PERU’DA OROPOUCHE VİRÜSÜ
2 Mayıs 2016 tarihinde Peru Sağlık Bakanlığı 57 Oropouche Ateşi vakası görüldüğünü bildirmiştir. Vakaların çoğu Amazon Yağmur Ormanları’nda bulunan Cusco bölgesinde yer alan şehirlerdendir.
Hastalık Salgını Haberleri
3 Haziran 2016
2 Mayıs 2016 tarihinde Peru Sağlık Bakanlığı 57 Oropouche Ateşi vakası görüldüğünü bildirmiştir. Vakaların çoğu Amazon Yağmur Ormanları’nda bulunan Cusco bölgesinde yer alan şehirlerdendir.
Vakaların çoğu (% 79) Ocak ayında tespit edilmiş olup Şubat’ta vakaların % 7’si ve Mart’ta ise %14’ü tespit edilmiştir. Bugüne kadar herhangi bir ölüm rapor edilmemiş olup semptomatik tedavi gören vakaların tamamı iyileşmiştir.
2016 Ocak ayında Peru Sağlık Bakanlığı ve PAHO/DSÖ’nün Madre de Dios Bölgesi’nde ortaklaşa yürüttüğü bir saha görevi Dengue Humması (DENV-2) ve Oropouche Virüslerinden kaynaklanan karma bir salgının olduğunu ortaya çıkartmıştır. 1994 yılında Madre de Dios’ta bir Oropouche Ateşi salgını yaşanmış olup Şubat ayında gerçekleşen görev esnasında yaşanan son salgının daha büyük olduğu görülmüştür (120 doğrulanmış vaka).
Halk Sağlığı Yanıtı
Peru Sağlık Otoriteleri aşağıdaki halk sağlığı tedbirlerini almıştır:
- Vakalara tıbbi tedavi sağlamak;
- Epidemiyojik ve entomolojik incelemelerde bulunmak;
- Vektör kontrolünün güçlendirilmesi.
DSÖ Risk Değerlendirmesi
Peru’da geçmişte Oropouche Virüsüyle enfekte olmuş vakalar herzaman bildirilmiştir. Bununla birlikte Cusco Bölgesi’nde Oropouche Ateşi vakaları ilk defa kayıtlara geçmiştir. Cusco’da bulunan Tatarcık sineğinin (Culicoides paraensis midge) ilgili vektör olup olmadığını belirlemek, hastalığın bu özel bölgede görülmesine bir açıklama getirebileceğinden, çok önemli olacaktır. Halihazırda Cusco Bölgesi’nde ve Peru’nun diğer bölgelerinde daha fazla vakaların görülmeyeceği söylenemez. İlgili vektörün Amerika Kıtası’nda geniş bir coğrafi alana yayılmış olması diğer ülkelerde tespit edilen vaka riski açısından önem taşımaktadır.
DSÖ epidemiyolojik durumu takip etmekte ve mevcut güncel bilgiler ışığında risk değerlendirmesi yapmaktadır.
DSÖ’nün Önerisi
Klinik tablo göz önünde bulundurulduğunda Oropouche Ateşi yaygın görülen diğer arboviral hastalıkların (Örneğin; Chikungunya, Dengue, Sarıhumma, Zika Virüs) klinik ayırıcı tanısında yer almalıdır.
İlgili vektör olan Tatarcık sineklerinin ürediği bölgelerin insan yerleşimlerine yakınlığı Oropouche Virüsü Enfeksiyonu için önemli bir risk faktörü oluşturmaktadır. Önleme ve kontrol işlemleri Tatarcık sineklerinin çoğalmasına neden olan kaynakların (Tatarcık sineğininin üreme alanlarının ortadan kaldırılması ya da modifiye edilmesi) ve insanlarla Tatarcık sineklerinin temasının azaltılmasına dayanmaktadır. Bu da risk altında bulunan toplulukların yakınında bulunan ve Tatarcık sineklerinin çoğalmasına sebep olan doğal ya da yapay su birikintilerinin azaltılmasıyla ve böcek kovucu, cibinlik, kapalı kapılar/pencereler ve vücudu tamamen örten giyecekler gibi engellerin kullanılmasıyla olur.
Hastalıkla İlgili Bilgi
Oropouche Ateşine Oropouche Virüsü yol açar. İnsanlarda hastalık öncelikle Tatarcık Sineğinin (Culicoides paraensis midge ) ısırığıyla yayılır. Bugüne kadar insandan insana virüsün doğrudan geçtiği belgelenmemiştir.
Oropouche Ateşi, Dengue Ateşi’ne benzer semptomlara sebep olur ve inkübasyon süresi 4-8 gündür (3-12 gün arasında değişmektedir). Semptomlar arasında ani yüksek ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, eklem ağrısı ve kusma yer almaktadır. Bazı hastalarda aseptik menenjitin klinik semptomlarına sebep olabilir.
Amerika Kıtası’nda Oropouche Ateşi Virüsü salgınları Brezilya, Ekvador, Panama, Peru ve Trinidad ve Tobago’nun kırsal ve kentsel topluluklarında rapor edilmiştir.
Kaynak : http://www.who.int/csr/don/03-june-2016-oropouche-peru/en/