ARJANTİN VE FRANSA’DA ZİKA VİRÜSÜ ENFEKSİYONU

07 Mart 2016 Pazartesi

29 Şubat ile 1 Mart 2016 tarihleri arasında Arjantin ve Fransa’da Zika Virüsü Enfeksiyonu vakalarının görüldüğü DSÖ’ye bildirilmiştir.

ARJANTİN VE FRANSA’DA ZİKA VİRÜSÜ ENFEKSİYONU 

Hastalık Salgını Haberleri

7 Mart 2016

       29 Şubat ile 1 Mart 2016 tarihleri arasında Arjantin ve Fransa’da Zika Virüsü Enfeksiyonu vakalarının görüldüğü DSÖ’ye bildirilmiştir.

Arjantin

       29 Şubat 2016’da Arjantin Ulusal UST Odak Noktası olası ilk Zika Virüsü Enfeksiyonu vakasını PAHO/DSÖ’ye rapor etmiştir.

       Hasta Cordoba vilayetinden bir kadın olup, kendisinde hastalık belirtileri 16 Şubat’ta* görülmüş ve hastada Zika Virüsü Enfeksiyonu için Polimeraz Zincir Reaksiyonu yöntemiyle Vilayet Merkez Laboratuvarı’nda  yapılan test pozitif  (+)  çıkmıştır. Söz konusu hasta Zika Virüsünden etkilen bir ülke olan Kolombiya’ya kısa bir süre önce seyahat öyküsü bulunan ve Zika Virüsüyle uyumlu hastalık belirtileri görülen importe bir vakayla bağlantılıdır.   

       Virüsün bulaş yolu incelenmektedir; bununla birlikte enfeksiyonun cinsel yolla bulaştığı düşünülmektedir. Her iki hastanın örnekleri ilave testler ve doğrulama için Ulusal Referans Laboratuvarına gönderilmiştir.

       Halihazırda Kurtuba Vilayetinde bir Dengue salgını yaşanmaktadır.  Yerel sağlı otoriteleri vektör kontrol faaliyetleri ve aktif vaka tespit çalışmalarını yürütmektedir.  

Fransa

       1 Mart 2016’da Fransa ulusal UST Odak Noktası cinsel ilişkiyle geçmiş olması olası bir Zika Virüsü vakasını DSÖ’ye bildirmiştir.

        24 Şubat’ta Ile-de-France bölgesi yerel sağlık otoriteleri ülkenin ilk cinsel yolla bulaşmış Zika Virüsü Hastalığı vakasını (A kişisi) bildirmiştir. Vaka, Brezilya’ya seyahat eden ve 10 Şubat’ta Fransa’ya dönen, partneriyle (B kişisi) cinsel ilişki sonrasında Zika Virüsü Hastalığıyla uyumlu semptomlar (ateş, döküntü, eklem ağrıları ve kas ağrıları) görülen bir kişidir.  B kişisinde de Zika Virüsü Hastalığıyla uyumlu semptomlar 5 Şubat’ta görülmüştür.  A kişisinin herhangi bir seyahat öyküsü bulunmamaktadır.    

       Arbovirüs Ulusal Referans Merkezi tarafından 24 Şubat’ta A kişisinin idrar ve tükürüğünde yapılan PCR ile ve B kişisinin idrarında yapılan PCR ile Zika Virüsü Enfeksiyonu doğrulanmıştır. İlave serolojik değerlendirmelerin yapılmasına devam edilmektedir. Yapılan biyolojik testle vakada hamileliğin söz konusu olmadığı anlaşılmıştır.  

DSÖ’nün Risk Değerlendirmesi

       Literatürde cinsel ilişki sonrası sporadik enfeksiyon vakalarının görüldüğü rapor edilmiştir. Şubat ayı başında ABD’de cinsel ilişki ile Zika Virüsü Enfeksiyonunun bulaştığı bildirilmiştir (12 Şubat tarihli Hastalık Salgınları Haberlerine bakınız). Virüs öncelikli olarak sivrisinek ısırığıyla insanlara geçmeyi sürdürdüğünden cinsel yolla enfeksiyonun bulaştığı vakaların görülmesi genel risk değerlendirmesini değiştirmemiştir.          

       Hastalığı yayan vektör olan Aedes sivrisineklerinin bulunduğu yerlerde Zika virüsünün küresel yayılma riskinin olması, bu sivrisineğin Dünyanın değişik bölgelerinde coğrafi olarak geniş alanlara yayılmış olduğu göz önünde bulundurulduğunda önem taşımaktadır. DSÖ epidemiyolojik durumu takip etmekte ve mevcut son güncel bilgiler ışığında risk değerlendirmesi yapmaktadır.

DSÖ’nün Tavsiyesi

       İhtiyati ilkelere dayanarak cinsel aktiviteyle Zika Virüsünün bulaşma riski çok sınırlı olarak değerlendirilse de DSÖ şunları önermektedir:        

  • Zika Virüs Enfeksiyonuna yakalanmış bütün hastalar  (kadın ve erkek) ve bunların partnerleri (özellikle hamile kadınlar)  Zika Virüsün cinsel yolla bulaşması, kontraseptif önlemler ve güvenli cinsel ilişki konularında bilgilendirilmeli ve mümkünse bu kişilere prezervatif dağıtılmalıdır. Korunmadan cinsel ilişkiye girmiş olup Zika Virüsü Enfeksiyonu sebebiyle hamile kalmak istemeyen kadınlara da acil kontraseptif ve danışmanlık hizmetlerine erişimi sağlanmalıdır.
  • Hamile kadınların Zika Virüsünün yerel iletiminin görüldüğü bilinen bölgelerden dönen partnerleri hamilelik boyunca korunarak cinsel ilişkiye girmeli ya da cinsel ilişkiden hamilelik süresince uzak durmalıdır.
  • Zika Virüsü Enfeksiyonlarının çoğu asemptomatik olduğundan :

1- Zika Virüsünün yerel iletiminin görüldüğü bilinen bölgelerde yaşayan kadın ve erkekler korunarak cinsel ilişkiye girmeli ya da cinsel ilişkiden uzak durmalıdır.

2- Zika Virüsünün yerel iletiminin görüldüğü bilinen bölgelerden dönen kadın ve erkekler en az 4 hafta boyunca korunarak cinsel ilişkiye girmeli ya da cinsel ilişkiden uzak durmalıdır.

       Zika Virüsünden bağımsız olarak DSÖ her zaman HIV’den ve diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmak ve istenmeyen gebelikleri önlemek amacıyla prezervatif kullanımını da içeren güvenli cinsel ilişki uygulamalarını önermektedir.

       DSÖ Zika Virüsünün tespit edilebilmesi için rutin sperm testlerinin yapılmasını önermemektedir.

       Zika Virüsünün vektörü olan sivrisineklerin ürediği bölgelerin insan yerleşimlerine yakınlığı Zika Virüsü Enfeksiyonu için önemli bir risk faktörü oluşturmaktadır.  Önleme ve kontrol işlemleri sivrisineklerin çoğalmasına neden olan kaynakların (Sivrisinek üreme alanlarının ortadan kaldırılması ya da modifiye edilmesi) ve insanlarla sivrisineklerin temasının azaltılmasına dayanmaktadır.  Bu da risk altında bulunan toplulukların yakınında bulunan ve sivrisineklerin çoğalmasına sebep olan  doğal ya da yapay su birikintilerinin azaltılmasıyla ve böcek kovucu, cibinlik, kapalı kapılar/pencereler ve vücudu tamamen  örten giyecekler gibi engellerin kullanılmasıyla olur. Aedes sivrisineği gündüz ısıran bir sivrisinek olduğundan insanların uyurken gün boyunca böcek kovucu ilaçla işlem görmüş cibinlikleri kullanmaları kendilerini bu vektöre karşı korumalarında yardımcı olacaktır.   

      Yaşam alanında böcek ilaçlarının kullanılması da sivrisineklerin düzenli olarak yok edilmesini sağlayacaktır.

       DSÖ mevcut bilgiler ışığında söz konusu durumla ilgili olarak Trinidat ve Tobago’ya  yönelik herhangi bir seyahat ya da ticaret kısıtlaması getirilmesini tavsiye etmemektedir.

DÜZELTME:

* 8 Mart 2016’da güncellenmiştir. 16 Şubat olan hastalık belirtilerinin başlangıç tarihi 2 Şubat olarak düzeltilmiştir.
 

Kaynak : http://www.who.int/csr/don/7-march-2016-zika-argentina-and-france/en/

Etiketler: