AMERİKA KITASI’NDA ZİKA VİRÜSÜ ENFEKSİYONU

08 Şubat 2016 Pazartesi

27 - 30 Ocak 2016 tarihleri arasında Kosta Rika, Curaçao ve Nikaragua’da Zika Virüsü Enfeksiyonu vakalarının görüldüğü PAHO/DSÖ’ye bildirmiştir.

AMERİKA KITASI’NDA ZİKA VİRÜSÜ ENFEKSİYONU 

Hastalık Salgını Haberleri

8 Şubat 2016

       27 - 30 Ocak 2016 tarihleri arasında Kosta Rika, Curaçao ve Nikaragua’da Zika Virüsü Enfeksiyonu vakalarının görüldüğü PAHO/DSÖ’ye bildirmiştir.

Kosta Rika

      27 Ocak’ta Birleşik Devletler Ulusal UST Odak Noktası Kosta Rika’dan dönen bir hastada Zika Virüsü vakası rapor etmiştir.  

      Birleşik Devletlerin Kuzeydoğusundan olan hasta 7 Ocak’ta döküntü, konjuktivit ve eklem ağrısıyla seyreden ateşli bir hastalık için doktora başvurmuştur. 19 ile 26 Aralık 2016 tarihleri arasında hasta Kosta Rika’nın Nosara şehrinde 2 aile bireyiyle birlikte kalmıştır. Ülkede kaldığı sürece hasta birçok defa sivrisinek ısırıklarına maruz kaldığını bildirmiştir.

      30 Aralık’ta hastada semptomlar görülmüş olup  2 ve 3 Ocak tarihlerinde hastanede yatmıştır.

      Hasta tamamen sağlığına kavuşmuştur, hastayla birlikte Kosta Rika’ya seyahat eden 2 aile bireyinin sağlık durumları iyidir.   

 

Curaçao

      28 Ocak’ta Hollanda Ulusal UST Odak Noktası Curaçao’da görülen ilk yerel Zika Virüsü Enfeksiyonu vakasını bildirmiştir. Çuraçao Hollanda Krallığı’na bağlı bağımsız bir devlet olup Venezuela sahilinin kuzeyinde Karayipler bölgesinin Güney kesiminde yer alır.      

      Vaka 41 yaşında bir kadın olup semptomlar (Konjuktivit, eklem ağrısı, kas ağrısı, döküntü ve diare) 17 Ocak’ta başlamıştır. Vakanın Zika Virüsü Enfeksiyonuna yakalandığı 25 Ocak’ta Polimeraz Zincir Reaksiyonu-PCR yöntemiyle doğrulanmıştır.    

       Hollanda’nın ana kıtada bulanan kesiminde bugüne kadar 13 importe Zika Virüsü Enfeksiyonu vakası doğrulanmıştır. Bütün tanılar PCR yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Vakaların hepsinin yakın zamanda Surinam’a seyahat öyküsü bulunmaktadır. Bunların dışında daha önce bir importe vaka daha doğrulanmış olup söz konusu vakanın da Surinam’a seyahat öyküsü bulunmaktadır.     

 

Jamaika

      30 Ocak’ta Jamaika Ulusal UST Odak Noktası bir  Zika Virüsü Enfeksiyonu vakasını bildirmiştir.

      Vaka 4 yaşında bir kız çocuğu olup,  17 Ocak’ta ateş görülmüştür.  19 Ocak’ta  genel döküntü, karın ağrısı, baş ağrısı, kusma ve gözlerde kızarıklık ortaya çıkmıştır. 20 Ocak’ta  eklem ağrıları başlamıştır. Semptomlar 24 Ocak’ta geçmiştir.

      Vaka 20 Aralık 2015 tarihinde ABD’nin Dallas şehrine seyahat etmiş ve 4 Ocak 2016 tarihinde ABD’nin Miami şehri üzerinden Jamaika’ya dönmüştür. Vakanın Zika Virüsü Enfeksiyonuna yakalandığı PDR yöntemiyle doğrulanmıştır.   

