HOLLANDA’NIN SAİNT MARTİN ADASI’NDA ZİKA VİRÜSÜ ENFEKSİYONU
25 Şubat 2016 tarihinde Hollanda Ulusal UST Odak Noktası Saint Martin Adasında doğrulanmış 2 Zika Virüsü Enfeksiyonu vakasını DSÖ’ye bildirilmiştir.
HOLLANDA’NIN SAİNT MARTİN ADASI’NDA ZİKA VİRÜSÜ ENFEKSİYONU
Hastalık Salgını Haberleri
4 Mart 2016
25 Şubat 2016 tarihinde Hollanda Ulusal UST Odak Noktası Saint Martin Adasında doğrulanmış 2 Zika Virüsü Enfeksiyonu vakasını DSÖ’ye bildirilmiştir. Saint Martin Hollanda Krallığı içinde bağımsız bir devlettir. Porto Riko’nun doğusunda Karayipler Bölgesi’nin Batı Kesiminde yer alan Leeward Adalarından biridir. Vakalardan biri ada sakini, diğeri turisttir.
Her iki hasta da sırasıyla 12 ve 18 Şubat’ta Reverse Transkriptaz Polimeraz Zincir Reaksiyonu (RT-PCR) yöntemiyle doğrulanmıştır. Vakalar enkübasyon dönemlerinin çoğunu Saint Martin’de geçirmiş ve komşu ada olan Anguilla’da 24 saatten daha az bir süre kalmışlardır.
Adanın Kuzey kesiminde Saint Martin Adası’nın Fransız kesiminde yerel Zika virüsü iletimi Ocak ayında rapor edilmişti (21 Ocak tarihli Hastalık Salgını Haberine bakınız). Bu güne kadar Anguilla’da herhangi bir vaka rapor edilmemiştir. Kesin olarak belirlenmesi zor olmasına rağmen bu iki hastanın enfeksiyona Ada’nın Hollanda’ya ait kesiminde yakalanmış olması daha muhtemeldir.
Halk Sağlığı Yanıtı
Saint Martin sağlık otoriteleri sivrisineklerin kontrol altına alınması ve hastalıktan korunma önlemlerini almıştır:
DSÖ’nün Risk Değerlendirmesi
Yerel Zika Virüsü Enfeksiyonu vakalarının tespit edilmesi virüsün daha önce etkilenmeyen bölgelere de (Saint Martin) coğrafi olarak yayıldığını göstermektedir. Yeni ülkelerde söz konusu virüsün yerel geçişlerinin bildirilmiş olması genel risk değerlendirmesini değiştirmez. Hastalığı yayan vektör olan Aedes sivrisineklerinin bulunduğu yerlerde Zika virüsünün küresel yayılma riskinin olması, bu sivrisineğin Dünyanın değişik bölgelerinde coğrafi olarak geniş alanlara yayılmış olduğu göz önünde bulundurulduğunda önem taşımaktadır. DSÖ epidemiyolojik durumu takip etmekte ve mevcut son güncel bilgiler ışığında risk değerlendirmesi yapmaktadır.
Zika Virüsü, Mikrosefali ve diğer nörolojik rahatsızlıklar arasında olası bir bağlantını olduğuyla ilgili bildirimler olsa da bu aşamada bu olaylar arasında nedensel bir ilişki kurmak mümkün değildir. Daha fazla bilgiye ulaşıncaya kadar, Üye Ülkelere, özellikle Zika Virüsü geçişinin olduğu bölgeler ve benzeri bulaş riskinin olduğu riskli bölgelerde Mikrosefali ve diğer nörolojik rahatsızlıklarla ilgili sürveyanslarını artırmaları ve standart hale getirmeleri tavsiye edilmektedir.
DSÖ’nün Tavsiyesi
Zika Virüsünün vektörü olan sivrisineklerin ürediği bölgelerin insan yerleşimlerine yakınlığı Zika Virüsü Enfeksiyonu için önemli bir risk faktörü oluşturmaktadır. Önleme ve kontrol işlemleri sivrisineklerin çoğalmasına neden olan kaynakların azaltılmasına (Sivrisinek üreme alnalarının ortadan kaldırılması ya da modifiye edilmesi) ve insanlarla sivrisineklerin temasının azaltılmasına dayanmaktadır. Bu da risk altında bulunan toplulukların yakınında bulunan ve sivrisineklerin çoğalmasına sebep olan doğal ya da yapay su birikintilerinin azaltılmasıyla ve böcek kovucu, cibinlik, kapalı kapılar/pencereler ve vücudu tamamen örten giyecekler gibi engellerin kullanılmasıyla olur. Aedes sivrisineği gündüz ısıran bir sivrisinek olduğundan insanların uyurken gün boyunca böcek kovucu ilaçla işlem görmüş cibinlikleri kullanmaları kendilerini bu vektöre karşı korumalarında yardımcı olacaktır.
Yaşam alanında böcek ilaçlarının kullanılması da sivrisineklerin düzenli olarak yok edilmesini sağlayacaktır.
DSÖ mevcut bilgiler ışığında söz konusu durumla ilgili olarak Saint Martn’e yönelik herhangi bir seyahat ya da ticaret kısıtlaması getirilmesini tavsiye etmemektedir.
Kaynak : http://www.who.int/csr/don/4-march-2016-zika-sint-maarten/en/