AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ’NDE GUİLLAİNE BARRE SENDROMU
10 Mart 2016 tarihinde ABD Ulusal UST Odak Noktası Zika Virüsü Enfeksiyonu olduğu doğrulanmış 2 Guillaine Barre Sendromu (GBS) vakasını PAHO/DSÖ’ye bildirmiştir.
AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ’NDE GUİLLAİNE BARRE SENDROMU
Hastalık Salgını Haberleri
21 Mart 2016
10 Mart 2016 tarihinde ABD Ulusal UST Odak Noktası Zika Virüsü Enfeksiyonu olduğu doğrulanmış 2 Guillaine Barre Sendromu (GBS) vakasını PAHO/DSÖ’ye bildirmiştir. Her iki vakanın da GBS tanımına uyup uymadığını tespit etmek üzere incelemeler yapılmaktadır.
Vakalarla İlgili Ayrıntılar
- İlk vaka ABD’de ikamet eden yaşlı bir erkek olup kısa bir süre önce Orta Amerika’ya seyahat öyküsü bulunmaktadır. Vakada ABD’ye dönmesinden kısa bir süre sonra akut ateşli bir hastalık gelişmiş ve sonrasında eklemlerde artan güçsüzlük ve reflekslerde azalma şikayetiyle hastaneye kaldırılmıştır. Hastada Polimeraz Zincir Reaksiyonu-PCR yöntemiyle Zika Virüsü Enfeksiyonu için yapılan test pozitif (+) çıkmıştır. Tedavi sonrası iyileşmiş olan vaka hastaneden taburcu edilmiş, ancak rüptüre anevrizma kaynaklı ani subaraknoid kanama geçirmiş ve ölmüştür.
- İkinci vaka Haiti’de ikamet eden yetişkin bir erkek olup Ocak ayı başında yüzünde akut güçsüzlük başlamış, yutkunmada zorluk ve parmaklarda hissizlik yaşamıştır. Herhangi bir antesedan hastalık bildirilmemiştir. Birkaç gün sonra hasta ilave tıbbi tedavi için ABD’ye seyahat etmiştir. Beyin omurilik sıvısında yüksek protein ve normal beyaz kan hücrelerine rastlanmıştır. Fiziksel muayenede hafif güçsüzlük ve reflekslerde yavaşlama görülmüştür. Hastada Zika Virüsü Enfeksiyonu için yapılan serolojik testler pozitif (+) çıkmıştır. İntravenöz immünglobin tedavisiyle iyileşen hasta taburcu edilmiştir.
DSÖ Risk Değerlendirmesi
Bugüne kadar toplam 9 ülke ya da bölgede artan GBS insidansı ve/veya GBS vakalarında Zika Virüsü Enfeksiyonu olduğu laboratuvarca doğrulanan vaka sayısı rapor edilmiştir. Bu vektör kaynaklı Zika Virüsü iletiminin olmadığı bir ülkede Zika Virüsü Enfeksiyonu ve GBS’nin eşzamanlı görüldüğü bir hastanın ilk defa tespit edilmiş olduğu bir durumdur. Bu vakalar Zika Virüsü ve GBS arasında nedensel bir ilişki olduğu konusunda ilave kanıtlar sağlamaktadır. GBS patogenezinde Zika Enfeksiyonlarıyla birlikte önceden var olan Dengue Enfeksiyonlarının etkilerini anlayabilmek için ilave incelemelere ihtiyaç duyulmaktadır.
Hali hazırda yerel Zika Virüsü iletiminin rapor edildiği ülkelerin gelecek aylarda GBS vaka sayılarında bir artışla yüzleşmeleri olasıdır. Bununla birlikte bütün bu ülkelerde GBS insidansındaki artışın artırılmış sürveyanstan mı yoksa gerçek bir değişimin sonucu mu olduğundan emin olmak önem taşımaktadır. DSÖ eldeki bilgiler ışığında epidemiyolojik durumu takip etmekte ve risk değerlendirmesini yapmaktadır.
DSÖ’nün Tavsiyesi
DSÖ Zika Virüsünden etkilenen ya da bu virüse karşı hassas olan Üye Ülkelere aşağıdaki önerilerde bulunmaktadır:
- Özellikle de GBS olmak üzere nörolojik bozukluklarla ilgili insidans ve eğilimleri, beklenen temel değerlerde oluşacak değişiklikleri tespit edebilmek üzere takip etmek;
- GBS’li hastaların sayısında ani yükseliş sebebiyle sağlık tesislerinde oluşabilecek ilave yükün yönetilmesi için ilgili hasta yönetim protokollerini geliştirmek ve uygulamak;
- Kamu ve özel sektörde halk sağlığı servisleri ve klinisyenler arasındaki bağlantıyı güçlendirmek ya da tesis etmek amacıyla sağlık çalışanları arasında farkındalığı artırmak.
Zika Virüsünün vektörü olan sivrisineklerin ürediği bölgelerin insan yerleşimlerine yakınlığı Zika Virüsü Enfeksiyonu için önemli bir risk faktörü oluşturmaktadır. Önleme ve kontrol işlemleri sivrisineklerin çoğalmasına neden olan kaynakların (Sivrisinek üreme alanlarının ortadan kaldırılması ya da modifiye edilmesi) ve insanlarla sivrisineklerin temasının azaltılmasına dayanmaktadır. Bu da risk altında bulunan toplulukların yakınında bulunan ve sivrisineklerin çoğalmasına sebep olan doğal ya da yapay su birikintilerinin azaltılmasıyla ve böcek kovucu, cibinlik, kapalı kapılar/pencereler ve vücudu tamamen örten giyecekler gibi engellerin kullanılmasıyla olur. Aedes sivrisineği gündüz ısıran bir sivrisinek olduğundan insanların uyurken gün boyunca böcek kovucu ilaçla işlem görmüş cibinlikleri kullanmaları kendilerini bu vektöre karşı korumalarında yardımcı olacaktır.
Yaşam alanında böcek ilaçlarının kullanılması da sivrisineklerin düzenli olarak yok edilmesini sağlayacaktır.
DSÖ mevcut bilgiler ışığında söz konusu durumla ilgili olarak ABD’ye yönelik herhangi bir seyahat ya da ticaret kısıtlaması getirilmesini tavsiye etmemektedir.
Kaynak : http://www.who.int/csr/don/21-march-2016-gbs-usa/en/