MARTİNİK’TE (FRANSA) GUİLLAİNE BARRE SENDROMU

08 Şubat 2016 Pazartesi

25 Ocak 2016 tarihinde Fransa Ulusal UST Odak Noktası Martinik’te 2 Guillaine Barre Sendromu (GBS) vakasının görüldüğünü PAHO/DSÖ’ye bildirmiştir.

MARTİNİK’TE (FRANSA) GUİLLAİN BARRE SENDROMU 

Hastalık Salgını Haberleri

8 Şubat 2016

       25 Ocak 2016 tarihinde Fransa Ulusal UST Odak Noktası Martinik’te 2 Guillaine Barre Sendromu (GBS) vakasının görüldüğünü PAHO/DSÖ’ye bildirmiştir.

 Vakalarla İlgili Ayrıntılar

       İlk vaka 19 yaşındadır. Hastalık belirtileri (el ve ayaklarda uyuşma) 26 Aralık 2015’te görülmüştür. 7 Ocak 2016’ta alınan idrar örneklerinde Martinik Üniversite Hastanesi’nde Reverse Transkriptaz Polimeraz Zincir Reaksiyonu (RT-PCR) yöntemiyle Zika Virüsü için yapılan testler pozitif çıkmıştır. Hasta yoğun bakım ünitesinde yatmakta olup entübe edilmiş ve ventilasyon uygulanmıştır.       

      İkinci vaka 55 yaşındadır.  21 Ocak 2016’ta yoğun bakım ünitesine kabulü gerçekleştirilmiştir. Aynı gün hastadan idrar örnekleri alınmış, örneklerde Martinik Üniversite Hastanesi’nde RT-PCR yöntemiyle Zika Virüsü için yapılan testler pozitif çıkmıştır. Hastaya solunum yetmezliği nedeniyle ventilasyon uygulanmıştır.

DSÖ Risk Değerlendirmesi

       Bu rapor Zika Virüsü ile GBS arasında bir nedensel ilişki olduğunu desteklemektedir. Söz konusu 2 vaka Martinik’te GBS vakalarında sıradışı bir yükselişi temsil etmemektedir. Bununla birlikte GBS patogenezinde Zika Virüsünün potansiyel rolünün daha iyi anlaşılabilmesi için incelmelerin artırılmasına ihtiyaç vardır. DSÖ güncel veriler ışığında epidemiyolojik durumu takip etmekte ve risk değerlendirmesi yapmaktadır.       

       DSÖ Zika Virüsünden etkilenen ya da bu virüse karşı hassas olan Üye Ülkelere aşağıdaki önerilerde bulunmaktadır:

  • Özellikle de GBS olmak üzere nörolojik bozukluklarla ilgili insidans ve eğilimleri, beklenen temel değerlerde oluşacak değişiklikleri tespit edebilmek üzere takip etmek;
  • GBS’li hastaların sayısında ani yükseliş sebebiyle sağlık tesislerinde oluşabilecek  ilave yükün yönetilmesi için ilgili  hasta yönetim protokollerinin geliştirilmesi ve uygulanması;
  • Kamu ve özel sektörde halk sağlığı servisleri ve klinisyenler arasındaki bağlantıyı güçlendirmek ya da tesis etmek amacıyla sağlık çalışanları arasında farkındalığı artırmak

DSÖ’nün Tavsiyesi

       Zika Virüsünün vektörü olan sivrisineklerin ürediği bölgelerin insan yerleşimlerine yakınlığı Zika Virüsü Enfeksiyonu için önemli bir risk faktörü oluşturmaktadır.  Önleme ve kontrol işlemleri sivrisineklerin çoğalmasına neden olan kaynakların(Sivrisinek üreme alanlarının ortadan kaldırılması ya da modifiye edilmesi) ve insanlarla sivrisineklerin temasının azaltılmasına dayanmaktadır.  Bu da risk altında bulunan toplulukların yakınında bulunan ve sivrisineklerin çoğalmasına sebep olan  doğal ya da yapay su birikintilerinin azaltılmasıyla ve böcek kovucu, cibinlik, kapalı kapılar/pencereler ve vücudu tamamen  örten giyecekler gibi engellerin kullanılmasıyla olur. Aedes sivrisineği gündüz ısıran bir sivrisinek olduğundan insanların uyurken gün boyunca böcek kovucu ilaçla işlem görmüş cibinlikleri kullanmaları kendilerini bu vektöre karşı korumalarında yardımcı olacaktır.    

      Yaşam alanında böcek ilaçlarının kullanılması da sivrisineklerin düzenli olarak yok edilmesini sağlayacaktır.

       DSÖ mevcut bilgiler ışığında söz konusu durumla ilgili olarak Fransa’ya ve Fransa’nın deniz aşırı toprağı olan Martinik’e yönelik herhangi bir seyahat ya da ticaret kısıtlaması getirilmesini tavsiye etmemektedir.

Kaynak  : http://www.who.int/csr/don/8-february-2016-gbs-france-martinique/en/

Etiketler: