ANGOLA’DA SARIHUMMA HASTALIĞI

12 Şubat 2016 Cuma

21 Ocak 2016 tarihinde Angola ulusal UST Odak Noktası ülkede bir Sarıhumma salgını görüldüğünü DSÖ’ye bildirmiştir. İlk vaka 5 Aralık 2015’te Viana İlçesi’nde (Luanda Vilayeti) tespit edilmiştir.

ANGOLA’DA SARI HUMMA HASTALIĞI   

Hastalık Salgını Haberleri

12 Şubat 2016

       21 Ocak 2016 tarihinde Angola ulusal UST Odak Noktası ülkede bir Sarı Humma salgını görüldüğünü DSÖ’ye bildirmiştir. İlk vaka 5 Aralık 2015’te Viana İlçesi’nde (Luanda Vilayeti) tespit edilmiştir.   

       Sarı Humma enfeksiyonu ilk olarak 3 hastada Polimeraz Zincir Reaksiyonu-PCR yöntemi kullanılarak Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Johannesburg kentinde yer alan Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Komitesi’nin Zoonozlar ve Yeni Görülen Hastalıklar Laboratuvarı ve  Senegal’in Dakar kentinde bulunan Pasteur Enstitüsü’nde doğrulanmıştır.

       8 Şubat 2015 tarihi itibariyle Angola’da 164 şüpheli vaka ve 37 ölüm rapor edilmiştir. Vakaların çoğu (138 vaka) Luanda Vilayetinden rapor edilmiştir. Hastalıktan etkilenen diğer vilayetler Cabinda, Cuanza Sul, Huambo, Huila ve Uige vilayetleridir. Şüpheli vakalarda diğer etiyolojileri ve Sarı Humma ile çapraz reaksiyonları tespit edebilmek için testler yapılmaktadır.  

 

Halk Sağlığı Yanıtı

       Salgını kontrol altına alabilmek için ulusal görev gücü faaliyete geçirilmiştir. Angola sağlık otoriteleri koordinasyon, klinik vaka yönetimi, artırılmış sürveyans, laboratuvar testleri, sosyal seferberlik ve vektör kontrollerinin içinde yer aldığı bir dizi kontrol ve yanıt faaliyetlerini uygulamaktadır. Epidemiyolojik ve Entomolojik incelemeler salgından en çok etkilenen bölgelerde devam etmektedir. Aşılama kampanyasının ilk turu 3 Şubat’ta Luanda’da başlamıştır.             

       DSÖ operasyonel destek sağlamak amacıyla 3 uzmanı görevlendirmiştir. Maddi desteğe ek olarak salgın yanıtının kalitesini artırmak için teknik yönergeler ve ilkeler ülke yetkilileriyle paylaşılmıştır.

       2 Şubat’ta Luanda’da bir aşılama kampanyası başlatılmıştır. Bu kampanya öncelikli olarak Viana’da yaşayan 1.578.085 kişiyi hedef alacaktır.   

 

DSÖ Risk Değerlendirmesi

       Luanda’nın hastalıktan etkilenen ilçelerinde Sarıhumma hastalığının birincil vektörü olan  Aedes Aegypti yüksek yoğunlukta bulunmaktadır ve bu nedenle hastalığın etkilenmemiş diğer bölgelere sıçrama riski yüksektir. Bu risk ülkede hastalığa açık kişi oranının yüksek olmasıyla daha da artmaktadır. Hastalığa karşı korunmuş kişiler sadece uluslararası aşı kartı olan vatandaşlar ve 2008 yılından bu yana Sarıhumma Aşısıyla aşılanmış çocuklardır. DSÖ epidemiyolojik durumu takip etmekte ve risk değerlendirmesi yapmayı sürdürmektedir. DSÖ mevcut durumla ilgili olarak Angola’ya yönelik herhangi bir ticaret ya da seyahat kısıtlaması uygulanmasını önermemektedir.        

 

Hastalıkla İlgili Bilgi

       Sarıhumma enfekte sivrisineklerden geçen akut viral kanamalı bir hastalıktır. Bu hastalıktan ciddi şekilde etkilenen ve tedavi edilmeyen kişilerin neredeyse %50’si ölür. Her yıl %90’ı Afrika’da görülmek üzere 44.000 ölüme yol açan toplam 130.000 Sarıhumma vakası rapor edilmektedir. Sarıhumma için spesifik bir tedavi yöntemi yoktur. Tedavi semptomatik olup hastanın konforunu artırmak üzere semptomları azaltmayı hedeflemektedir. Sarıhummaya karşı en etkili önlem aşılamadır. 2015 yılı ikinci yarısından bu yana Mali ve Gana’da Sarıhumma Virüsü dolaşımı rapor edilmiştir.  

Kaynak : http://www.who.int/csr/don/12-february-2016-yellow-fever-angola/en/

 

Etiketler: