SUUDİ ARABİSTAN’DA ORTA DOĞU SOLUNUM YOLU SENDROMU KORONAVİRÜSÜ (MERS-CoV)

08 Mayıs 2024 Çarşamba

Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı (KSA) tarafından 10-17 Nisan 2024 tarihleri arasında Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) bir ölüm dahil olmak üzere üç Orta Doğu Solunum Yolu Sendromu Koronavirüsü (MERS-CoV) vakası bildirilmiştir.

8 Mayıs 2024

Özet Olarak durum

Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı (KSA) tarafından 10-17 Nisan 2024 tarihleri arasında Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) bir ölüm dahil olmak üzere üç Orta Doğu Solunum Yolu Sendromu Koronavirüsü (MERS-CoV) vakası bildirilmiştir.  Her üç vaka da 56 ila 60 yaşları arasındaki, altta yatan sağlık sorunları olan Riyadlı erkeklerden olup sağlık çalışanı değildir. Üç vaka, epidemiyolojik olarak Riyad'daki bir sağlık tesisindeki maruziyetlerle bağlantılı, ancak bunu doğrulamak ve bulaşma yolunu anlamak için araştırmalar devam etmektedir. Yılın başından bu yana Suudi Arabistan Krallığı'ndan toplam dört vaka ve iki ölüm bildirilmiştir. Bu vakaların bildirilmesi, DSÖ'nün hem küresel hem de bölgesel düzeyde orta düzeyde kalan genel risk değerlendirmesini değiştirmemektedir.

Vakanın Tanımı

10-17 Nisan 2024 tarihleri arasında Suudi Arabistan Krallığı (KSA) Sağlık Bakanlığı (SB), biri ölüm dahil olmak üzere üç Ortadoğu solunum sendromu koronavirüsü (MERS-CoV) vakasını DSÖ'ye bildirmiştir. Her üç vaka da Riyad'da bildirilmiş olup aynı sağlık tesisiyle bağlantılı olduğu görülmüştür. Vakalardan ikisi, indeks vakanın tanımlanmasının ardından temaslı takibi yoluyla tespit edilmiştir. İkinci ve üçüncü vakanın, indeks vakayla temas nedeniyle ikinci basamak sağlık hizmetleriyle ilişkili vakalar olduğundan şüpheleniliyor. Bunu doğrulamak ve bulaşma yolunu anlamak için araştırmalar devam etmektedir.

Endeks vakası 56 yaşında bir erkek okul öğretmeni ve Riyad'da ikamet eden bir Suudi vatandaşıdır. 29 Mart'ta ateş, öksürük, burun akıntısı ve vücut ağrıları başlamıştır. 4 Nisan'da Riyad'daki bir hastanenin acil servisine (ER) başvurmuş olup burada üçüncü vaka da tedavi altına alınmıştır. Daha sonra 4 Nisan'da ikinci vakayla aynı odayı paylaştığı koğuşa kaldırılmıştır. 6 Nisan'da yoğun bakım ünitesi (YBÜ) izolasyonuna transfer edilmiş olup  entübe edilmiştir, ters transkriptaz polimeraz zincir reaksiyonu (RT-PCR) ile testleri gerçekleştirilmiş MERS-CoV pozitif olduğu doğrulanmıştır. Vakanın hipertansiyon ve hemodiyaliz gerektiren kronik böbrek yetmezliği gibi altta yatan sağlık sorunlarının olduğu bilinmektedir. Tipik MERS-CoV risk faktörlerine açık bir maruz kalma geçmişi olmamıştır. 20 sağlık ve bakım çalışanı ve yedi hane üyesi dahil olmak üzere yakın temaslılar takip edilmiş ve iki ikincil vaka daha tespit edilmiştir. Enfeksiyonun kaynağının belirlenmesi de dahil olmak üzere soruşturmalar halen devam etmektedir. Söz konusu endeks vaka 7 Nisan'da ölmüştür.

