PANAMA’DA ZİKA VİRÜSÜ ENFEKSİYONU
14 Aralık 2015 tarihinde Panama Ulusal UST Odak Noktası PAHO ve DSÖ’ye laboratuvar tarafından teyit edilmiş yeni bir Zika Virüsü Enfeksiyonu vakası bildirmiştir.
PANAMA’DA ZİKA VİRÜSÜ ENFEKSİYONU
Hastalık Salgını Haberleri
22 Aralık 2015
14 Aralık 2015 tarihinde Panama Ulusal UST Odak Noktası, PAHO ve DSÖ’ye, laboratuvar tarafından teyit edilmiş yeni bir Zika Virüsü Enfeksiyonu vakasını bildirmiştir.
17 Aralık itibariyle Reverse Transkriptaz Polimer Zincir Reaksiyonu (RT-PCR) yöntemi kullanılarak 4 Zika Virüsü Enfeksiyonu vakası doğrulanmıştır. Laboratuvar tarafından doğrulanan Zika virüsü Enfeksiyonu vakalarının tamamı kadın olup, yaşları 25 ile 59 arasında değişmektedir.
Zika Virüsü Enfeksiyonuyla uyumlu semptomları olan toplam 95 şüpheli vaka Guna Yala Vilayeti’nin Ustupu ve Ogobsugun adalarında rapor edilmiştir. 95 şüpheli vakada Dengue için RT-PCR yöntemiyle yapılan testlerin 4’ü pozitif çıkmıştır. Zika Virüsü Enfeksiyonunun doğrulanmasından yaklaşık 2 hafta önce ilk Dengue vakası doğrulanmıştır. Bu da iki virüsün de eş zamanlı olarak aynı toplumda dolaşımda olduğunu göstermektedir. Geriye kalan 91 şüpheli vakada Dengue ve Chikungunya hastalıkları için yapılan testlerin 30’u negatif çıkmıştır. Şüpheli vakalar tüm yaş gruplarında görülmekte olup, vakaların çoğu 25-34 yaş aralığında yoğunlaşmıştır ve %66'sı kadınlardan oluşmaktadır.
Halk Sağlığı Yanıtı
Panama sağlık otoriteleri çeşitli halk sağlığı önlemlerini uygulamaktadır:
- Bilgilendirme, eğitim ve iletişim faaliyetlerinin yürütülmesi-örneğin; 3 dilde (Guna, İspanyolca ve İngilizce) broşürlerin hazırlanması ve dağıtılması;
- Vektör kontrol faaliyetlerinin yürütülmesi.
DSÖ’nün Tavsiyesi
Zika Virüsünün vektörü olan sivrisineklerin ürediği bölgelerin insan yerleşimlerine yakınlığı Zika Virüsü Enfeksiyonu için önemli bir risk faktörü oluşturmaktadır. Önleme ve kontrol işlemleri sivrisineklerin çoğalmasına neden olan kaynakların azaltılmasına (Sivrisinek üreme alanlarının ortadan kaldırılması ya da modifiye edilmesi) ve insanlarla sivrisineklerin temasının azaltılmasına dayanmaktadır. Bu da risk altında bulunan toplulukların yakınında bulunan ve sivrisineklerin çoğalmasına sebep olan doğal ya da yapay su birikintilerinin azaltılmasıyla ve böcek kovucu, cibinlik, kapalı kapılar/pencereler ve vücudu tamamen örten giyecekler gibi engellerin kullanılmasıyla olur. Aedes sivrisineği gündüz ısıran bir sivrisinek olduğundan insanların uyurken gün boyunca böcek kovucu ilaçla işlem görmüş cibinlikleri kullanmaları kendilerini bu vektöre karşı korumalarında yardımcı olacaktır.
Yaşam alanında böcek ilaçlarının kullanılması da sivrisineklerin düzenli olarak yok edilmesini sağlayacaktır.
Yüksek riskli bölgelere seyahat edenlerin özellikle de hamilelerin sivrisinekleri engellemek üzere temel korunma yöntemlerini uygulamaları önerilmektedir. Bu yöntemler arasında böcek kovucuların kullanılması, açık renkli giyinmek, uzun kollu gömlek ve vücudu tamamen örten pantolonların giyilmesi ve sivrisineklerin içeri girmesini engelleyecek sinekliklerin odalarda kullanılması yer almaktadır.
DSÖ bu durumla ilgili olarak Panama’ya yönelik herhangi bir seyahat ya da ticaret kısıtlaması getirilmesini tavsiye etmemektedir.
Kaynak : http://www.who.int/csr/don/22-december-2015-zika-panama/en/