DOMİNİK CUMHURİYETİ’NDE ZİKA VİRÜSÜ ENFEKSİYONU

27 Ocak 2016 Çarşamba

23 Ocak 2016 tarihinde Dominik Cumhuriyeti Ulusal UST Odak Noktası laboratuvar tarafından doğrulanmış 10 Zika Virüsü Enfeksiyonu vakasını PAHO/DSÖ’ye bildirmiştir.

DOMİNİK CUMHURİYETİ’NDE ZİKA VİRÜSÜ ENFEKSİYONU 

Hastalık Salgını Haberleri

27 Ocak 2016

       23 Ocak 2016 tarihinde Dominik Cumhuriyeti Ulusal UST Odak Noktası laboratuvar tarafından doğrulanmış 10 Zika Virüsü Enfeksiyonu vakasını PAHO/DSÖ’ye bildirmiştir.

       Bu 10 vakadan 8’i yerel, 2’si El Salvador’dan importe vakalardır. Vakalar Distrito Nacional, Santo Domingo Norte, Jimani-Independencia ve Santa Cruz-Barahona’dan bildirilmiştir.  8 vakanın yaşları 15 ile 57 arasında değişmektedir. Geriye kalan 2 vaka 5 yaşın altındaki çocuklardır. Hastalık başlangıç tarihleri 3 ile 18 Ocak 2016  arasındadır. Vakaların hepsinde ateş ve döküntü görülmüştür. 10 vakadan 8’inde konjunktivit, 6’sında halsizlik, baş ağrısı ve eklem ağrısı ve 5’inde ise kas ağrısı görülmüştür.

       Vakalardan alınan örneklerin doğrulanması Revers Transkriptaz Polimeraz Zincir Reaksiyonu (RT-PCR) yöntemiyle ABD Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi’nde  gerçekleştirilmiştir.     

Halk Sağlığı Yanıtı

Dominik Cumhuriyeti sağlık otoriteleri aşağıdaki önlemleri almıştır:

·Sürveyans faaliyetlerinin yoğunlaştırılması,

·Vektör kontrol önlemlerinin uygulanması,

·Halkın Zika Virüsüyle ilgili riskler konusunda eğitilmesi ve sivrisinek ısırıklarına karşı önlem almaları konusunda teşvik edilmesi.

DSÖ’nün Tavsiyesi

       Zika Virüsünün vektörü olan sivrisineklerin ürediği bölgelerin insan yerleşimlerine yakınlığı Zika Virüsü Enfeksiyonu için önemli bir risk faktörü oluşturmaktadır.  Önleme ve kontrol işlemleri sivrisineklerin çoğalmasına neden olan kaynakların azaltılmasına (Sivrisinek üreme alanlarının ortadan kaldırılması ya da modifiye edilmesi) ve insanlarla sivrisineklerin temasının azaltılmasına dayanmaktadır.  Bu da risk altında bulunan toplulukların yakınında bulunan ve sivrisineklerin çoğalmasına sebep olan  doğal ya da yapay su birikintilerinin azaltılmasıyla ve böcek kovucu, cibinlik, kapalı kapılar/pencereler ve vücudu tamamen  örten giyecekler gibi engellerin kullanılmasıyla olur. Aedes sivrisineği gündüz ısıran bir sivrisinek olduğundan insanların uyurken gün boyunca böcek kovucu ilaçla işlem görmüş cibinlikleri kullanmaları kendilerini bu vektöre karşı korumalarında yardımcı olacaktır.    

      Yaşam alanında böcek ilaçlarının kullanılması da sivrisineklerin düzenli olarak yok edilmesini sağlayacaktır.

       DSÖ mevcut bilgiler ışığında söz konusu durumla ilgili olarak Dominik Cumhuriyeti’ne yönelik herhangi bir seyahat ya da ticaret kısıtlaması getirilmesini tavsiye etmemektedir.

Kaynak : http://www.who.int/csr/don/27-january-2016-zika-dominican-republic/en/#

Etiketler: