PAPUA YENİ GİNE’DE ZİKA VİRÜSÜ ENFEKSİYONU

22 Nisan 2016 Cuma

11 Mart 2016 tarihinde Papua Yeni Gine Ulusal Sağlık Bakanlığı, 2014 Temmuz ile 2016 Mart ayları arasında ateşli hastalık geçiren kişilerden alınan örneklerde geriye dönük yapılan testlerle 6 Zika Virüsü Enfeksiyonu vakasını doğrulandığını bildirmiştir.

PAPUA YENİ GİNE’DE ZİKA VİRÜSÜ ENFEKSİYONU  

Hastalık Salgını Haberleri

22 Nisan 2016

       11 Mart 2016 tarihinde Papua Yeni Gine Ulusal Sağlık Bakanlığı, 2014 Temmuz ile 2016 Mart ayları arasında ateşli hastalık geçiren kişilerden alınan örneklerde geriye dönük yapılan testlerle 6 Zika Virüsü Enfeksiyonu vakasının doğrulandığını bildirmiştir.

       Vakalar Revers Transkriptaz Polimeraz Zincir Reaksiyonu (RT-PCR) testiyle doğrulanmıştır. Yıllara göre sonuçlar aşağıdadır:

  • 2014’te Zika Virüsü için  64 örnekte  yapılan testlerin hiçbiri pozitif çıkmamıştır,
  • 2015 Mayıs ayında Morobe’deki Sıtma salgını esnasında 1 örnek toplanmıştır (toplam 34 örnekte test yapılmıştır),
  • 2015 Aralık ayında Western Vilayetindeki Dengue salgını esnasında 2 örnek toplanmıştır ( toplam 21 örnekte test yapılmıştır) ve
  • 2016 Şubat ayında Kiunga’daki  Dengue salgını esnasında 3 örnek toplanmıştır (toplam 60 örnekte test yapılmıştır).

       Zika Virüsünün doğrulandığı vakaların hiçbiri hastalık başlangıcından önce Papua Yeni Gine dışına seyahat etmemiştir.

Halk Sağlığı Yanıtı

       Halkı söz konusu durum hakkında bilgilendirmek, farkındalığı artırmak, sivrisinek ısırıklarından korumak ve sivrisinek üreme alanlarının temizlenmesi için önlemleri sağlamak amacıyla bir basın açıklaması yapılmıştır. Radyo, televizyon, gazete haberleri ve Dengue/Zika önleme posteri gibi araçlar da halkın farkındalığını artırmak için kullanılmıştır. Ulusal Sağlık Bakanlığı Zika virüsünün klinik özelliklerini tanımlamak ve Zika, Mikrosefali ve Guillanin-Barre Sendromu için sürveyansın artırılmasıyla ilgili olarak sağlık çalışanlarıyla doğrudan iletişime geçmiştir.

DSÖ Risk Değerlendirmesi

       Bu bildiri Papua Yeni Gine’de Zika Virüsü Enfeksiyonunun son yıllarda dolaşımda olduğuyla ilgili kanıt oluşturması açısından önemlidir. Ülkede incelemeler düşük düzeyde Zika Virüsü iletimi olduğunu gösterse de bu yeni vakaların görülmeyeceği anlamına gelmemektedir.

       Genel risk değerlendirmesinde bir değişiklik olmamıştır. Aedes sivrisineklerinin yaşadığı bölgelerde Zika Virüsü’nün küresel yayılım riski, söz konusu sivrisineğin Dünya genelinde geniş bir coğrafi alana yayılmış olması nedeniyle önem taşımaktadır.  DSÖ eldeki güncel bilgiler ışığında epidemiyolojik durumu takip etmekte ve risk değerlendirmesi yapmaktadır.  

DSÖ’nün Tavsiyesi

       Zika Virüsünün vektörü olan sivrisineklerin ürediği bölgelerin insan yerleşimlerine yakınlığı Zika Virüsü Enfeksiyonu için önemli bir risk faktörü oluşturmaktadır.  Önleme ve kontrol işlemleri sivrisineklerin çoğalmasına neden olan kaynakların (Sivrisinek üreme alanlarının ortadan kaldırılması ya da modifiye edilmesi) ve insanlarla sivrisineklerin temasının azaltılmasına dayanmaktadır.  Bu da risk altında bulunan toplulukların yakınında bulunan ve sivrisineklerin çoğalmasına sebep olan doğal ya da yapay su birikintilerinin azaltılmasıyla ve böcek kovucu, cibinlik, kapalı kapılar/pencereler ve vücudu tamamen  örten giyecekler gibi engellerin kullanılmasıyla olur. Aedes sivrisineği gündüz ısıran bir sivrisinek olduğundan insanların uyurken gün boyunca böcek kovucu ilaçla işlem görmüş cibinlikleri kullanmaları kendilerini bu vektöre karşı korumalarında yardımcı olacaktır.    

      Yaşam alanında böcek ilaçlarının kullanılması da sivrisineklerin düzenli olarak yok edilmesini sağlayacaktır.

       İhtiyati ilkelere dayanarak cinsel aktiviteyle Zika Virüsünün bulaşma riski çok sınırlı olarak değerlendirilse de DSÖ şunları önermektedir:        

  • Zika Virüs Enfeksiyonuna yakalanmış bütün hastalar  (kadın ve erkek) ve bunların partnerleri (özellikle hamile kadınlar)  Zika Virüsün cinsel yolla bulaşması, kontraseptif önlemler ve güvenli cinsel ilişki konularında bilgilendirilmeli ve mümkünse bu kişilere prezervatif dağıtılmalıdır. Korunmadan cinsel ilişkiye girmiş olup Zika Virüsü Enfeksiyonu sebebiyle hamile kalmak istemeyen kadınlara da acil kontraseptif ve danışmanlık hizmetlerine erişimi sağlanmalıdır.

  • Hamile kadınların Zika Virüsünün yerel iletiminin görüldüğü bilinen bölgelerden dönen partnerleri hamilelik boyunca korunarak cinsel ilişkiye girmeli ya da cinsel ilişkiden hamilelik süresince uzak durmalıdır.

  • Zika Virüsü Enfeksiyonlarının çoğu asemptomatik olduğundan :

1- Zika Virüsünün yerel iletiminin görüldüğü bilinen bölgelerde yaşayan kadın ve erkekler korunarak cinsel ilişkiye girmeli ya da cinsel ilişkiden uzak durmalıdır.

2- Zika Virüsünün yerel iletiminin görüldüğü bilinen bölgelerden dönen kadın ve erkekler en az 4 hafta boyunca korunarak cinsel ilişkiye girmeli ya da cinsel ilişkiden uzak durmalıdır.

       Zika Virüsünden bağımsız olarak DSÖ her zaman HIV’den ve diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmak ve istenmeyen gebelikleri önlemek amacıyla prezervatif kullanımını da içeren güvenli cinsel ilişki uygulamalarını önermektedir.

       DSÖ Zika Virüsünün tespit edilebilmesi için rutin sperm testlerinin yapılmasını önermemektedir.

       DSÖ mevcut bilgiler ışığında söz konusu durumla ilgili olarak Papua Yeni Gine’ye yönelik herhangi bir seyahat ya da ticaret kısıtlaması getirilmesini tavsiye etmemektedir.

Kaynak  : http://www.who.int/csr/don/22-april-2016-zika-png/en/

Etiketler: