MALDİVLER’DE ZİKA VİRÜSÜ ENFEKSİYONU

08 Şubat 2016 Pazartesi

7 Ocak 2016 tarihinde Maldivler Ulusal UST Odak Noktası, 2015 Haziran ayında hastalık belirtilerinin görüldüğü Finlandiya’dan dönen bir kişiye Zika Virüsü Enfeksiyonu tanısının konduğunu DSÖ’ye bildirmiştir.

MALDİVLER’DE ZİKA VİRÜSÜ ENFEKSİYONU 

Hastalık Salgını Haberleri

8 Şubat 2016

 

       7 Ocak 2016 tarihinde Maldivler Ulusal UST Odak Noktası, 2015 Haziran ayında hastalık belirtilerinin görüldüğü Finlandiya’dan dönen  bir kişiye Zika Virüsü Enfeksiyonu tanısının konduğunu DSÖ’ye bildirmiştir.

       Vaka Maldivler’de birkaç ay kaldıktan sonra 16 Haziran 2015 tarihinde Finlandiya’ya dönen 37 yaşında Finlandiyalı bir erkektir. 18 Haziran 2015’te vakada semptomlar (orta derecede ateş, yüzde ve vücutta döküntü, göz ve eklem ağrıları ) görülmüş olmakla birlikte bu semptomlar birkaç gün sonra kaybolmuştur.

       Vaka iş ile ilgili bir klinikle temasa geçmiş, Dengue şüphesi sebebiyle 24 Haziran’da hastadan kan örneği alınmıştır. Bu örnekte Dengue antikorları IgG ve IgM için yapılan testler pozitif çıkmış ancak DENV NS1 antijeni için yapılan testler negatif çıkmıştır. 25 Haziran 2015’te idrar örnekleri alınmış ve Reverse Transkriptaz Polimeraz Zincir Reaksiyonu-RT-PCR yöntemiyle flavivirüs RNA tespitinin yapılması için gönderilmiştir. Kan ve idrar örneklerinden elde edilen RNA’ların incelenmesi sonucunda izole edilen Zika Virüsü’nün daha önce meydana gelen Zika salgınında (2014 yılında Paskalya Adaları’ında, 2013 yılında Fransız Polenezyası ve Tayland’da) tespit edilen Asya kökenli suşla  aynı olduğu görülmüştür.

       Finlandiyalı yetkililer vakayla ilgili olarak Maldivli yetkililere 29 Aralık 2015’te bilgi vermiştir.

 

Halk Sağlığı Yanıtı

 

       Maldivli sağlık otoriteleri aşağıdaki önlemleri almaktadır:

  • Sürveyans aktivitelerinin yoğunlaştırılması;
  • Vektör kontrol önlemlerinin güçlendirilmesi;
  • Halkın Zika Virüsüyle ilgili olarak bilgilendirilmesi;
  • Zika Virüsü geçişinin ülkede devam edip etmediğinin incelenmesi  konusunda DSÖ ile işbirliği yapılması.

 

DSÖ Risk Değerlendirmesi

 

       Yerel Zika Virüsü Enfeksiyonu vakalarının tespit edilmesi virüsün daha önce etkilenmemiş olan bölgelere de  (Kosta Rika, Curaçao, Jamaika ve Nikaragua) coğrafi olarak yayıldığını göstermektedir. Yeni bir ülkede virüsün yerel geçişinin bildirimi genel risk değerlendirmesini değiştirmez.

       Hastalığı yayan vektör olan Aedes sivrisineklerinin bulunduğu yerlerde Zika virüsünün küresel yayılma riskinin olması bu sivrisineğin Dünyanın değişik bölgelerinde coğrafi olarak geniş alanlara yayılmış olduğu göz önünde bulundurulduğunda önem taşımaktadır. DSÖ epidemiyolojik durumu takip etmekte ve mevcut son güncel bilgiler ışığında risk değerlendirmesi yapmaktadır.

       Zika Virüsü , mikrosefali ve diğer nörolojik rahatsızlıklar arasında bir ilişkinin muhtemel olmasıyla ilgili raporlara rağmen bu hastalıklar arasında nedensel bir bağlantı olduğu bugüne kadar doğrulanmamıştır. Daha fazla bilgiye ulaşıncaya kadar Üye Ülkelere, özellikle de Zika virüsü geçişinin ve benzeri geçişlerin risk teşkil ettiği bölgelerde,  mikrosefali ve diğer nörolojik rahatsızlıklarla ilgili olarak sürveyanslarını artırmaları ve standart hale getirmeleri  önerilmektedir.

 

DSÖ’nün Tavsiyesi

 

       Zika Virüsünün vektörü olan sivrisineklerin ürediği bölgelerin insan yerleşimlerine yakınlığı Zika Virüsü Enfeksiyonu için önemli bir risk faktörü oluşturmaktadır.  Önleme ve kontrol işlemleri sivrisineklerin çoğalmasına neden olan kaynakların (Sivrisinek üreme alanlarının ortadan kaldırılması ya da modifiye edilmesi) ve insanlarla sivrisineklerin temasının azaltılmasına dayanmaktadır.  Bu da risk altında bulunan toplulukların yakınında bulunan ve sivrisineklerin çoğalmasına sebep olan  doğal ya da yapay su birikintilerinin azaltılmasıyla ve böcek kovucu, cibinlik, kapalı kapılar/pencereler ve vücudu tamamen  örten giyecekler gibi engellerin kullanılmasıyla olur. Aedes sivrisineği gündüz ısıran bir sivrisinek olduğundan insanların uyurken gün boyunca böcek kovucu ilaçla işlem görmüş cibinlikleri kullanmaları kendilerini bu vektöre karşı korumalarında yardımcı olacaktır.

      Yaşam alanında böcek ilaçlarının kullanılması da sivrisineklerin düzenli olarak yok edilmesini sağlayacaktır.

       DSÖ mevcut bilgiler ışığında söz konusu durumla ilgili olarak Maldivlere yönelik herhangi bir seyahat ya da ticaret kısıtlaması getirilmesini tavsiye etmemektedir.

Kaynak : http://www.who.int/csr/don/8-february-2016-zika-maldives/en/

 

Etiketler: