TAYLAND’DA MERS-COV HASTALIĞI
18 Haziran 2015 tarihinde Tayland Ulusal UST Odak Noktası ülkenin laboratuvar tarafından doğrulanmış ilk Ortadoğu Respiratuar Sendromu Korona Virüsü (MERS-CoV) enfeksiyonu vakasını DSÖ’ye bildirmiştir.
TAYLAND’DA MERS-COV HASTALIĞI
Hastalık Salgını Haberleri
20 Haziran 2015
18 Haziran 2015 tarihinde Tayland Ulusal UST Odak Noktası ülkenin laboratuvar tarafından doğrulanmış ilk Ortadoğu Respiratuar Sendromu Korona Virüsü (MERS-CoV) enfeksiyonu vakasını DSÖ’ye bildirmiştir.
Vakayla ilgili yarıntılar:
Vaka Umman’dan Tayland’a seyahat etmiş 75 yaşında bir Ummanlı erkek olup, Tayland’da doktora başvurmuştur. Eşlik eden rahatsızlıkları olan hastada 10 Haziran’da semptomlar gelişmiş ve Umman’da bir hastaneye kabulü gerçekleştirilmiştir. Semptomlarda bir iyileşme olmayınca hasta Tayland’a tedavi olmak için seyahat etmiştir. 3 aile bireyiyle hasta uçakla Taylan’da seyahat etmiş ve 15 Haziran’da Bangkok’a ulaşmıştır. Tayland’a vardıklarında ne hastanın kendisi ne de aile bireylerinde ateş bildirilmemiştir. 15 Haziran’da hastaneye kabulü gerçekleşmiş ve 18 Haziran’da MERS-CoV için yapılan testler pozitif çıkmıştır. 18 Haziran’da hasta ve 3 aile bireyi karantinaya alındıkları başka bir sağlık tesisine nakledilmiştir. Vakanın durumu stabildir.
Halk Sağlığı Yanıtı
Tayland ulusal sağlık otoriteleri aşağıdaki halk sağlığı önlemlerini uygulamaktadır:
- Hastaların ilk olarak kabul edildiği hastanede enfeksiyon ve kontrol önlemlerini güçlendirilmesi ve gözden geçirilmesi,
- Hane halkı ve sağlık çalışanı temaslılarının izinin sürülmesi,
- Acil Durum Operasyon Merkezini, hazırlık ve yanıt ünitelerini faaliyete geçirmek.
Bu olayla ilgili olarak bilgiler ilgili 2 ülke olan Tayland ve Umman arasında paylaşılmaktadır.
Küresel Son Durum
2012 Eylül ayından buyana küresel olarak 1.334 laboratuvarca doğrulanmış MERS-CoV enfeksiyonu vakası DSÖ’ye bildirilmiştir buna en az 471 ölüm de dahildir.
DSÖ’nün Tavsiyesi
DSÖ, mevcut durum ve eldeki bilgilere dayanarak kendisine üye tüm ülkeleri Ciddi Akut Respiratuar Enfeksiyonlar (SARI) sürveyanslarını sürdürmeleri ve sıra dışı paternleri dikkatlice incelemeleri konusunda teşvik etmektedir.
Enfeksiyon önleme ve kontrol tedbirleri sağlık tesislerinde MERS-CoV’un olası yayılımını önlemek için şarttır. Diğer respiratuar hastalıklarda olduğu gibi MERS-CoV’un erken semptomları non-spesifik olduğu için MERS-CoV’a yeni yakalanmış kişileri tespit etmek her zaman mümkün değildir. Bu nedenle sağlık çalışanları, tanısına bakılmaksızın tüm hastalar için standart önlemleri uygulamalıdır. Akut solunum yolu enfeksiyonu belirtileri olan hastaların bakımı yapılırken standart önlemlere ek olarak damlacık önlemleri alınmalıdır; olası ya da doğrulanmış MERS-CoV enfeksiyonu vakaları için temas ve gözleri koruyucu önlemler ilave olarak alınmalıdır; aeresol üreten işlemlerde hava kaynaklı mikroplara karşı önlemler uygulanmalıdır.
MERS-CoV hakkında daha fazla bilgiye ulaşıncaya kadar diabet, böbrek yetmezliği, kronik akciğer hastalığı olan ve bağışıklığı baskı altında olan kişiler MERS-CoV enfeksiyonu kaynaklı ciddi rahatsızlık riskinin yüksek olduğu kişiler olarak değerlendirilmelidir. Bu nedenle bu kişiler virüsün dolaşımının olası olduğu bilinen çiftlikleri, pazarları ve hayvan barınaklarının bulunduğu bölgeleri ziyaret ettikleri sürece hayvanlarla yakın temastan; özellikle de develerle temastan kaçınmalıdır. Hayvanlarla temas öncesi ve sonrası düzenli el yıkama, hasta hayvanlarla temas etmekten kaçınma gibi genel hijyen kurallarına uyulması tavsiye edilmektedir.
Gıda hijyen uygulamalarına dikkat edilmelidir. İnsanlar çiğ deve sütü ya da deve idrarı içmekten ya da uygun bir şekilde pişirilmemiş etleri yemekten kaçınmalıdır.
DSÖ söz konusu olayla ilgili olarak giriş noktalarında özel tarama yapılmasını ve herhangi bir seyahat ya da ticaret kısıtlaması uygulanmasını önermemektedir.
Kaynak: http://www.who.int/csr/don/20-june-2015-mers-thailand/en/