21 Nisan 2024 itibarıyla ikinci ve üçüncü vakalar yoğun bakımda kalmış ve sırasıyla 9 Nisan ve 18 Nisan tarihlerinde entübe edilmiştir.

Ek olarak, 16 Şubat 2024'te yayınlanan son Hastalık Salgını Haberinden (DON) bu yana, yukarıda açıklanan üç vakayla epidemiyolojik bağlantısı olmayan bir vaka daha UST mekanizmaları aracılığıyla bildirilmiştir. Vaka, Suudi Arabistan’ın Taif şehrinden, develerle doğrudan temasta bulunan, eşlik eden hastalıkları olan 32 yaşında bir erkektir; 21 Ocak'ta semptomlar başlamış ve 17 Şubat 2024'te ölmüştür.

Suudi Arabistan'daki ilk MERS-CoV vakası raporunun verildiği 2012 yılından bu yana 21 Nisan 2024 tarihine kadar toplam 2204 insan vakası ve 860 ölüm rapor edilmiştir (Şekil 1). Genel olarak, altı DSÖ bölgesinin tamamında 27 ülkeden toplam 2.613 MERS-CoV vakası ve 941 ölüm rapor edilmiştir. Yeni bildirilen vakalar ve ölümler de dahil olmak üzere vakaların %84'ü ve ölümlerin %91'i Suudi Arabistan'dan bildirilmiştir. 2019 yılından bu yana Orta Doğu dışındaki ülkelerden MERS-CoV vakası bildirilmemiştir.

Mayıs 2015'te Orta Doğu dışında Güney Kore'de büyük bir salgın yaşanmıştır. Bu salgın, sağlık hizmetiyle ilişkili bir enfeksiyon olarak nitelendirilmiş ve laboratuvar tarafından doğrulanan 186 vaka (Güney Kore'de 185 ve Çin'de 1) görülmüştür. ve 38 ölüm bildirilmiştir; ancak bu salgındaki endeks vakanın Orta Doğu'ya seyahat geçmişi olduğu görülmüştür. Küresel sayı, bugüne kadar UST (2005) kapsamında veya doğrudan Sağlık Bakanlıkları tarafından DSÖ'ye bildirilen laboratuvarca doğrulanmış vakaların toplam sayısını yansıtmaktadır. Toplam ölüm sayısı, etkilenen Üye Devletlerle takip yoluyla DSÖ'ye bildirilen sayılara dayanmaktadır.

Şekil 1: 2012 yılı ile 21 Nisan 2024 arasında Suudi Arabistan'da bildirilen MERS-CoV vakalarının (n=2204) ve ölümlerin (n=860) salgın eğrisi*

 

Hastalığın Epidemiyolojisi

Orta Doğu solunum sendromu (MERS), MERS-CoV'un neden olduğu viral bir solunum yolu enfeksiyonudur. MERS'li hastaların yaklaşık %36'sı ölmüştür, ancak bu gerçek ölüm oranının abartılı bir tahmini olabilir, çünkü hafif MERS-CoV vakaları mevcut sürveyans sistemleri tarafından gözden kaçırılabilir ve vaka ölüm oranı (CFR) yalnızca laboratuvar tarafından doğrulanmış vakalara göre hesaplanır.

İnsanlar MERS-CoV ile virüsün doğal konağı ve zoonotik kaynağı olan tek hörgüçlü develerle doğrudan veya dolaylı temas sonucu enfekte olmaktadır. MERS-CoV'un insanlar arasında bulaşabildiği kanıtlanmıştır. Şimdiye kadar, insandan insana sürekli olmayan bulaşma yakın temaslılar arasında ve sağlık hizmetleri ortamlarında meydana gelmiştir. Sağlık hizmetleri ortamları dışında bugüne kadar insandan insana bulaşma sınırlı olmuştur.

MERS hastalığı, hiçbir belirti göstermemeyenden (asemptomatik) veya hafif solunum semptomlarından, şiddetli akut solunum hastalığı ve ölüme kadar değişmektedir. MERS hastalığının tipik belirtileri ateş, öksürük ve nefes darlığıdır. Pnömoni yaygın bir bulgudur, ancak her zaman mevcut değildir. İshal de dahil olmak üzere gastrointestinal semptomlar da bildirilmiştir. Şiddetli hastalık, mekanik ventilasyon ve yoğun bakım ünitesinde destek gerektiren solunum yetmezliğine neden olabilir. Virüsün yaşlılarda, bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde ve böbrek hastalığı, kanser, kronik akciğer hastalığı ve diyabet gibi komorbiditeleri veya kronik hastalıkları olanlarda daha ciddi hastalığa neden olduğu görülmektedir.

DSÖ'ye bildirilen MERS-CoV vakalarının sayısı, devam eden COVID-19 pandemisinin başlangıcından bu yana önemli ölçüde azalmıştır. Başlangıçta bu, muhtemelen COVID-19'a yönelik epidemiyolojik sürveyans faaliyetlerine öncelik verilmesinin bir sonucu olmuştur. Her iki hastalığın benzer klinik tablosu, MERS-CoV vakalarının test edilmesinde ve tespitinde azalmaya neden olabilir. O tarihten bu yana Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı, influenza, Respiratory Syncytial Virüsü (RSV) ve SARS-CoV-2 (COVID-19'dan sorumludur) için negatif test sonuçlarının ardından 2023'ün ikinci çeyreğinden itibaren MERS-CoV'u sentinel sürveyans test algoritmalarına dahil ederek MERS-CoV'un daha iyi tespiti için test kapasitelerini iyileştirmeye çalışmaktadır. Ayrıca SARS-CoV-2 bulaşmasını azaltmak için alınan önlemler (ör. maske takma, el hijyeni, fiziksel mesafe, kapalı alanların havalandırmasının iyileştirilmesi, solunum görgü kuralları, evde kalma talimatları, hareket kabiliyetinin azaltılması) fırsatları da muhtemelen azaltmıştır. MERS-CoV'un insandan insana iletilmesi için. SARS-CoV-2 enfeksiyonu veya aşısından kaynaklanan potansiyel çapraz koruma ve MERS-CoV enfeksiyonunda veya hastalık şiddetinde herhangi bir azalma veya bunun tersi varsayılmıştır ancak daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir.

MERS-CoV'ye özgü çeşitli aşılar ve tedaviler geliştirme aşamasında olmasına rağmen şu anda herhangi bir aşı veya spesifik tedavi mevcut değildir. Tedavi destekleyicidir ve hastanın klinik durumuna ve semptomlarına dayanır.

Halk Sağlığı Yanıtı

Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı, tespit edilen vakalar için izolasyonlarının ardından aktif temaslı takibini başlatmıştır; 14 günlük kuluçka dönemi boyunca günlük izleme ve yüksek riskli temaslılar için laboratuvar testleri yapılmıştır. Solunum yolu semptomları olan hastaların erken tespitini sağlamak amacıyla acil serviste solunum yolu hastalıklarına yönelik triyaj uygulanmış olup triyaj formlarında doğru belgelendirme için 7/24 hazır bulunan özel hemşirelerin desteği sağlanmıştır.

Ayrıca vakaların erken tespitini sağlamak amacıyla tüm sağlık ve bakım çalışanlarına yönelik vaka tanımı konusunda kapsamlı tazeleme eğitimleri başlatılmıştır. Ayrıca, MERS-CoV ile ilgili enfeksiyon önleme ve kontrol (IPC) standartlarının ve bulaşmaya dayalı önlemlerin uygulanmasına ilişkin eğitim oturumları devam ederken, el dezenfektanları ve kişisel koruyucu ekipman (KKD) gibi IPC malzemelerinin hazırda bulunması da sağlanmaktadır.

DSÖ Risk Değerlendirmesi

Bu vakaların bildirimi genel risk değerlendirmesini değiştirmez. DSÖ, Orta Doğu'dan ve/veya MERS-CoV'un tek hörgüçlü hayvanlarda dolaşımda olduğu diğer ülkelerden ilave MERS-CoV enfeksiyonu vakalarının rapor edilmesini beklemektedir. Buna ek olarak, tek hörgüçlü hayvanlarla veya ürünleriyle temas yoluyla (örneğin çiğ deve sütü tüketimi) veya sağlık hizmeti ortamında virüse maruz kalan kişiler tarafından vakalar diğer ülkelere ihraç edilmeye devam edilecektir. DSÖ epidemiyolojik durumu izlemeye devam etmekte ve mevcut en son bilgilere dayanarak risk değerlendirmeleri yapmaktadır.

DSÖ Tavsiyesi

Mevcut duruma ve mevcut bilgilere dayanarak DSÖ, MERS-CoV dahil olmak üzere tüm Üye Devletler tarafından test algoritmasının garanti altına alındığı akut solunum yolu enfeksiyonlarına yönelik güçlü sürveyansın ve olağandışı paternlerin dikkatlice gözden geçirilmesinin önemini bir kez daha vurgulamaktadır.

MERS-CoV'un sağlık bakım ortamlarında insandan insana bulaşması, MERS-CoV enfeksiyonunun belirti ve semptomlarının tanınmasında gecikmeler, şüpheli vakaların izolasyonunda gecikme ve IPC önlemlerinin uygulanmasında gecikmelerle ilişkilendirilmiştir. IPC önlemleri, MERS-CoV'un sağlık tesislerindeki insanlar arasında olası yayılmasını önlemek için kritik öneme sahiptir. Sağlık ve bakım çalışanları, sağlık hizmeti ortamlarındaki her etkileşimde tüm hastalarla tutarlı bir şekilde standart önlemleri uygulamalıdır. Akut solunum yolu enfeksiyonu semptomları olan hastalara bakım verilirken standart önlemlere damlacık önlemleri de eklenmelidir; olası veya doğrulanmış MERS-CoV enfeksiyonu vakalarının bakımı sırasında temas önlemleri ve göz koruması eklenmelidir; Aerosol üreten prosedürler uygulanırken veya aerosol üreten prosedürlerin yürütüldüğü ortamlarda havayla ilgili önlemler uygulanmalıdır. Vakaların erken tespiti, vaka yönetimi ve izolasyonu, temaslıların karantinaya alınması, sağlık bakım ortamlarında uygun enfeksiyon önleme ve kontrol önlemleri (aşırı kalabalığın önlenmesi dahil) ve halk sağlığı bilinci, MERS-CoV'un insandan insana bulaşmasını önleyebilir.

MERS-CoV'un diyabet, böbrek yetmezliği, kronik akciğer hastalığı ve bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler gibi altta yatan sağlık sorunları olan kişilerde daha ciddi hastalığa neden olduğu görülmektedir. Bu nedenle, altta yatan bu tıbbi rahatsızlıklara sahip kişiler, virüsün dolaşabileceği çiftlikleri, pazarları veya ahır alanlarını ziyaret ederken hayvanlarla, özellikle de tek hörgüçlü hayvanlarla yakın temastan kaçınmalıdır. Hayvanlara dokunmadan önce ve sonra, ellerin sabun ve suyla düzenli olarak yıkanması veya alkol bazlı el dezenfektanı ile el hijyeni gibi genel hijyen önlemlerine uyulmalıdır. Hasta hayvanlarla temastan kaçınılmalıdır.

Gıda hijyen kurallarına uyulmalıdır. İnsanlar çiğ deve sütü veya deve idrarı içmekten veya uygun şekilde pişirilmemiş et yemekten kaçınmalıdır.

DSÖ, bu olayla ilgili olarak giriş noktalarında özel tarama yapılmasını tavsiye etmemekte ve şu anda herhangi bir seyahat veya ticaret kısıtlamasının uygulanmasını da tavsiye etmemektedir.

 

Ayrıntılı bilgi için aşağıdaki bağlantılara bakınız:

Etiketler:

Habere Dahil Ülkeler: