ÇİN’DE İNSANDA GÖRÜLEN AVİAN İNFLUENZA A (H7N9) VİRÜSÜ
15 Haziran 2016 tarihinde Çin Ulusal Sağlık ve Aile Planlama Komisyonu 1 ölüm vakası dahil Avian İnfluenza A (H7N9) Virüsüyle enfekte olduğu doğrulanmış 5 insan vakasını DSÖ’ye bildirmiştir.
ÇİN’DE İNSANDA GÖRÜLEN AVİAN İNFLUENZA A (H7N9) VİRÜSÜ
Hastalık Salgını Haberleri
1 Temmuz 2016
15 Haziran 2016 tarihinde Çin Ulusal Sağlık ve Aile Planlama Komisyonu 1 ölüm vakası dahil Avian İnfluenza A (H7N9) Virüsüyle enfekte olduğu doğrulanmış 5 insan vakasını DSÖ’ye bildirmiştir.
Vakalarda hastalık başlangıç tarihleri 7 ve 22 Mayıs arasında değişmektedir. Vakaların yaş aralığı 45 ile 63 arasında değişmekte olup yaş ortalaması 53’tür. 5 vakanın 4’ü (%64) erkektir. Vakaların çoğunda (4 vaka: %80) canlı ve kesilmiş kümes hayvanlarıyla ya da canlı kümes hayvanlarının satıldığı pazarlarla temas rapor edilmiştir. Hastalığın insandan insana iletimi rapor edilmemiştir.
Vakalar toplam 4 vilayetten rapor edilmiştir: Jiangsu (2), Beijing (1), Hebei (1) ve Jiangxi (1).
Halk Sağlığı Yanıtı
Çin Hükümeti aşağıdaki sürveyans ve kontrol önlemlerini almaktadır:
- Salgın sürveyansının ve durum analizi araştırmalarının artırılması;
- Vakanın daha etkin tedavi edilmesinin sağlanması,
- Halkla risk iletişiminin yürütülmesi ve bilgilerin paylaşılması.
DSÖ’nün Risk Değerlendirmesi
Vakaların çoğu enfekte olmuş kümes hayvanları ya da kontamine olmuş ortamlar aracılığıyla A(H7N9) Virüsüne maruz kalmaktadır ki buna kümes hayvanlarının canlı olarak satıldığı pazarlar da dahildir. Virüs hayvanlar ve çevrede tespit edilmeye devam ettikçe yeni insan vakalarının görülmesi beklenmektedir. A (H7N9) Virüsünün daha önce de sağlık çalışanlarının da yer aldığı vakalarda görüldüğü rapor edilmiş olmasına rağmen virüsün insanlar arasında sürekli yayılabilme kabiliyeti olmadığını virolojik bulgular göstermektedir. Bu sebeple DSÖ virüsün toplumda yayılmasının pek olası olmadığını düşünmektedir.
İnsanların A (H7N9) Virüsüyle enfekte olması çok sıradışı olup virüsdeki değişiklikleri ve/veya virüsün insanlara iletimindeki davranış değişikliklerini tespit etmek üzere virüsün yakından takib edilmesine gerek vardır. Virüsle ilgili söz konusu değişikliklerin halk sağlığı üzerinde ciddi etkileri olabilir.
DSÖ’nün Önerisi
DSÖ salgın görüldüğü bilinen ülkelere seyahat edenlerin kümes hayvanları çiftliklerini, canlı hayvan pazarlarını ziyaret etmekten ya da kümes hayvanlarının kesildiği yerlere gitmekten ve kümes hayvanları ya da hayvan dışkısıyla kontamine olduğu düşünülen yüzeylerle temastan kaçınmalarını tavsiye etmektedir. Ayrıca seyahat edenler ellerini su ve sabun ile sık sık yıkamalıdır. Seyahat edenler temel gıda güvenliği ve gıda hijyeni kurallarına uymalıdırlar.
DSÖ bu olayla ilgili olarak giriş noktalarında özel bir tarama yapılmasını ya da herhangi bir seyahat ya da ticaret kısıtlaması uygulanmasını tavsiye etmemektedir. Avian İnfluenza’nın görüldüğü bir yere kısa bir süre önce giden ya da bu yerden dönen ve ciddi akut respiratuar semptomlar görülen kişilerde Avian İnfluenza enfeksiyonu tanısı her zaman göz önünde bulundurulmalıdır.
DSÖ, ülkelere ciddi akut respiratuar enfeksiyonu (SARİ) için sürveyans da dahil inflüenza sürveyanslarını güçlendirmeleri ve UST 2005 kapsamında insanlarda enfeksiyonların bildirilmesinin gerçekleştirilmesi amacıyla herhangi bir sıradışı vakanın (pattern) dikkatlice gözden geçirilmesi ve ulusal sağlık hazırlıkları eylemlerinin sürdürülmesi konularında cesaretlendirmektedir.
Kaynak : http://www.who.int/csr/don/01-july-2016-ah7n9-china/en/