AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ-ABD’DE ZİKA VİRÜSÜ ENFEKSİYONU

12 Şubat 2016 Cuma

5 Şubat 2016 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri–ABD Ulusal UST Odak Noktası Zika Virüsünün cinsel yolla iletilmiş olması muhtemel bir vakayı Pan Amerikan Sağlık Örgütü-PAHO ve Dünya Sağlık Örgütü-DSÖ’ye bildirmiştir.

AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ-ABD’DE ZİKA VİRÜSÜ ENFEKSİYONU 

Hastalık Salgını Haberleri

12 Şubat 2016

       5 Şubat 2016 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri–ABD Ulusal UST Odak Noktası Zika Virüsünün cinsel yolla iletilmiş olması muhtemel bir vakayı Pan Amerikan Sağlık Örgütü-PAHO ve Dünya Sağlık Örgütü-DSÖ’ye bildirmiştir.   

       ABD’nin Texas Eyaletine bağlı Dallas’ta oturan A kişisi Aralık ayı sonu ile Ocak ayı başı arasında Venezuela’ya 1 haftalığına seyahat etmiş, ABD’ye döndükten birkaç gün sonra  Zika Virüsü Enfeksiyonuyla uyumlu ateş, döküntü, konjuktivit ve halsizlik gibi semptomlar görülmüştür. Semptomların görülmesinden bir gün önce ve semptomların görüldüğü dönemde A kişisi B kişisiyle (seyahat etmeyen biri) cinsel ilişkide bulunmuştur. A kişisinde hastalık belirtileri başladıktan 1 hafta sonra B kişisinde de Zika Virüsü Hastalığıyla uyumlu ateş, kaşıntılı döküntü, konjuktivit, küçük eklem ağrıları ve halsizlik gibi semptomlar görülmüştür.  

       Laboratuvar testleri sonuçları A kişisinin ve B kişisinin Zika Virüsü Enfeksiyonu olduğunu doğrulamıştır. Hastalık belirtilerinin görülmesinden 14 gün sonra A kişisinden alınan örneklerde ve hastalık belirtilerinin görülmesinden 4 ve 7 gün sonra B kişisinden alınan  örneklerde Zika Virüse karşı gelişen IgM ve nötralizan antikorlar tespit edilmiştir. Konuyla ilgili ilave testler yapılmıştır. Hali hazırda yerel meteorolojik koşullar sivrisinek aktivitelerini artırmayacaktır. Ayrıca  ilgili bölgede yapılan etimolojik örneklemelerde sivrisinekler görülmemiştir.      

DSÖ’nün Risk Değerlendirmesi

        Bu Zika Virüsü’nün cinsel yolla bulaştığı ilk vaka değildir. Literatürde bu yolla Zika virüsünün geçtiği sporadik vakalar bulunmaktadır. Cinsel aktivite yoluyla hastalığın yayılım riski oldukça azdır. Hastalık öncelikle sivrisinek ısırığıyla insanlara geçtiğinden hastalığın cinsel yolla olası geçişi genel risk değerlendirmesini değiştirmemiştir. Hastalığı yayan vektör olan Aedes sivrisineklerinin bulunduğu yerlerde Zika virüsünün küresel yayılma riskinin olması, bu sivrisineğin Dünyanın değişik bölgelerinde coğrafi olarak geniş alanlara yayılmış olduğu göz önünde bulundurulduğunda önem taşımaktadır. DSÖ epidemiyolojik durumu takip etmekte ve mevcut son güncel bilgiler ışığında risk değerlendirmesi yapmaktadır.

DSÖ’nün Tavsiyesi

       Zika Virüsünün vektörü olan sivrisineklerin ürediği bölgelerin insan yerleşimlerine yakınlığı Zika Virüsü Enfeksiyonu için önemli bir risk faktörü oluşturmaktadır.  Önleme ve kontrol işlemleri sivrisineklerin çoğalmasına neden olan kaynakların  (Sivrisinek üreme alanlarının ortadan kaldırılması ya da modifiye edilmesi) ve insanlarla sivrisineklerin temasının azaltılmasına dayanmaktadır.  Bu da risk altında bulunan toplulukların yakınında bulunan ve sivrisineklerin çoğalmasına sebep olan  doğal ya da yapay su birikintilerinin azaltılmasıyla ve böcek kovucu, cibinlik, kapalı kapılar/pencereler ve vücudu tamamen  örten giyecekler gibi engellerin kullanılmasıyla olur. Aedes sivrisineği gündüz ısıran bir sivrisinek olduğundan, insanların uyurken gün boyunca böcek kovucu ilaçla işlem görmüş cibinlikleri kullanmaları kendilerini bu vektöre karşı korumalarında yardımcı olacaktır.   

      Yaşam alanında böcek ilaçlarının kullanılması da sivrisineklerin düzenli olarak yok edilmesini sağlayacaktır.

       DSÖ mevcut bilgiler ışığında söz konusu durumla ilgili olarak Amerika Birleşik Devletleri'ne yönelik herhangi bir seyahat ya da ticaret kısıtlaması getirilmesini tavsiye etmemektedir.

Kaynak : http://www.who.int/csr/don/12-february-2016-zika-usa/en

Etiketler: