DSÖ, ZİKA VİRÜSÜYLE İLGİLİ OLARAK ULUSLARARASI ÖNEMİ HAİZ HALK SAĞLIĞI ACİL DURUMU İLAN ETMİŞTİR

01 Şubat 2016 Pazartesi

DSÖ, son dönemde Amerika Kıtasında bildirilen nörolojik rahatsızlıklar ve yeni doğanlardaki anomalilerin ‘Uluslararası Önemi Haiz bir Halk Sağlığı Riski’ oluşturduğunu ilan etmiştir. Bu açıklama Uluslararası Sağlık Tüzüğü Acil Durum Komitesinin son dönemde görülen vakalar ile Zika Virüsü arasında bir bağlantının kuvvetle muhtemel olduğunu kabul etmesinden sonra gelmiştir.

DSÖ,   ZİKA VİRÜSÜYLE İLGİLİ OLARAK ULUSLARARASI ÖNEMİ HAİZ HALK SAĞLIĞI ACİL DURUMU İLAN ETMİŞTİR 

1 Şubat 2016

       DSÖ, son dönemde Amerika Kıtasında bildirilen nörolojik rahatsızlıklar ve yeni doğanlardaki anomalilerin ‘Uluslararası Önemi Haiz bir Halk Sağlığı Riski’ oluşturduğunu ilan etmiştir. Bu açıklama Uluslararası Sağlık Tüzüğü Acil Durum Komitesinin son dönemde görülen vakalar ile Zika Virüsü arasında bir bağlantının kuvvetle muhtemel olduğunu kabul etmesinden sonra gelmiştir. Bu durum Dünyadaki diğer ülkeler için bir halk sağlığı tehdidi oluşturmaktadır.     

DSÖ’nün Tavsiyesi

       Zika Virüsünün vektörü olan sivrisineklerin ürediği bölgelerin insan yerleşimlerine yakınlığı Zika Virüsü Enfeksiyonu için önemli bir risk faktörü oluşturmaktadır.  Önleme ve kontrol işlemleri sivrisineklerin çoğalmasına neden olan kaynakların azaltılmasına (Sivrisinek üreme alanlarının ortadan kaldırılması ya da modifiye edilmesi) ve insanlarla sivrisineklerin temasının önlenmesine dayanmaktadır.  Bu da risk altında bulunan toplulukların yakınında bulunan ve sivrisineklerin çoğalmasına sebep olan  doğal ya da yapay su birikintilerinin azaltılmasıyla ve böcek kovucu, cibinlik, kapalı kapılar/pencereler ve vücudu tamamen  örten giyecekler gibi engellerin kullanılmasıyla olur. Aedes sivrisineği gündüz ısıran bir sivrisinek olduğundan insanların uyurken gün boyunca böcek kovucu ilaçla işlem görmüş cibinlikleri kullanmaları kendilerini bu vektöre karşı korumalarında yardımcı olacaktır.

      Yaşam alanında böcek ilaçlarının kullanılması da sivrisineklerin düzenli olarak yok edilmesini sağlayacaktır.

       DSÖ mevcut bilgiler ışığında söz konusu durumla ilgili olarak Zika Vürüsü görülen ülkelere yönelik herhangi bir seyahat ya da ticaret kısıtlaması getirilmesini tavsiye etmemektedir.

AKTİF ZİKA VİRÜSÜ GEÇİŞİNİN RAPOR EDİLDİĞİ ÜLKELER VE BÖLGELER

AMERİKA KITASI’NDA ZİKA VİRÜSÜ GEÇİŞİ GÖRÜLEN ÜLKELER

       Barbados, Bolivya, Brezilya, Kolombiya, Porto Riko (ABD),  Kosta Rika, Curacao, Dominik Cumhuriyeti, Ekvador, El Salvador, Fransız Guyanası, Guadeloupe, Guatemala, Guyana, Haiti, Honduras, Jamaika, Martinik, Meksika, Nikaragua, Panama, Paraguay, Saint Martin, Surinam,  Virjin Adaları (ABD) ve Venezuela.

OKYANUSYA/PASİFİK ADALARI’NDA ZİKA VİRÜSÜ GEÇİŞİ GÖRÜLEN ÜLKELER

       Amerikan Samoa, Samoa veTonga.

AFRİKA’DA ZİKA VİRÜSÜ GEÇİŞİ GÖRÜLEN ÜLKELER

       Kape Verde.

Kaynak :  http://www.who.int/en/

Etiketler: