BONAİRE VE ARUBA’DA (HOLLANDA) ZİKA VİRÜSÜ ENFEKSİYONU
15 ile 16 Şubat 2016 tarihleri arasında Bonaire ve Aruba adalarında ilk yerel Zika Virüsü Enfeksiyonu vakalarının görüldüğü DSÖ’ye bildirilmiştir. Bu adalar Hollanda Krallığının bir parçası olup Karayiplerin Güney kesiminde, Venezuela sahilinin Kuzeyinde, yer almaktadır. Aruba, Hollanda Krallığını meydana getiren, kendi kendini yöneten özerk bir ülke olup Bonaire Hollanda’nın özel bir bölgesidir.
BONAİRE VE ARUBA’DA (HOLLANDA) ZİKA VİRÜSÜ ENFEKSİYONU
Hastalık Salgını Haberleri
22 Şubat 2016
15 ile 16 Şubat 2016 tarihleri arasında Bonaire ve Aruba adalarında ilk yerel Zika Virüsü Enfeksiyonu vakalarının görüldüğü DSÖ’ye bildirilmiştir. Bu adalar Hollanda Krallığının bir parçası olup Karayiplerin güney kesiminde, Venezuela sahilinin kuzeyinde yer almaktadır. Aruba, Hollanda Krallığını meydana getiren, kendi kendini yöneten özerk bir ülke olup Bonaire Hollanda’nın özel bir bölgesidir.
Bonaire
15 Şubat’ta Hollanda Ulusal UST Odak Noktası Bonaire’de bir Zika Virüsü Enfeksiyonu vakası görüldüğünü rapor etmiştir. Vaka Reverse Transkriptaz Polimeraz Zincir Reaksiyonu (RT-PCR) yöntemiyle 12 Şubat’ta doğrulanmıştır.
Aruba
16 Şubat’ta Hollanda Ulusal UST Odak Noktası Aruba Adası’nın ilk yerel Zika Virüsü Enfeksiyonu vakasını DSÖ’ye rapor etmiştir. Vakalar adanın yerlisi 3 kişi ve bir turistten oluşmaktadır. Vakaların hepsi RT-PCR yöntemiyle 15 Şubat’ta doğrulanmıştır. Aruba’da bu vakalardan başka 7 Zika Virüsü Enfeksiyonu vakası da tespit edilmiştir. Rapor edilen bu vakalar enfeksiyona Brezilya, Kolombiya ve Venezuela’da yakalanmışlardır.
Hollanda’nın ana kıtada bulunan kesiminde bugüne kadar 24 importe Zika Virüsü Enfeksiyonu vakası doğrulanmıştır. Hastaların tamamına tanı Surinam ve Aruba seyahatlerinden sonra konmuştur. Tanıların tamamı RT-PCR yöntemiyle gerçekleştirilmiştir.
Halk Sağlığı Yanıtı
Bonaire ve Aruba’da DSÖ yönergelerine uygun olarak yerel sağlık otoritlerince kontrol önlemleri uygulanmıştır. Geçtiğimiz aylarda meydana gelen salgınlar sebebiyle yerel otoriteler sivrisinek kontrol programlarını yoğunlaştırmışlardır.
DSÖ’nün Risk Değerlendirmesi
Yerel Zika Virüsü Enfeksiyonu vakalarının tespit edilmesi virüsün daha önce etkilenmeyen bölgelere de (Aruba ve Bonaire) coğrafi olarak yayıldığını göstermektedir. Yeni ülkelerde söz konusu virüsün yerel geçişlerinin bildirilmiş olması genel risk değerlendirmesini değiştirmez. Hastalığı yayan vektör olan Aedes sivrisineklerinin bulunduğu yerlerde Zika virüsünün küresel yayılma riskinin olması, bu sivrisineğin Dünyanın değişik bölgelerinde coğrafi olarak geniş alanlara yayılmış olduğu göz önünde bulundurulduğunda önem taşımaktadır. DSÖ epidemiyolojik durumu takip etmekte ve mevcut son güncel bilgiler ışığında risk değerlendirmesi yapmaktadır.
Zika Virüsü, mikrosefali ve diğer nörolojik rahatsızlıklar arasında olası bir bağlantı olduğuyla ilgili bildirimler olsa da, bu aşamada bu olaylar arasında nedensel bir ilişki kurmak mümkün değildir. Daha fazla bildiye ulaşıncaya kadar, Üye Ülkelere, özellikle Zika Virüsü geçişinin olduğu bölgeler ve benzeri bulaş riskinin olduğu riskli bölgelerde mikrosefali ve diğer nörolojik rahatsızlıklarla ilgili sürveyanslarını artırmaları ve standart hale getirmeleri tavsiye edilmektedir.
DSÖ’nün Tavsiyesi
Zika Virüsünün vektörü olan sivrisineklerin ürediği bölgelerin insan yerleşimlerine yakınlığı Zika Virüsü Enfeksiyonu için önemli bir risk faktörü oluşturmaktadır. Önleme ve kontrol işlemleri sivrisineklerin çoğalmasına neden olan kaynakların (Sivrisinek üreme alanlarının ortadan kaldırılması ya da modifiye edilmesi) ve insanlarla sivrisineklerin temasının azaltılmasına dayanmaktadır. Bu da risk altında bulunan toplulukların yakınında bulunan ve sivrisineklerin çoğalmasına sebep olan doğal ya da yapay su birikintilerinin azaltılmasıyla ve böcek kovucu, cibinlik, kapalı kapılar/pencereler ve vücudu tamamen örten giyecekler gibi engellerin kullanılmasıyla olur. Aedes sivrisineği gündüz ısıran bir sivrisinek olduğundan insanların uyurken gün boyunca böcek kovucu ilaçla işlem görmüş cibinlikleri kullanmaları kendilerini bu vektöre karşı korumalarında yardımcı olacaktır.
Yaşam alanında böcek ilaçlarının kullanılması da sivrisineklerin düzenli olarak yok edilmesini sağlayacaktır.
DSÖ mevcut bilgiler ışığında söz konusu durumla ilgili olarak Hollanda Krallığı sınırları içinde bulunan ülke ve bölgelere yönelik herhangi bir seyahat ya da ticaret kısıtlaması getirilmesini tavsiye etmemektedir.
Kaynak : http://www.who.int/csr/don/22-february-2016-zika-netherlands/en/