Nikaragua

       27 Ocak’ta Nikaragua Ulusal UST Odak Noktası yerel edinilmiş ülkenin ilk 2 laboratuvarca doğrulanmış Zika virüsü Enfeksiyonu vakasını rapor etmiştir.

       Vakalar kadın olup Maganua bölgesinden rapor edilmiştir. Her iki hastanın da sağlık durumu stabildir. Vakalar Nikaragua Sağlık Bakanlığı’nın Ulusal Referans Tanı Merkezince PCR yöntemiyle doğrulanmıştır.

DSÖ Risk Değerlendirmesi

       Yerel Zika Virüsü Enfeksiyonu vakalarının tespit edilmesi virüsün daha önce etkilenmemiş olan bölgelere de  (Kosta Rika, Curaçao, Jamaika ve Nikaragua) coğrafi olarak yayıldığını göstermektedir. Yeni bir ülkede virüsün yerel geçişinin bildirimi genel risk değerlendirmesini değiştirmez.

       Hastalığı yayan vektör olan Aedes sivrisineklerinin bulunduğu yerlerde Zika virüsünün küresel yayılma riskinin olması, bu sivrisineğin Dünyanın değişik bölgelerinde coğrafi olarak geniş alanlara yayılmış olduğu göz önünde bulundurulduğunda önem taşımaktadır. DSÖ epidemiyolojik durumu takip etmekte ve mevcut son güncel bilgiler ışığında risk değerlendirmesi yapmaktadır.

       Zika Virüsü , mikrosefali ve diğer nörolojik rahatsızlıklar arasında bir ilişkinin muhtemel olmasıyla ilgili raporlara rağmen bu hastalıklar arasında nedensel bir bağlantı olduğu bugüne kadar doğrulanmamıştır. Daha fazla bilgiye ulaşıncaya kadar Üye Ülkelere, özellikle de Zika virüsü geçişinin ve benzeri geçişlerin risk teşkil ettiği bölgelerde,  mikrosefali ve diğer nörolojik rahatsızlıklarla ilgili olarak sürveyanslarını artırmaları ve standart hale getirmeleri  önerilmektedir.

DSÖ’nün Tavsiyesi

       Zika Virüsünün vektörü olan sivrisineklerin ürediği bölgelerin insan yerleşimlerine yakınlığı Zika Virüsü Enfeksiyonu için önemli bir risk faktörü oluşturmaktadır.  Önleme ve kontrol işlemleri sivrisineklerin çoğalmasına neden olan kaynakların (Sivrisinek üreme alanlarının ortadan kaldırılması ya da modifiye edilmesi) ve insanlarla sivrisineklerin temasının azaltılmasına dayanmaktadır.  Bu da risk altında bulunan toplulukların yakınında bulunan ve sivrisineklerin çoğalmasına sebep olan  doğal ya da yapay su birikintilerinin azaltılmasıyla ve böcek kovucu, cibinlik, kapalı kapılar/pencereler ve vücudu tamamen  örten giyecekler gibi engellerin kullanılmasıyla olur. Aedes sivrisineği gündüz ısıran bir sivrisinek olduğundan insanların uyurken gün boyunca böcek kovucu ilaçla işlem görmüş cibinlikleri kullanmaları kendilerini bu vektöre karşı korumalarında yardımcı olacaktır.    

      Yaşam alanında böcek ilaçlarının kullanılması da sivrisineklerin düzenli olarak yok edilmesini sağlayacaktır.

       DSÖ mevcut bilgiler ışığında söz konusu durumla ilgili olarak Kosta Rika, Curaçao, Jamaika ve Nikaragua’ya yönelik herhangi bir seyahat ya da ticaret kısıtlaması getirilmesini tavsiye etmemektedir.

Kaynak : http://www.who.int/csr/don/8-february-2016-zika-americas-region/en/

Etiketler: