GÜNEY KORE’DE MERS-COV HASTALIĞI
8 – 12 Haziran 2015 tarihleri arasında Güney Kore Ulusal UST Odak Noktası 6 ölüm dahil laboratuvar tarafından doğrulanmış 62 yeni Ortadoğu Respiratuar Sendromu Korona Virüsü (MERS-CoV) enfeksiyonu vakasını DSÖ’ye bildirmiştir.
Kore’de Son Durum
8 – 12 Haziran 2015 tarihleri arasında Güney Kore Ulusal UST Odak Noktası 6 ölüm dahil laboratuvar tarafından doğrulanmış 62 yeni Ortadoğu Respiratuar Sendromu Korona Virüsü (MERS-CoV) enfeksiyonu vakasını DSÖ’ye bildirmiştir.
Kore’deki salgınla ilgili ilave bilgiler
Bugüne kadar 11 ölüm dahil toplam 126 MERS-CoV vakası rapor edilmiştir. Bu 126 vakanın biri Çin’de doğrulanan vaka olup, Çin Ulusal UST Odak Noktasınca da bildirilmiştir.
Hastaların yaş ortalaması 56’dır (16 ile 84 arasında değişmekte). Vakaların çoğunluğunu erkekler oluşturmaktadır (%59). 10 vaka (%7,9) sağlık çalışanıdır.
Bugüne kadar tüm vakaların tek bir iletim zinciriyle ilişkisi vardır ve sağlık tesisleriyle bağlantılıdır (ilk vaka hariç). Şuana kadar otoriteler iletimin olduğu ya da doğrulanmış MERS-CoV hastalarının tanıdan önce ziyaret ettiği 44 hastane tespit etmiştir.
Güney Kore’de ve Çin’de bilim adamları güncel salgınla ilgili olarak Korona Virüslerinin tam genetik incelemesini tamamlamıştır. Bulgular DSÖ’ce bir araya getirilen violojistlerin oluşturduğu grup tarafından analiz edilmiştir. Bu bulguların ilk analizi daha bulaşıcı bir virüsün Kore’de görülmediğini düşündürmektedir. Kore’deki salgının hızlı bir şekilde yayılmasının açıklaması neredeyse kesin olarak başka bir yerden kaynaklandığı şeklindedir.
Halk Sağlığı Yanıtı
Ulusal otoriteler önleme stratejisi uygulamaktadır ki bunun içinde vakaların erken tespiti, erken karantinaya alma ve temaslı izi sürme yer almaktadır. 12 Haziran 2015 tarihi itibariyle 3.680 temaslı tespit edilmiştir (3.453’ü evde gözlem atındadır ve 227’si hastanelerde gözlem altındadır) ve 1.249 temaslının takibine son verilmiştir. Takip edilen temaslıların sayısının çok olması ilave vakaların da tespit edilmesini kaçınılmaz kılmaktadır.
Ayrıca 10 Haziran’da Kore’deki halk sağlığı otoriteleri proaktif bir şekilde vakaları tespit edebilmek için 3.000’in üzerinde sağlık tesisinde bir MERS-CoV tarama günü gerçekleştirmiştir.
Birleşik bir Kore – DSÖ üst düzey misyonu Güney Kore’deki durumu gözden geçirmeyi ve bilgileri artırmaya çalışmaktadır ki buna epidemiyolojik örnekler (pattern), virüsün özellikleri ve klinik özellikler dahildir. Bu ekip aynı zamanda halk sağlığı yanıtı çabalarını değerlendirmekte ve ileriye dönük yanıt önlemleri için tavsiyelerde bulunmaktadır. Ortak misyon 13 Haziran 2015 tarihinde sona erecektir.
Küresel Son Durum
2012 Eylül ayından buyana küresel olarak 1.289 laboratuvarca doğrulanmış MERS-CoV enfeksiyonu vakası DSÖ’ye bildirilmiştir buna en az 455 ölüm de dahildir.
DSÖ’nün Tavsiyesi
DSÖ, mevcut durum ve eldeki bilgilere dayanarak kendisine üye tüm ülkeleri Ciddi Akut Respiratuar Enfeksiyonlar (SARI) sürveyanslarını sürdürmeleri ve sıra dışı paternleri dikkatlice incelemeleri konusunda teşvik etmektedir.
Enfeksiyon önleme ve kontrol tedbirleri sağlık tesislerinde MERS-CoV’un olası yayılımını önlemek için şarttır. Diğer respiratuar hastalıklarda olduğu gibi MERS-CoV’un erken semptomları non-spesifik olduğu için MERS-CoV’a yeni yakalanmış kişileri tespit etmek her zaman mümkün değildir. Bu nedenle sağlık çalışanları, tanısına bakılmaksızın tüm hastalar için standart önlemleri uygulamalıdır. Akut solunum yolu enfeksiyonu belirtileri olan hastaların bakımı yapılırken standart önlemlere ek olarak damlacık önlemleri alınmalıdır; olası ya da doğrulanmış MERS-CoV enfeksiyonu vakaları için temas ve gözleri koruyucu önlemler ilave olarak alınmalıdır; aeresol üreten işlemlerde hava kaynaklı mikroplara karşı önlemler uygulanmalıdır.
MERS-CoV hakkında daha fazla bilgiye ulaşıncaya kadar diabet, böbrek yetmezliği, kronik akciğer hastalığı olan ve bağışıklığı baskı altında olan kişiler MERS-CoV enfeksiyonu kaynaklı ciddi rahatsızlık riskinin yüksek olduğu kişiler olarak değerlendirilmelidir. Bu nedenle bu kişiler virüsün dolaşımının olası olduğu bilinen çiftlikleri, pazarları ve hayvan barınaklarının bulunduğu bölgeleri ziyaret ettikleri sürece hayvanlarla yakın temastan; özellikle de develerle temastan kaçınmalıdır. Hayvanlarla temas öncesi ve sonrası düzenli el yıkama, hasta hayvanlarla temas etmekten kaçınma gibi genel hijyen kurallarına uyulması tavsiye edilmektedir.
Gıda hijyen uygulamalarına dikkat edilmelidir. İnsanlar çiğ deve sütü ya da deve idrarı içmekten ya da uygun bir şekilde pişirilmemiş etleri yemekten kaçınmalıdır.
DSÖ söz konusu olayla ilgili olarak giriş noktalarında özel tarama yapılmasını ve herhangi bir seyahat ya da ticaret kısıtlaması uygulanmasını önermemektedir.
12 Haziran 2015 tarihinde başlayarak Güney Kore’de MERS-CoV ile ilgil olarak Hastalık Salgını Haberleri 2 haftalık olarak yayınlanacaktır (Salı ve Cumaları).