KATAR’DA MERS-COV HASTALIĞI

10 Mart 2016 Perşembe

21 Şubat 2016 tarihinde Katar Ulusal UST Odak Noktası laboratuvar tarafından doğrulanmış yeni bir Ortadoğu Respiratuar Sendromu Korona Virüsü (MERS-CoV) enfeksiyonu vakasını DSÖ’ye bildirmiştir.

KATAR’DA  MERS-COV HASTALIĞI

Hastalık Salgını Haberleri

10 Mart 2016

       21 Şubat 2016 tarihinde Katar Ulusal UST Odak Noktası laboratuvar tarafından doğrulanmış yeni bir Ortadoğu Respiratuar Sendromu Korona Virüsü (MERS-CoV) enfeksiyonu vakasını DSÖ’ye bildirmiştir.

Vakayla ilgili ayrıntılar:

      Vaka 66 yaşında Katar vatandaşı bir erkek olup, 2 ay kalmış olduğu Suudi Arabistan’da 18 Şubat’ta hastalık belirtileri görülmüştür. Hasta 19 Şubat’ta Suudi Arabistan’ın El Hassa Bölgesi’nde bulunan bir hastaneye baş vurmuş ve semptomatik tedavi gördüğü bu hastaneden taburcu olmuştur. Vakada 20 Şubat’ta ilave semptomlar görülmüştür. Aynı gün sağlık durumu kötüleşen hasta ambulansla Katar’ın Doha kentinde bulunan bir hastaneye transfer edilmiştir. Aşırı sigara tiryakisi olan ve eşlik eden rahatsızlıkları bulunan hastanın MERS-CoV pozitif olduğu 21 Şubat’ta yapılan testler sonucu anlaşılmıştır. Hasta 7 Mart 2016 tarihinde ölmüştür.  

     Eylül 2012’den bu yana küresel olarak 1.652 laboratuvarca doğrulanmış MERS-CoV enfeksiyonu vakası DSÖ’ye bildirilmiştir, buna en az 591 ölüm de dahildir.

DSÖ Risk Değerlendirmesi

       MERS-CoV insanlarda yüksek ölüm oranlarına sahip enfeksiyonlara yol açmaktadır. Bu virüs insandan insana geçebildiğini göstermiştir. Bugüne kadar gözlemlenen insandan insana geçişler ağırlıklı olarak sağlık tesislerinde gerçekleşmiştir.

       Yeni vaka bildirimlerinin olması genel risk değerlendirmesini değiştirmemiştir. DSÖ Ortadoğu’dan yeni vaka bildirimlerinin olmasını ve hayvanlarla ya da hayvansal ürünlerle temas ederek veya hasta insanlarla temas ederek hastalığa yakalanmış olabilecek kişiler aracılığıyla hastalığın diğer ülkelere eksporte edileceğini beklemektedir.

       DSÖ güncel bilgiler ışığında epidemiyolojik durumu takip etmekte ve risk değerlendirmesi yapmaktadır.

DSÖ’nün Önerisi

       DSÖ, mevcut durum ve eldeki bilgilere dayanarak kendisine üye tüm ülkeleri Ciddi Akut Respiratuar Enfeksiyonlar (SARI) sürveyanslarını sürdürmeleri ve sıra dışı paternleri dikkatlice incelemeleri konusunda teşvik etmektedir. 

       Enfeksiyon önleme ve kontrol tedbirleri sağlık tesislerinde MERS-CoV’un olası yayılımını önlemek için şarttır. Diğer respiratuar hastalıklarda olduğu gibi MERS-CoV’un erken semptomları non-spesifik olduğu için MERS-CoV’a yeni yakalanmış kişileri tespit etmek her zaman mümkün değildir. Bu nedenle sağlık çalışanları, tanısına bakılmaksızın tüm hastalar için standart önlemleri uygulamalıdır. Akut solunum yolu enfeksiyonu belirtileri olan hastaların bakımı yapılırken standart önlemlere ek olarak damlacık önlemleri alınmalıdır; olası ya da doğrulanmış MERS-CoV enfeksiyonu vakaları için temas ve gözleri koruyucu önlemler ilave olarak alınmalıdır; aeresol üreten işlemlerde hava kaynaklı mikroplara karşı önlemler uygulanmalıdır.

       MERS-CoV hakkında daha fazla bilgiye ulaşıncaya kadar diabet, böbrek yetmezliği, kronik akciğer hastalığı olan ve bağışıklığı baskı altında olan kişiler MERS-CoV enfeksiyonu kaynaklı ciddi rahatsızlık riskinin yüksek olduğu kişiler olarak değerlendirilmelidir. Bu nedenle bu kişiler virüsün dolaşımının olası olduğu bilinen çiftlikleri, pazarları ve hayvan barınaklarının bulunduğu bölgeleri ziyaret ettikleri sürece hayvanlarla yakın temastan; özellikle de develerle temastan kaçınmalıdır. Hayvanlarla temas öncesi ve sonrası düzenli el yıkama, hasta hayvanlarla temas etmekten kaçınma gibi genel hijyen kurallarına uyulması tavsiye edilmektedir.

       Gıda hijyeni uygulamalarına dikkat edilmelidir. İnsanlar çiğ deve sütü ya da deve idrarı içmekten ya da uygun bir şekilde pişirilmemiş etleri yemekten kaçınmalıdır.

       DSÖ ihtiyatı elden bırakmamakta ve durumu izlemektedir. İnsandan insana virüsün bulaşması hakkında yeterli bilgi olmaması sebebiyle DSÖ söz konusu olayla ilgili olarak herhangi bir seyahat ya da ticaret kısıtlaması uygulanmasını önermemektedir. Etkilenmiş ülkelere ya da bu ülkelerden başka ülkelere seyahat edenlerde farkındalığın artırılması iyi bir halk sağlığı uygulamasıdır.

Kaynak: http://www.who.int/csr/don/10-march-2016-mers-qatar/en/

Etiketler: