FRANSIZ POLİNEZYASI’NDA (FRANSA) GUİLLAİNE BARRE SENDROMU
4 Kasım 2015 tarihinde Fransız Polinezyası sağlık otoriteleri eş zamanlı seyreden Zika ve Dengue (serotip 1 ve 3) virüsleri salgınlarıyla ilgili olarak nedeni bilinmeyen morbidite ve mortaliteler rapor etmiştir.
FRANSIZ POLİNEZYASI’NDA (FRANSA) GUİLLAİNE BARRE SENDROMU
Hastalık Salgını Haberleri
7 Mart 2016
24 Kasım 2015 tarihinde Fransız Polinezyası sağlık otoriteleri eş zamanlı seyreden Zika ve Dengue (serotip 1 ve 3) virüsleri salgınlarıyla ilgili olarak nedeni bilinmeyen morbidite ve mortaliteler rapor etmiştir. Bu güncelleme klinik bulgular hakkında olduğu kadar vakaların epidemiyolojik ve laboratuvar incelemeleri hakkında da yeni bilgiler sağlamaktadır.
2013 Ekim ve 2014 Nisan tarihleri arasında Fransız Polinezyası ülkede kayıtlara geçmiş en büyük Zika Virüsü salgınını yaşamıştır. Bu süre boyunca 32.000 hasta (% 11.5) enfeksiyonla ilgili olarak değerlendirilmiş ve 8.750 şüpheli vaka ulusal sürveyans sistemince rapor edilmiştir. Şüpheli vakaların 383’ü Reverse Transkriptaz Polimeraz Zincir Reaksiyonu (RT-PCR) yöntemiyle laboratuvarca doğrulanmıştır.
Zika Virüsü salgını süresince 42 hastanın Guillaine Barre Sendromuyla (GBS) hastaneye kabulü gerçekleştirilmiştir. Bu da geçen son 4 seneyle karşılaştığında Fransız Polinezyası’nda GBS insidansında 20 katlık bir artışı göstermektedir. 42 hastanın 16’sının (%38) yoğun bakım ünitesine kaldırılmasına ve 12’sinin (29%) ise mekanik ventilasyona tabi tutulmasına ihtiyaç duyulmuştur. Yoğun bakım tedavisi gerektirmeyen hastaların hastanede kaldığı süre 7 ile 20 gün (ortalama 11 gün) arasında değişmektedir. Yoğun bakıma ihtiyaç duyan hastaların hastanede kalma süreleri ise 16 ile 70 gün ( ortalama 51 gün) arasında değişmektedir. Herhangi bir ölüm rapor edilmemiştir. Bu vakaların çoğunda (% 88) nörolojik semptomların başlangıcından önceki günlerde (ortalama 6 gün) semptomatik Zika Virüsü Enfeksiyonu rapor edilmiştir.
GBS ile ilgili olduğu bilinen ya da ilgili olması muhtemel enfeksiyonların rolünü tespit etmek amacıyla ilave incelemeler gerçekleştirilmiştir. Fransız Polinezyası Sağlık Ofisi-Sağlık İzleme Müdürlüğünce yürütülen incelemeler 42 GBS vakasının 41’inin ( %98) Zika Virüsüne karşı IgM ya da IgG antikorlarına sahip olduğunu göstermiş olup, bütün GBS vakaları (%100) Zika Virüsüne karşı pozitif seronötralizasyonlara sahiptiler. Karşılaştırılan ateşli olmayan hastalık kontrol grubuyla ilgili sonuçlar önemli ölçüde farklıydı: Değerlendirilen IgM ya da IgG antikorları 98 kontrol hastasının 35’inde (% 36) saptanmış; ayrıca 54 kontrol hastasında (% 56) Zika Virüsüne karşı nötralize edici antikorlar tespit edilmiştir.
DSÖ Risk Değerlendirmesi
Zika Virüsüne yakalanma sonrasında kendisinde GBS gelişen hasta sayının ilk defa bu kadar çok olduğu rapor edilmiştir. Araştırma Zika Virüsü ile GBS arasında nedensel bir ilişkinin olası olduğuna dair güçlü kanıtlar ortaya koymuştur. 42 vakada yapılan serolojik testler birbiri ardına gelen Dengue ve Zika Virüsü Enfeksiyonlarının yani bu bağlantının GBS’nin gelişmesine yatkınlık kazandıran bir faktör olabileceğini göstermektedir. Var olan Dengue enfeksiyonlarının Zika Enfeksiyonlarıyla birlikte GBS patogenezindeki etkilerini anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Fransız Polinezyası’ndaki duruma benzer bir şekilde yerel Zika Virüsü geçişinin halen rapor edildiği ülkelerin de önümüzdeki aylarda GBS vakalarında bir artışla karşılaşmaları olasıdır. Birkaç Latin Amerika ülkesinde Zika Virüs Enfeksiyonu vakalarında bir artış yaşanırken, GBS insidansında bir artış rapor edilmeye başlamıştır. Bununla birlikte bütün bu ülkelerde GBS insidansındaki artışın artırılmış sürveyanstan mı yoksa gerçek bir değişimin sonucu mu olduğundan emin olmak önem taşımaktadır. DSÖ eldeki bilgiler ışığında epidemiyolojik durumu takip etmekte ve risk değerlendirmesi yapmaktadır.
DSÖ’nün Tavsiyesi
DSÖ Zika Virüsü salgınından etkilenen ya da salgına karşı hassas olan üye ülkelere aşağıdakileri önermektedir:
- Beklenen bazal değerlere göre değişikiklerin tespit edilmesi için özellikle GBS olmak üzere nörolojik insidans ve eğilimlerin takip edilmesi;
- Guillaine Barre Sendromlu vakaların sayısındaki artış nedeniyle sağlık sistemi üzerinde oluşan ilave yükü yönetebilmek için hasta yönetim protokollerini geliştirmek ve uygulamak;
- Sağlık çalışanları arasında farkındalığı artırmak ve kamu/özel sektörde klinisyenler ve kamu sağlık servisleri arasındaki bağlantıyı tesis etmek ya da güçlendirmek.
Zika Virüsünün vektörü olan sivrisineklerin ürediği bölgelerin insan yerleşimlerine yakınlığı Zika Virüsü Enfeksiyonu için önemli bir risk faktörü oluşturmaktadır. Önleme ve kontrol işlemleri sivrisineklerin çoğalmasına neden olan kaynakların (Sivrisinek üreme alanlarının ortadan kaldırılması ya da modifiye edilmesi) ve insanlarla sivrisineklerin temasının azaltılmasına dayanmaktadır. Bu da risk altında bulunan toplulukların yakınında bulunan ve sivrisineklerin çoğalmasına sebep olan doğal ya da yapay su birikintilerinin azaltılmasıyla ve böcek kovucu, cibinlik, kapalı kapılar/pencereler ve vücudu tamamen örten giyecekler gibi engellerin kullanılmasıyla olur. Aedes sivrisineği gündüz ısıran bir sivrisinek olduğundan insanların uyurken gün boyunca böcek kovucu ilaçla işlem görmüş cibinlikleri kullanmaları kendilerini bu vektöre karşı korumalarında yardımcı olacaktır.
Yaşam alanında böcek ilaçlarının kullanılması da sivrisineklerin düzenli olarak yok edilmesini sağlayacaktır.
DSÖ mevcut bilgiler ışığında söz konusu durumla ilgili olarak Fransa ve Fransa'nın denizaşırı bölgelerine yönelik herhangi bir seyahat ya da ticaret kısıtlaması getirilmesini tavsiye etmemektedir.
Kaynak : http://www.who.int/csr/don/7-march-2016-gbs-french-polynesia/en/