Kanada’da İnsanda Görülen Avian İnfluenza A(H7N9) Virüsü (Güncelleme)

01 Şubat 2015 Pazar

27 Ocak 2015 tarihinde Kanada Ulusal UST Odak Noktası laboratuvarca doğrulanmış Avian İnfluenza A(H7N9) Virüsüyle enfekte yeni bir insan vakasını DSÖ’ye bildirmiştir. 30 Ocak 2015 tarihinde ilk vakayla birlikte Çin’e seyahat eden ikinci bir kişinin Avian İnfluenza A(H7N9) Virüsüyle enfekte olduğu laboratuvarca doğrulanmıştır.

 

Kanada’da İnsanda Görülen Avian İnfluenza A(H7N9) Virüsü (Güncelleme)

Hastalık Salgını Haberleri

1 Şubat 2015

       27 Ocak 2015 tarihinde  Kanada Ulusal UST Odak Noktası laboratuvarca doğrulanmış Avian İnfluenza A(H7N9) Virüsüyle enfekte yeni bir insan vakasını DSÖ’ye bildirmiştir.      30 Ocak 2015 tarihinde  ilk vakayla birlikte Çin’e seyahat eden ikinci bir kişinin  Avian İnfluenza A(H7N9) Virüsüyle enfekte olduğu laboratuvarca doğrulanmıştır. 

       Bu iki kişi Çin’de beraber seyahat ettikten sonra Çin’in Hong Kong Özel Yönetim Bölgesi’nden Kanada’nın British Columbia bölgesine uçakla seyahat etmişlerdir. Seyahatleri esnasında canlı kümes hayvanlarıyla karşılaşmışlar ancak bunlarla doğrudan temasları olmamıştır.

       İlk vakada 14 Ocak’ta semptomlar gelişmiş ve 15 Ocak’ta bir doktor tarafından görülmüştür. İnfluenza A’nın laboratuvar teyidini izleyen 5 gün boyunca vaka antiviral tedavi görmüştür. Vakanın İnfluenza A(H7N9) pozitif (+) olduğu 26 Ocak’ta laboratuvarca doğrulanmıştır.        

       Başka rahatsızlıkları olan ikinci vakada 13 Ocak’ta semptomlar gelişmiş ve aynı gün bir doktor tarafından görülmüştür.  İkinci vaka 19 Ocak’ta beş günlük bir antiviral tedavi görmüştür.  29 Ocak 2015’te ikinci vakanın Avian İnfluenza A(H7N9) pozitif (+) olduğu laboratuvarca doğrulanmıştır. Hiçbiri hastaneye kaldırılmamış ve her iki vakada da akut respiratuar semptomlar yok olmuştur. İkisi de evde karantina altına alınmayı kabul etmiştir.     

 

Halk Sağlığı Önlemleri

Söz konusu 2 vakayla ilgili olarak hane halkı ve sağlık çalışanları temaslılarının izinin sürülmesi ve takibi yapılmaktadır.

Uçak yolcularının takibi söz konusu kişiler uçuş esnasında semptomatik olmadığından ve uçuş tarihinde enkübasyon süresi dolduğundan yapılmamıştır.    

DSÖ H7N9 ile ilgili durumu yakından takip etmekte olup risk değerlendirmesi yapmaktadır. Bugüne kadar H7N9 ile ilgili olarak genel risk değerlendirmesi değişmemiştir.

 

DSÖ’nün tavsiyesi

DSÖ salgın görüldüğü bilinen ülkelere seyahat edenlerin kümes hayvanları çiftlikleri, canlı hayvan pazarlarını ziyaret etmekten ya da kümes hayvanlarının kesildiği yerlere gitmekten ve kümes hayvanları ya da hayvan dışkısıyla kontamine olduğu düşünülen yüzeylerle temastan kaçınmalarını tavsiye etmektedir. Ayrıca seyahat edenler ellerini su ve sabun ile sık sık yıkamalıdır. Seyahat edenler temel gıda güvenliği ve gıda hijyeni kurallarına uymalıdırlar.

DSÖ bu olayla ilgili olarak giriş noktalarında özel bir tarama yapılmasını ya da herhangi bir seyahat ya da ticaret kısıtlaması uygulanmasını tavsiye etmemektedir. Avian İnfluenza’nın görüldüğü bir yere kısa bir süre önce giden ya da bu yerden dönen ve ciddi akut respiratuar semptomlar görülen kişilerde Avian İnfluenza enfeksiyonu tanısı her zaman göz önünde bulundurulmalıdır.

DSÖ, ülkelere ciddi akut respiratuvar enfeksiyonu (SARİ) için sürveyans da dahil inflüenza sürveyanslarını güçlendirmeleri ve UST 2005 kapsamında insanlarda enfeksiyonların bildirilmesinin gerçekleştirilmesi amacıyla herhangi bir sıradışı vakanın (pattern) dikkatlice gözden geçirilmesi ve ulusal sağlık hazırlıkları eylemlerinin sürdürülmesi konularında cesaretlendirmektedir.

Kaynak  : http://www.who.int/csr/don/01-february-2015-avian-influenza/en/

 

 

 

 

Etiketler: