TRİNİDAD VE TOBAGO’DA ZİKA VİRÜSÜ ENFEKSİYONU
18 Şubat 2016 tarihleri arasında Trinidad ve Tobago Ulusal UST Odak Noktası ülkenin ilk Zika Virüsü Enfeksiyonu vakasını PAHO/DSÖ’ye bildirilmiştir. Hasta 10 Şubat’ta ateş ve döküntüsü olduğu bildirilen 61 yaşında bir kadındır.
TRİNİDAD VE TOBAGO’DA ZİKA VİRÜSÜ ENFEKSİYONU
Hastalık Salgını Haberleri
29 Şubat 2016
18 Şubat 2016 tarihleri arasında Trinidad ve Tobago Ulusal UST Odak Noktası ülkenin ilk Zika Virüsü Enfeksiyonu vakasını PAHO/DSÖ’ye bildirilmiştir. Hasta 10 Şubat’ta ateş ve döküntüsü olduğu bildirilen 61 yaşında bir kadındır.
Hastanın kan örneği 13 Şubat’ta alınmış ve 17 Şubat’ta Karayip Halk Sağlığı Ajansı (CARPHA) laboratuvarınca Zika Virüsü için Reverse Transkriptaz Polimeraz Zincir Reaksiyonu (RT-PCR) yöntemiyle yapılan testlerle doğrulanmıştır.
Hastanın kısa bir süre önce herhangi yerel bir Zika Virüsü vakasının görülmediği Yeni Zelanda’ya seyahat öyküsü bulunmaktadır. Bu nedenle Trinidad Tobago’da yerel geçişin olması olasıdır.
Halk Sağlığı Yanıtı
Brezilya’da 2015 Mayıs ayında Zika Virüsü’nün tespit edilmesinden bu yana Trinidad Tobago Sağlık Bakanlığı hastalık bulaşması hakkında bilgi ve farkındalığı artırmak için bir eğitim kampanyası başlatmıştır.
Hastalığın yayılmasıyla mücadelede anahtar yöntem olan kaynakların azaltılmasına yönelik çevresel önlemler önem taşımaktadır. Klinik personeli hastalığı uygun bir şekilde yönetmek ve hastalığı tespit etmeleri için duyarlı hale getirilmiştir. Böcek Kontrol Birimi çevresel sürveyans ve topluluklarda sivrisinek eradikasyon programlarını artırmıştır.
Sağlık Bakanlığı diğer kamu kurumları, özel sektör ve nüfusun çoğunluğunun katılımıyla hastalık kaynaklarının azaltılması uygulamalarını ve uygun sağlık odaklı davranışları teşvik etmektedir.
DSÖ’nün Risk Değerlendirmesi
Yerel Zika Virüsü Enfeksiyonu vakalarının tespit edilmesi virüsün daha önce etkilenmeyen bölgelere de (Trinidat ve Tobago) coğrafi olarak yayıldığını göstermektedir. Yeni ülkelerde söz konusu virüsün yerel geçişlerinin bildirilmiş olması genel risk değerlendirmesini değiştirmez. Hastalığı yayan vektör olan Aedes sivrisineklerinin bulunduğu yerlerde Zika virüsünün küresel yayılma riskinin olması, bu sivrisineğin Dünyanın değişik bölgelerinde coğrafi olarak geniş alanlara yayılmış olduğu göz önünde bulundurulduğunda önem taşımaktadır. DSÖ epidemiyolojik durumu takip etmekte ve mevcut son güncel bilgiler ışığında risk değerlendirmesi yapmaktadır.
Zika Virüsü, mikrosefali ve diğer nörolojik rahatsızlıklar arasında olası bir bağlantının bulunduğuyla ilgili bildirimler olsa da bu aşamada bu olaylar arasında nedensel bir ilişki kurmak mümkün değildir. Daha fazla bilgiye ulaşıncaya kadar, Üye Ülkelere, özellikle Zika Virüsü geçişinin olduğu bölgeler ve benzeri bulaş riskinin olduğu riskli bölgelerde mikrosefali ve diğer nörolojik rahatsızlıklarla ilgili sürveyanslarını artırmaları ve standart hale getirmeleri tavsiye edilmektedir.
DSÖ’nün Tavsiyesi
Zika Virüsünün vektörü olan sivrisineklerin ürediği bölgelerin insan yerleşimlerine yakınlığı Zika Virüsü Enfeksiyonu için önemli bir risk faktörü oluşturmaktadır. Önleme ve kontrol işlemleri sivrisineklerin çoğalmasına neden olan kaynakların (Sivrisinek üreme alanlarının ortadan kaldırılması ya da modifiye edilmesi) ve insanlarla sivrisineklerin temasının azaltılmasına dayanmaktadır. Bu da risk altında bulunan toplulukların yakınında bulunan ve sivrisineklerin çoğalmasına sebep olan doğal ya da yapay su birikintilerinin azaltılmasıyla ve böcek kovucu, cibinlik, kapalı kapılar/pencereler ve vücudu tamamen örten giyecekler gibi engellerin kullanılmasıyla olur. Aedes sivrisineği gündüz ısıran bir sivrisinek olduğundan insanların uyurken gün boyunca böcek kovucu ilaçla işlem görmüş cibinlikleri kullanmaları kendilerini bu vektöre karşı korumalarında yardımcı olacaktır.
Yaşam alanında böcek ilaçlarının kullanılması da sivrisineklerin düzenli olarak yok edilmesini sağlayacaktır.
DSÖ mevcut bilgiler ışığında söz konusu durumla ilgili olarak Trinidat ve Tobago’ya yönelik herhangi bir seyahat ya da ticaret kısıtlaması getirilmesini tavsiye etmemektedir.
Kaynak : http://www.who.int/csr/don/29-february-2016-zika-trinidad-and-tobago/en/