ORTA DOĞU SOLUNUM SENDROMU KORONAVİRÜSÜ (MERS-COV) - AVUSTURYA

20 Eylül 2016 Salı

8 Eylül 2016 tarihinde Avusturya Ulusal UST Odak Noktası, laboratuvarca doğrulanmış bir Orta Doğu Solunum Sendromu Koronavirüsü (MERS-CoV) enfeksiyonu vakasını DSÖ’ye bildirmiştir. Bu vaka Avusturya’daki ikinci MERS-CoV vakasıdır (Avusturya’daki ilk MERS-CoV vakası 30 Eylül 2014 tarihinde bildirilmiştir).

Orta Doğu Solunum Sendromu Koronavirüsü (MERS-CoV) - Avusturya

Hastalık Salgın Haberleri

20 Eylül 2016

8 Eylül 2016 tarihinde Avusturya Ulusal UST Odak Noktası, laboratuvarca doğrulanmış bir Orta Doğu Solunum Sendromu Koronavirüsü (MERS-CoV) enfeksiyonu vakasını DSÖ’ye bildirmiştir. Bu vaka Avusturya’daki ikinci MERS-CoV vakasıdır (Avusturya’daki ilk MERS-CoV vakası 30 Eylül 2014 tarihinde bildirilmiştir).

Bildirilen Vakaya İlişkin Detaylar

Hasta, 4 Eylül 2016 tarihinde Avusturya, Viyana’ya gelmiş olan 67 yaşında Suudi Arabistanlı (vatandaşı ve mukimi) erkek bir ziyaretçidir. Hastada belirtiler (ateş ve öksürük) 6 Eylül tarihinde başlamıştır. Altta yatan bir rahatsızlığı da bulunan hasta, 7 Eylül tarihinde ciddi pnömoni ile hastaneye yatırılmıştır. Halihazırda izole edilmiş olup kritik durumdadır.

MERS-CoV tanısı, Viyana’daki referans laboratuvar tarafından eş zamanlı PCR (upE ve ORF1b ve N) kullanılarak 8 Eylül’de doğrulanmıştır.

Deve yetiştiricisi olan hasta, belirtilerin başlangıcından önceki 14 günlük süre içerisinde Suudi Arabistan’da deve ile temasının olduğunu doğrulamıştır. Belirtilerin başlangıcından önceki 14 gün içerisinde hastanın Suudi Arabistan’daki sağlık merkezleri ile bir teması olmamıştır.

Halk Sağlığı Müdahalesi

Suudi Arabistan Ulusal UST Odak Noktası DSÖ tarafından bilgilendirilmiştir. Avusturya ve Suudi Arabistan Ulusal UST Odak Noktaları her iki ülkedeki temaslıların araştırmasını ve takibini başlatmıştır. Ayrıca, Suudi Arabistan’da Tarım Bakanlığı konuyla ilgili bilgilendirilmiştir ve develere ilişkin araştırması devam etmektedir. Develerden numune seçilmiştir ve karantina altında tutulmaktadır.

DSÖ Risk Değerlendirmesi

MERS’in insanlarda yüksek ölüm oranları ile sonuçlanan ciddi enfeksiyonlara sebep olduğu, özellikle sağlık tesislerinde insandan insana bulaşabildiği ve geniş çaplı salgınlara sebep olma potansiyelinin bulunduğu dikkate alındığında, Avusturya’daki bildirilmiş tek vaka ile ilgili mevcut bilgilere dayanarak ciddi bir halk sağlığı etkisi riskinin bulunduğu söylenebilir. İlave bilgiler elde edildiğinde risk değerlendirmesi revize edilecektir.

DSÖ Önerileri

DSÖ, mevcut durum ve eldeki bilgilere dayanarak, tüm Üye Ülkeleri akut respiratuar enfeksiyonlara yönelik sürveyanslarını sürdürmeleri ve sıra dışı paternleri dikkatlice incelemeleri konusunda teşvik etmektedir.

Sağlık tesislerinde olası MERS-CoV yayılımını önlemek açısından enfeksiyon önleme ve kontrol tedbirleri çok önemlidir. MERS-CoV’un erken semptomları, diğer respiratuar hastalıklarda olduğu gibi non-spesifik olduğu için MERS-CoV’a yakalanmış kişileri erken tespit etmek her zaman mümkün değildir. Bu nedenle sağlık çalışanları, tanılarına bakılmaksızın tüm hastalar için tutarlı olarak standart önlemleri uygulamalıdır. Akut solunum yolu enfeksiyonu belirtileri olan hastaların bakımı yapılırken standart önlemlere ek olarak damlacık önlemleri alınmalı; olası ya da doğrulanmış MERS-CoV enfeksiyonu vakaları için ilave olarak temas önlemleri ve gözleri koruyucu önlemler alınmalı; aeresol üreten işlemler uygulanırken hava kaynaklı mikroplara karşı önlemler uygulanmalıdır.

MERS-CoV hakkında daha fazla bilgi sahibi olunana kadar, diyabet, böbrek yetmezliği, kronik akciğer hastalığı olan ve bağışıklığı baskı altında olan kişiler MERS-CoV enfeksiyonu kaynaklı ciddi rahatsızlık riskinin yüksek olduğu kişiler olarak değerlendirilmektedir. Bu nedenle bu kişiler virüsün dolaşımının olası olduğu bilinen çiftlikleri, pazarları ve hayvan barınaklarının bulunduğu bölgeleri ziyaret ederken hayvanlarla, özellikle de develerle, yakın temastan kaçınmalıdır. Hayvanlarla temas öncesi ve sonrası düzenli el yıkama, hasta hayvanlarla temas etmekten kaçınma gibi genel hijyen kurallarına uyulmalıdır.

Gıda hijyen uygulamalarına dikkat edilmelidir. İnsanlar çiğ deve sütü ya da deve idrarı içmekten veya uygun şekilde pişirilmemiş etleri yemekten kaçınmalıdır.

DSÖ, bu olaya dayanarak giriş noktalarında özel tarama yapılmasını önermediği gibi şuan için herhangi bir seyahat ya da ticaret kısıtlaması uygulanmasını da tavsiye etmemektedir.

 

Etiketler: