolera vakası rapor edilmemiştir.

Avrupa Bölgesi.

** Afganistan, AWD'yi sentinel saha sürveyans sistemi aracılığıyla rapor etmektedir.

*** Yalnızca laboratuvar tarafından doğrulanmış vakaları ifade eder.

(5) Durum raporu #2, 15 Mayıs 2023'ten bu yana başka vaka rapor edilmemiştir

(6) 18 Mart itibariyle, üç PCR pozitif numune de dahil olmak üzere 13 numune üzerinde yapılan kültür ile salgının doğrulanması başarısız olmuştur. Bu durum raporunda bildirilen vaka sayıları bu test sonuçlarını yansıtacak şekilde güncellenmiştir

(7) Entegre Hastalık Sürveyans Programı: Ulusal Hastalık Kontrol Merkezi, Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü: https://idsp.nic.in/index4.phplang=1&level=0&linkid=406&lid=3689

Seçili ülkelere odaklanmak

Orta ve Güneydoğu Afrika

Güneydoğu Afrika alt bölgesinde yer alan Zimbabve'de Eylül ayının ortalarından bu yana, özellikle Harare, Masvingo ve Manicaland eyaletlerini etkileyen vakalarda kaygı verici artışlar rapor edilmektedir. Aynı zamanda, çatışma ve insani krizle boğuşan Cabo Delgado Eyaleti de dahil olmak üzere Mozambik'te vakaların alevlendiği ve coğrafi olarak daha da genişlediği gözlemlenmektedir. Ayrıca Zambiya'da, özellikle Lusaka eyaletinde de vakalar rapor edilmektedir.

Güneydoğu Afrika'da tipik olarak kolera bulaşma riskini artıran mevcut yağmur mevsimi, durumun karmaşıklığına katkıda bulunmaktadır. Şiddetli yağış ve yetersiz sanitasyon altyapısının bir araya gelmesi, hastalığın daha fazla yayılmasına elverişli bir ortam yaratacak ve alt bölgedeki ülkelerin karşı karşıya olduğu kolera riskini daha da arttıracaktır.

Şekil 2: Orta ve Güneydoğu Afrika'da 15 Kasım 2023 itibariyle, Temmuz-Ekim 2023 tarihleri arasında 100.000'de görülen atak oranı (şüpheli ve doğrulanmış aylık kolera vakası)*

Mozambik

1 Eylül 2022'den 12 Kasım 2023'e kadar Mozambik, 11 ilin tamamından 36.930 vaka ve 150 ölüm (CFR: %0,4) bildirmiştir. Son dört haftada (16 Ekim - 13 Kasım 2023), her hafta ortalama yaklaşık 300 yeni vaka bildirilmiştir. Şu anda, dört ildeki dokuz ilçede aktif kolera salgınları bildirilmiştir: Cabo Delgado, Nampula, Tete ve Zambezia.

Şekil 3. Mozambik: Son 28 gündeki kolera atak oranları (solda), vaka sayısı, ölümler ve CFR (sağda) (15 Kasım 2023)

Zimbabve

1 Şubat - 12 Kasım 2023 tarihleri arasında Zimbabve, 1.203'ü kültürle teyit edilen 7.122 vaka bildirmiş olup test pozitiflik oranı (TPR) %34'tür. Bildirilen vakalar arasında 191 ölüm gerçekleşmiştir (CFR: %2,7). Son dört haftada her hafta ortalama 500'ün üzerinde vaka bildirilmiş olup vakaların çoğu Harare, Manicaland ve Masvingo eyaletlerinden bildirilmiştir.

Şekil-3. Zimbabve: son 28 gündeki kolera atak oranları (solda) ve illere göre vaka sayıları (sağda) (15 Kasım 2023)

Demokratik Kongo Cumhuriyeti

1 Ocak - 13 Kasım 2023 tarihleri arasında Demokratik Kongo Cumhuriyeti 43.643 vaka ve 390 ölüm bildirmiştir (CFR: %0,9). Son dört haftada 3.059 vaka ve 30 ölüm rapor edilmiştir. Bu dönemde, en yüksek yeni vaka yoğunluğu ülkenin Doğu illerinde, yani Kuzey Kivu (1.638 vaka, toplam vakaların %58'i), Güney Kivu (594 vaka, %21) ve Tanganyika'da (290 vaka, %10) görülmüştür. Devam eden güvensizlik, şiddet ve buna bağlı olarak nüfusun yerinden edilmesi, mevcut salgının kontrol altına alınmasındaki başlıca zorluklar olmaya devam etmektedir.

Şekil-4. Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde kolerayla ilgili durumu. Kuzey Kivu, Güney Kivu ve Tanganyika'da 2023 yılında bildirilen kümülatif kolera vakaları ve haftalık yüzdelik değişimi (solda). Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde 15 Kasım 2023 itibariyle illere göre ulusal kolera vakaları (sağda)

Büyük Afrika Boynuzu

Etiyopya

1 Ağustos 2022'den 13 Kasım 2023'e kadar Etiyopya 27.123 vaka ve 381 ölüm bildirmiştir (CFR: %1,4). Son dört haftada, her hafta 400'den fazla yeni vaka bildirilmiş olup, haftalık ortalama 800 vakanın bildirildiği önceki dört haftaya kıyasla bir düşüşe işaret etmektedir. Bununla birlikte, son dört haftada daha fazla coğrafi yayılma gözlenmiş ve şu anda dokuz bölgeden aktif salgınlar bildirilmiştir: Afar; Amhara; Benishangul Gumuz; Dire Dawa; Harari; Oromia; Sidama; eski Güney Ulusları, Milliyetleri ve Halkları (SNNP); Somali; ve Tigray.  Durumu daha da karmaşık hale getiren beş milyondan fazla insanın Amhara ve Tigray'deki kuraklık benzeri koşullardan etkilendiği bildiriliyor.  ⁸

 

Sudan

Sudan'da Nisan 2023'te başlayan ve devam eden çatışmaların ortasında, 26 Eylül 2023'te Gedaref eyaletinde bir kolera salgını ilan edilmiştir. O tarihten bu yana ve 12 Kasım 2023 itibariyle, yedi eyaletten bildirilen toplam 2.967 vaka ve 95 ölümle (CFR: %3,2) ulusal düzeyde yeni vaka sayısında artan bir eğilim gözlenmiştir: Gedaref, Gezira, Kassala, Hartum, Kızıldeniz, Sennar ve Güney Kordofan.

Şekil -5: 15 Kasım 2023 itibariyle Ağustos-Kasım 2023 tarihleri arasında Büyük Afrika Boynuzu bölgesinde 100.000 nüfus başına görülen kolera atak oranı

(8) İnsani Yardım İşleri Koordinasyon Ofisi (OCHA) situation report on Ethiopia: https://reports.unocha.org/en/country/ethiopia/

Operasyonel Güncellemeler

DSÖ, aşağıdaki kolera salgını yanıt faaliyetlerinde Üye Devletleri desteklemek için küresel, bölgesel ve ülke düzeyinde ortaklarla birlikte çalışmaktadır:

Koordinasyon

  • DSÖ küresel, bölgesel ve ülke düzeyindeki ortaklarıyla koordinasyonunu sürdürmektedir. DSÖ'nün küresel olarak koleranın yeniden canlanmasını 3. derece (en yüksek dahili derece) acil durum olarak derecelendirmesinin üzerinden neredeyse bir yıl geçti. Çıkarılan dersler üzerinde düşünmek ve devam eden yanıtı ayarlamak amacıyla DSÖ, küresel olarak koleraya verdiği yanıtı gözden geçirmektedir ve yanıtın tüm seviyelerindeki faaliyetleri daha iyi koordine etmek için gerektiğinde kanıta dayalı ayarlamalar yapacaktır.
  • Ülkelerdeki akut ihtiyaçlara yanıt olarak ve kilit ortakların desteğiyle, Küresel Salgın Uyarı ve Yanıt Ağı (GOARN), Bekleme Ortakları (SBP), Acil Tıp Ekipleri (EMT) aracılığıyla uzmanlar görevlendirilmiş ve GOARN Haftalık Operasyon çağrı forumu aracılığıyla kolera yanıtı için operasyonel güncellemeler hakkında haftalık bilgi alışverişinde bulunulmuştur.
  • 15 Kasım 2023 itibariyle 13 uzman, sağlık operasyonları, vaka yönetimi, sosyal antropoloji ve epidemiyolojik sürveyans işlevleri için kolera müdahalesini desteklemek üzere GOARN aracılığıyla Malavi, Mozambik, Kenya, Lübnan ve Haiti'ye konuşlandırılmıştır.
  • 15 Kasım 2023 itibariyle, 14 uzman (her biri 3 ila 6 ay süreyle), Bilgi Yönetimi işlevleri için kolera müdahalesini desteklemek üzere Bekleme Ortakları aracılığıyla beş ülkeye (Malavi, Mozambik, Kamerun, Haiti, Türkiye ve Etiyopya) konuşlandırılmıştır, Ortak/Küme Koordinasyonu, Cinsel Sömürü, İstismar ve Tacizin Önlenmesi ve Bunlara Müdahale Edilmesi (PRSEAH), Enfeksiyon Önleme ve Kontrol (IPC)/ Su, Sanitasyon ve Hijyen (WASH) ve Risk iletişimi ve toplum katılımı (RCCE). Etiyopya'daki Kolera salgını müdahalesini desteklemek üzere önümüzdeki haftalarda üç ay süreyle görevlendirilmek üzere ilave bir Sürveyans uzmanının görevlendirilmesi süreci devam etmektedir.
  • DSÖ, şu ana kadar bu yanıt için Yedek Ortaklarından alınan desteği takdir etmektedir: Norveç Mülteci Konseyi (NORCAP) ve CANADEM (Birleşik Krallık Dışişleri, Milletler Topluluğu ve Kalkınma Ofisi tarafından finanse edilen dağıtım (BIRLEŞIK KRALLIK FCDO)).

Halk sağlığı sürveyansı

  • Koleranın Kontrolü İçin Küresel Görev Gücü'nün (GTFCC) kolera için halk sağlığı sürveyansına ilişkin gözden geçirilmiş kılavuzunun yaygınlaştırılması ve tanıtılması [EN [FR].
  • Kolera raporlaması için standart veri ve meta veri setlerine ilişkin GTFCC teknik tavsiyelerinin bölgesel ve küresel düzeyde yaygınlaştırılması ve tanıtılması. Şablon, bölgesel ve küresel düzeyde kolera raporlaması için kullanılabilir.  
  • Ülkelere/bölgelere teknik desteğin yanı sıra duruma göre veri yönetimi ve analizi konusunda yardım sağlanması. 
  • Kolera sürveyansının güçlendirilmesi için ülkeler, bölgeler ve ortaklarla koordinasyonun teşvik edilmesi.  
  • Koleradan etkilenen ülkelerin kolera kontrolü için bir Ulusal Kolera Planı (NCP) geliştirmesi veya revize etmesi için sürveyans verilerinin kullanımını en üst düzeye çıkarmak amacıyla kolera kontrolü için Çok Sektörlü Müdahaleler için Öncelikli Alanların belirlenmesine yönelik GTFCC revize kılavuzunun yaygınlaştırılması ve tanıtılması.
  • Koleranın ortadan kaldırılmasına yönelik Çok Sektörlü Müdahaleler için Öncelikli Alanların belirlenmesine yönelik yeni GTFCC kılavuzunun yaygınlaştırılması ve tanıtılması. Bu, kolera salgını sınırlı olan veya hiç olmayan ülkelerin, kolera kontrolü için bir Ulusal Kolera Planı (NCP) geliştirmek veya revize etmek üzere koleranın (yeniden) ortaya çıkmasına karşı kırılganlık faktörlerini değerlendirmeleri içindir.
  • Veri toplama, raporlama ve analiz için ek rehberlik ve pratik araçlar da dahil olmak üzere kolera için halk sağlığı gözetimine ilişkin güncellenmiş GTFCC kılavuzunun geliştirilmesi.

Laboratuvar

  • Kolera testi için GTFCC tavsiyelerinin yaygınlaştırılması ve tanıtılması [EN] [FR].
  • GTFCC laboratuvar kaynaklarının yaygınlaştırılması ve tanıtılması (Mesleki Yardımlar, Bilgi Formu, diğer kılavuzlar).
  • Kolera laboratuvarlarının güçlendirilmesi için ülkeler, bölgeler ve ortaklarla koordinasyonun teşvik edilmesi.
  • Teknik desteğin yanı sıra, vaka bazında ülke laboratuvar güçlendirme planlarının geliştirilmesine yardımcı olmak.
  • Destek için hedeflenecek boşlukları ve ihtiyaçları vurgulamak amacıyla ayrıntılı kolera laboratuvarı kapasite değerlendirmeleri için bir GTFCC araç seti ve kılavuzu geliştirilmiştir. Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde laboratuvar kapasitelerinin değerlendirilmesine devam edilmektedir (23 Ekim haftası).
  • DSÖ katalog kaynaklarını kullanarak laboratuvar malzemelerinin siparişini ve erişimini kolaylaştırmak için operasyon destek ve lojistik ekibiyle birlikte çalışmak; Gerektiğinde saha ve laboratuvar teşhis tedarik ihtiyaçlarının belirlenmesi için bölgesel ve ülke düzeyinde teknik destek verilmesi.
  • Gavi'ye uygun ülkeler için kolera sürveyansını (salgın izleme dahil) desteklemek üzere RDT tedarikini desteklemek için Gavi Alliance ile birlikte çalışmak.
  • Laboratuvar personeli için eğiticilerin kolera teşhisi eğitimi için GTFCC araç ve materyallerinin geliştirilmesi.

 Aşılama

  • 1 Ocak 2023 ile 30 Kasım 2023 tarihleri arasında yaklaşık 65 milyon OCV dozu talep edilmiş ve bunların %45'i onaylanarak 12 ülkeye tahsis edilmiştir. 30 Kasım 2023 itibariyle, küresel OCV stoku 4,5 milyon dozdur ve mevcut olmakla birlikte henüz tahsis edilmemiştir.
  • Artan talep sayısı, bunların karmaşıklığı, büyüklüğü ve gerçekleşme bağlamı, aşı sevkiyatı (hacim) ve uygulama dahil olmak üzere ek zorluklar yaratmaktadır
  • 2023'ün başından bu yana, kolera salgınlarıyla karşı karşıya olan 12 ülkede 24 reaktif aşılama kampanyası uygulanmıştır: Etiyopya (4), Mozambik (4), Kenya (3), Somali (2), Kuzeybatı Suriye (2), Kamerun (2), Sudan (2), Dominik Cumhuriyeti (1), Demokratik Kongo Cumhuriyeti (DRC) (1), Haiti (1), Malavi (1) ve Zambiya (1).
  • Mevcut salgın bağlamında, bu reaktif kampanyalarda yalnızca tek dozluk kurslar onaylanmış ve uygulanmıştır. Buna ek olarak, önleyici kampanyalar için doz tedariki, sınırlı küresel stok nedeniyle kısıtlıdır.
  • Kasım 2023'te düzenlenen Uluslararası Koordinasyon Grubu (ICG) toplantısında, tüm reaktif kampanyalar sunulmuş ve ayrıntılı olarak tartışılmıştır. 'Mandera üçgeni' bölgesindeki üç ülkeyi (yani Etiyopya, Kenya ve Somali) kapsayan bir kampanya da dahil olmak üzere, bu reaktif kampanyaların uygulanmasında karşılaşılan başarıların ve zorlukların değerlendirilmesine özel önem verilmiştir.

 

Vaka Yönetimi, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol (IPC) & Su, Sanitasyon ve Hijyen (WASH)

  • Sabit oral rehidrasyon noktalarının (ORP'ler) kurulmasını ve uygulanmasını desteklemek için geçici kılavuz ve şablonlar tamamlanmıştır ve ülkeler ve ortaklar için hazırdır. DSÖ tarafından desteklenen bu çalışma, WASH (Su, Sanitasyon ve Hijyen) ve IPC (Enfeksiyon Önleme ve Kontrol) konularını dikkate almaktadır. Bu belgeler, bir salgının başlangıcından itibaren kolera şüphesi olan hastalar için tedavinin merkezden uzaklaştırılmasını kolaylaştırmayı amaçlamaktadır.

 Operasyon Destek ve Lojistik (OSL)

  • Dubai Tedarik Merkezi'ndeki kolera stoklarının yenilenmesi şu anda devam etmektedir ve tamamlandığında üç aylık bir tampon stok oluşturacaktır. Nairobi'deki Afrika Bölge Ofisi ve yeni kurulan Dakar Merkezinde de benzer ikmal çalışmaları devam etmektedir. Sonuç olarak DSÖ, geçen yıl oluşturulan ve kolera kitlerine yönelik talebin karşılanmasındaki zorlukları ele almak için uygulamaya konulan toplu ürün stokunu kademeli olarak azaltacaktır.
  • Laboratuvar malzemeleri de dahil olmak üzere çeşitli kolera kiti siparişlerinin devam eden sevkiyatları, farklı tedarik platformları aracılığıyla acil müdahale veya hazırlık için çeşitli ülkelere gönderilmektedir.
  • Seçilmiş ülkelerde kolera müdahalesi için siparişlerin detaylandırılması için teknik destek sağlanmaktadır.
  • DSÖ ortaklarını desteklemek amacıyla önümüzdeki yıl raf ömrü dolacak olan kısa raf ömürlü ürünlerin geçici bağışlarını organize etmek için çaba sarf edilmektedir.

Cinsel Sömürü, İstismar ve Tacizin Önlenmesi ve Bunlara Müdahale Edilmesi (PRSEAH)

  • DEMOKRATIK KONGO CUMHURIYETI: Koleradan etkilenen bölgelerde PRSEAH faaliyetleri için toplam 800 poster, 15.000 mazeret yok kartı ve 1000 bilinçlendirme materyali üretilmiştir.
  • Etiyopya: DSÖ, Harari bölgesindeki 80 Kentsel ve Kırsal Sağlık Çalışanının yararlandığı, PRSEAH'ı entegre eden ilk tur kolera vaka yönetimi eğitimini finanse etmiştir.
  • Mozambik: PRSEAH temel mesajlarını entegre eden kolera konusunda toplum katılımı ve farkındalık yaratma girişimleri, mobilizasyon ve vaka takip faaliyetleri sırasında toplam 3.897 kişiye ulaşmıştır. Ayrıca, müdahaleler sırasında özellikle topluluk düzeyinde PRSEAH görünürlüğünü artırmak için kolera ekibi de dahil olmak üzere DSÖ Ülke Ofisi personeline PRSEAH Sıfır Tolerans mesajları içeren 190 tişört dağıtılmıştır.
  • Somali: PRSEAH Ağı ile işbirliği içinde ülke çapında radyo yayınları yoluyla toplum bilinçlendirme çalışmaları yürütülmüştür.
  • Sudan: Şu anda kolera müdahalesine liderlik eden DSÖ ekibi ile oryantasyon ve istişare gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, ulusal programlardan 15 Anne ve Çocuk Sağlığı personeli PRSEAH konusunda oryantasyon almıştır.  Bu 15 Sağlık Bakanlığı personeli, beş eyalette bakanlık ve DSÖ destekleyici denetimini ortaklaşa yürütmek üzere yetkilendirilmektedir: Gedaref, Jazeera, Kassala, Kızıldeniz ve Nil Nehri. Ayrıca, şu anda DSÖ destekli 24 mobil klinikte çalışan kadın doğum uzmanları, Çocukluk Çağı Hastalıklarının Entegre Yönetimi kadroları ve ebeler de dahil olmak üzere 24 sağlık hizmeti sağlayıcısı da PRSEAH konusunda oryantasyondan geçmiştir.
  • Zimbabve: RCCE ayağı tarafından düzenlenen bir kolera duyarlılık toplantısı sırasında 105 dinler arası dini lider için PRSEAH hakkında bir brifing düzenlenmiştir. Ayrıca, PRSEAH mesajları içeren 20.000 kolera Bilgi, Eğitim ve İletişim materyali İngilizce, Shona ve Ndebele olmak üzere üç dilde dağıtılmıştır. Ayrıca, üç dilde PRSEAH mesajları içeren 1.100 tişört dağıtılmıştır.

Temel Zorluklar

Vakalardaki coğrafi yayılma ve küresel artış, çok sayıda zorluğa neden olmuştur:

  • Doğal afetler ve iklimsel etkiler nedeniyle kolera salgınlarının şiddetlenmesi.
  • Raporlama tutarlılığındaki sorunlar ve özellikle 5 yaşın altındaki çocuklar olmak üzere hassas gruplar için verilerin yetersiz ayrıştırılması dahil olmak üzere veri kalitesi ve raporlama.
  • Vaka yönetimi malzemeleri ve kitleri de dahil olmak üzere kritik kolera malzemelerinin kısıtlı mevcudiyeti.
  • Tüm eş zamanlı kolera salgınlarına müdahale etmek için yetersiz OCV stoku, OCV eksikliğinin önleyici kampanyaların askıya alınmasına ve iki dozdan tek doz stratejisine geçilmesine yol açması.
  • Çok sayıda paralel büyük ölçekli ve yüksek riskli salgın ve diğer halk sağlığı acil durumları ve/veya halk sağlığı üzerinde etkileri olan acil durumlar nedeniyle ulusal kolera müdahale kapasitelerinin tükenmesi ve genel olarak acil durum müdahale kapasitesinin aşırı gerilmesi.
  • Ulusal acil durum müdahalesini desteklemek üzere görevlendirilebilecek deneyimli kolera müdahale personelinin sınırlı olması.
  • Tüm seviyelerde zamanında ve etkili bir şekilde müdahale etmek için yetersiz mali kaynaklar.
  • Önleme, hazırlık ve hazırlıklı olma faaliyetleri için kaynak eksikliği (mali ve maddi).

Sonraki Adımlar

Yukarıda tanımlanan zorlukları ele almak için DSÖ, UNICEF ve ortaklar birlikte çalışmaya devam edecektir.

  • Potansiyel bir şiddetli El Nino olayı için güncellenmiş kolera senaryo planlaması/önceliklendirmesi (küresel, bölgesel ve ulusal düzeyde)
  • DSÖ, sürdürülebilir bir çözüm için uzun vadeli yatırımın kritik öneme sahip olduğunu ve vakalardaki mevcut artışa hızlı acil müdahale için ara dönemde yatırıma ihtiyaç duyulduğunu vurgulayarak kolera müdahalesine yatırım yapılmasını savunmaya devam edecektir.
  • DSÖ ve UNICEF, ihtiyaçların önceliklendirilmesine dayalı olarak kullanılabilirliği en üst düzeye çıkarmak için kritik kolera malzeme boru hattını düzenlemek için birlikte ve diğer ortaklarla birlikte çalışmaya devam edecektir.
  • DSÖ ve GTFCC de dahil olmak üzere ortaklar, mevcut kısıtlı ortamda önleme ve müdahale faaliyetlerini mümkün kılmak için Sağlık Bakanlıklarını ve uygulayıcı ortakları mevcut en son bilgi ve materyallerle desteklemeye devam edecektir.
  • DSÖ, UNICEF ve ortaklar, kolera acil durumuna odaklanmayı sürdürmek, kaynakları harekete geçirmek ve kolera yükünü azaltmak için uzun vadeli çözümler için lobi yapmak üzere birlikte çalışmaya devam edecektir. Ayrıca DSÖ, UNICEF ve diğer ortaklar, müdahale çabalarını düzene sokmak ve kıt kaynakları en üst düzeye çıkarmak için birlikte çalışmaya devam edecektir.

Ek 1. Veri, tablo ve şekillere ait notlar

Sunulan tüm veriler yorumlanırken dikkatli olunmalıdır. DSÖ, ulusal halk sağlığı yetkilileri ve farklı dahil etme kriterleri ve farklı veri kesme süreleri kullanan diğer kaynaklar tarafından yayınlanan bilgi ürünleri arasında farklılıklar olması beklenebilir. Doğruluk ve güvenilirliği sağlamak için adımlar atılırken, tüm veriler sürekli doğrulamaya ve değişikliğe tabidir. Vaka tespiti, tanımlar, test stratejileri, raporlama uygulaması ve gecikme süreleri ülkeler/bölgeler/yönetim bölgeleri arasında farklılık göstermektedir. Diğerlerinin yanı sıra bu faktörler, gerçek vaka ve ölüm sayılarının değişken eksik tahmin edilmesi ve bu verilerin küresel düzeyde yansıtılmasındaki değişken gecikmelerle sunulan sayıları etkilemektedir.

 

"Ülkeler", benzer statüdeki ülkeleri, bölgeleri, yönetim bölgelerini veya diğer yargıları ifade edebilir. Kullanılan gösterimler ve bu materyallerin sunumu, herhangi bir ülkenin, bölgenin veya alanın veya yetkililerinin yasal statüsü veya sınırlarının veya hudutlarının sınırlandırılmasına ilişkin olarak DSÖ adına herhangi bir görüş ifade ettiği anlamına gelmez.  Haritalardaki noktalı ve kesikli çizgiler, henüz tam olarak anlaşılamamış olabilecek yaklaşık sınır çizgilerini temsil eder. Ülkeler, bölgeler ve yönetim bölgeleri, DSÖ idaresi altında düzenlenmiştir. Belirli şirketlerden veya belirli üreticilerin ürünlerinden bahsedilmesi, bunların DSÖ tarafından bahsi geçmeyen benzer nitelikteki diğer ürünlere tercih edilerek onaylandığı veya önerildiği anlamına gelmez. Hatalar ve eksiklikler dışında, tescilli ürünlerin adları büyük harflerle ayırt edilir.

Teknik rehberlik ve diğer kaynaklar

- Kolera bilgi formu

- Koleranın Sona Erdirilmesi, 2030'a Doğru Küresel Bir Yol Haritası

- Küresel kolera stratejik hazırlık, hazır olma ve müdahale planı 2023/24

- DSÖ'den kolera ile mücadele için acil ve kolektif eylem çağrısı

- Hastalık salgını haberleri Kolera - Demokratik Kongo Cumhuriyeti

- Hastalık salgını haberleri Kolera - Haiti

- Hastalık salgını haberleri Kolera - Malavi

- Hastalık salgını haberleri Kolera - Mozambik

- Hastalık salgını haberleri Kolera-Küresel durum

- Koleranın Kontrolü İçin Küresel Görev Gücü (GTFCC)

- Kolera için halk sağlığı gözetimi- Geçici kılavuz, Şubat 2023 [TR] [FR]

- AFRO Haftalık salgınlar ve acil durum bülteni

- DSÖ AFRO Kolera Gösterge Tablosu

- Hispaniola 2022'de Kolera Salgını - Durum Raporu

- Kolera yükselişi (2021-günümüz) web sayfası

 

 

 

 

Etiketler: