HAİTİ’DE ZİKA VİRÜSÜ ENFEKSİYONU

21 Ocak 2016 Perşembe

8 Ocak 2016 tarihinde Haiti Ulusal UST Odak Noktası laboratuvar tarafından doğrulanmış 5 Zika Virüsü Enfeksiyonu vakasını PAHO/DSÖ’ye bildirmiştir. 5 vakadan 4’ü Delmas yerel idaresinden olup 1’i ise Petion-Ville yerel idaresindendir.

HAİTİ’DE ZİKA VİRÜSÜ ENFEKSİYONU 

Hastalık Salgını Haberleri

21 Ocak 2016

       18 Ocak 2016 tarihinde Haiti Ulusal UST Odak Noktası laboratuvar tarafından doğrulanmış 5 Zika Virüsü Enfeksiyonu vakasını PAHO/DSÖ’ye bildirmiştir. 5 vakadan 4’ü Delmas yerel idaresinden, 1’i  Petion-Ville yerel idaresindendir. Hastalardan örnekler 4 Ocak’ta toplanmış ve Trinidad ve Tobago’da yer alan Karayipler Halk Sağlığı Ajansı-CARPHA’ya testlerin yapılması için gönderilmiştir. Bütün vakaların doğrulanması Revers Transkriptaz Polimeraz Zincir Reaksiyonu (RT-PCR) yöntemiyle gerçekleştirilmiştir.

       Ayrıca 4 ve12 Ocak 2016 tarihleri arasında Almanya Ulusal UST Odak Noktası, Aralık ayı sonunda Haiti’den dönen Alman vatandaşlarından 2'sinde Zika Virüsü Enfeksiyonu  görüldüğünü PAHO/DSÖ’ye bildirmiştir.  Her iki vakadan örnekler  alınmış ve Almanya’daki Tropikal Hastalıklar Referans Merkezi’ne testlerin yapılması için gönderilmiştir. Vakalardan birisi RT-PCR ve serolojik testlerle doğrulanırken diğeri ise sadece serolojik testle doğrulanmıştır.

Halk Sağlığı Yanıtı

       Haiti’deki sağlık otoriteleri aşağıdaki önlemleri almıştır:

  • Sürveyans faaliyetlerinin yoğunlaştırılması,
  • Vektör kontrol önlemlerinin uygulanması,
  • Halkın Zika Virüsüyle ilgili riskler konusunda eğitilmesi ve sivrisinek ısırıklarına karşı önlem almaları konusunda teşvik edilmesi.

DSÖ’nün Tavsiyesi

       Zika Virüsünün vektörü olan sivrisineklerin ürediği bölgelerin insan yerleşimlerine yakınlığı Zika Virüsü Enfeksiyonu için önemli bir risk faktörü oluşturmaktadır.  Önleme ve kontrol işlemleri sivrisineklerin çoğalmasına neden olan kaynakların azaltılmasına (Sivrisinek üreme alanlarının ortadan kaldırılması ya da modifiye edilmesi) ve insanlarla sivrisineklerin temasının azaltılmasına dayanmaktadır.  Bu da risk altında bulunan toplulukların yakınında bulunan ve sivrisineklerin çoğalmasına sebep olan  doğal ya da yapay su birikintilerinin azaltılmasıyla ve böcek kovucu, cibinlik, kapalı kapılar/pencereler ve vücudu tamamen  örten giyecekler gibi engellerin kullanılmasıyla olur. Aedes sivrisineği gündüz ısıran bir sivrisinek olduğundan insanların uyurken gün boyunca böcek kovucu ilaçla işlem görmüş cibinlikleri kullanmaları kendilerini bu vektöre karşı korumalarında yardımcı olacaktır.

      Yaşam alanında böcek ilaçlarının kullanılması da sivrisineklerin düzenli olarak yok edilmesini sağlayacaktır.

       DSÖ mevcut bilgiler ışığında söz konusu durumla ilgili olarak Haiti’ye yönelik herhangi bir seyahat ya da ticaret kısıtlaması getirilmesini tavsiye etmemektedir.

Kaynak : http://www.who.int/csr/don/21-january-2016-zika-haiti/en/

Etiketler: