ÇİN’DE İNSANDA GÖRÜLEN AVİAN İNFLUENZA A(H7N9) VİRÜSÜ ENFEKSİYONU

05 Nisan 2017 Çarşamba

31 Mart 2017 tarihinde, Çin Ulusal Sağlık ve Aile Planlaması Komisyonu, anakara Çin’de avian influenza A(H7N9) virüsü ile enfekte oldukları laboratuvarca doğrulanmış 17 yeni insan vakasını DSÖ’ye bildirmiştir.

Çin’de  İnsanda Görülen Avian İnfluenza A(H7N9) Virüsü Enfeksiyonu  

Hastalık Salgın Haberi

5 Nisan 2017

31 Mart 2017 tarihinde, Çin Ulusal Sağlık ve Aile Planlaması Komisyonu, anakara Çin’de avian influenza A(H7N9) virüsü ile enfekte oldukları laboratuvarca doğrulanmış 17 yeni insan vakasını DSÖ’ye bildirmiştir.

Vakalara İlişkin Detaylar

Başlangıç tarihleri 6 Mart ile 24 Mart 2017 arasında değişmektedir. Bu 17 vakanın üç tanesi kadındır. Ortalama yaş 53’tür (vakaların yaşları 35 ile 81 arasında değişmektedir). Vakalar Fujian (2), Guangxi (3), Guizhou (2), Hunan (6), Jiangsu (3) ve Zhejiang (1)’dan bildirilmiştir.

Bildirim tarihinde, üç ölüm ve pnömoni (4) ya da ciddi pnömoni (10) tanısı konmuş 14 vaka bulunmaktadır. On altı vakanın kümes hayvanı veya canlı kümes hayvanı pazarlarına maruziyetinin bulunduğu rapor edilmiştir. Bir vakanın kümes hayvanlarına maruziyet öyküsü bulunmamaktadır. Herhangi bir kümelenme rapor edilmemiştir.

2013 yılı başlarından bu yana UST bildirimi yoluyla, avian influenza A(H7N9) virüsü ile enfekte olduğu laboratuvarca doğrulanmış toplam 1.364  insan vakası rapor edilmiştir.

Halk Sağlığı Yanıtı

Aralık 2016’dan bu yana insan vakaları sayısındaki artışı dikkate alarak Çin hükümeti, ulusal ve yerel seviyelerde aşağıdakileri kapsayan yeni önlemler almaktadır:

  • Canlı kümes hayvanı pazarlarının temiz şekilde yönetimi ve bölgelerarası taşımacılık odaklı kontrol önlemlerinin güçlendirilmesine devam edilmektedir.
  • Tüm eyaletlerin tetikte kalmaları ve kontrol tedbirleri ile önleyici tedbirleri tam olarak uygulamaları istenmektedir.
  • Kontrol ve önlemenin güçlendirilmesi için daha fazla vaka bildiren belirli merkez ve batı eyaletlerine dikkat ve rehberlik artırılmaktadır.  
  • Kişisel korunma konusunda halka yol göstermek için onlarla risk iletişimi kurulmakta ve bilgilendirme sağlanmaktadır.
  • Önleme ve kontrol konusunda daha fazla rehberlik sağlayabilmek amacıyla, virüs kirliliği ve mutasyonlarının kapsamını tanımlamak üzere kaynağı belirlemeye yönelik araştırmalar ve etiyoloji sürveyansı güçlendirilmektedir.

DSÖ Risk Değerlendirmesi

Beşinci epidemik dalgadaki (başlangıcı 1 Ekim 2016’dan sonra olan) avian influenza A(H7N9) enfeksiyonu insan vakalarının sayısı, önceki dalgalarda bildirilen insan vakalarının sayısından daha yüksektir.

İnsanda avian influenza A(H7N9) virüsü enfeksiyonu, hala olağandışı bir durum olarak görülmektedir. Epidemiyolojik durumun yakından izlenmesi ve insanda görülen en yeni virüslerin detaylı karakterize edilmesi, bağlantılı risklerin değerlendirilmesi ve risk yönetim tedbirlerinde zamanında düzenlemelerin yapılması açısından son derece önemlidir. 

İnsan vakalarının çoğu, enfekte kümes hayvanları veya canlı kümes hayvanı pazarları dahil kontamine olmuş ortamlar ile temas yoluyla avian influenza A(H7N9) virüsüne maruz kalmaktadır. Virüs, hayvanlarda ve çevrede tespit edilmeye devam ettiği ve canlı kümes hayvanı satışı da sürdüğü için, yeni insan vakalarının ortaya çıkması beklenebilir. Avian influenza A(H7N9) virüsü enfeksiyonuna yakalanmış, aynı servisteki hastaları da kapsayan, ufak gruplar halinde insan vakalarının bildirilmiş olmasına rağmen mevcut epidemiyolojik ve viral bulgular, bu virüsün insanlar arasında sürekli yayılma kabiliyetinin bulunmadığını göstermektedir. Bu nedenle, virüsün toplum seviyesinde daha fazla yayılma olasılığının düşük olduğu düşünülmektedir.

DSÖ Önerileri

DSÖ, avian influenza salgınlarının görüldüğü bilinen ülkelere seyahat edenlerin, mümkünse, kümes hayvanı çiftliklerinden, canlı kümes hayvanı pazarlarındaki hayvanlarla temastan, kümes hayvanlarının kesilmiş olabileceği alanlara girmekten veya kümes hayvanları ya da başka hayvanların dışkısıyla kontamine olduğu görülen yüzeylerle temastan kaçınmalarını tavsiye etmektedir. Ayrıca yolcular, ellerini sabun ve su ile sık sık yıkamalı ve uygun gıda güvenliği ve gıda hijyeni uygulamalarını yerine getirmelidirler.

DSÖ, bu olaya bağlı olarak giriş noktalarında özel tarama yapılmasını tavsiye etmediği gibi şuan için herhangi bir seyahat ya da ticaret kısıtlamasını da önermemektedir. Avian influenzanın söz konusu olduğu bir yerde seyahat ederken veya böyle bir bölgeden döndükten hemen sonra ciddi akut respiratuar semptomların görüldüğü kişilerde avian influenza virüsü enfeksiyonu tanısı her zaman göz önünde bulundurulmalıdır.

DSÖ, ülkeleri ciddi akut respiratuar enfeksiyonlar (SARI) ve influenza benzeri hastalıklar (ILI) için sürveyans dahil olmak üzere influenza sürveyansını güçlendirmeye devam etmeleri, sıradışı paternleri dikkatlice incelemeleri, UST (2005) kapsamında insanlarda gelişen enfeksiyonların bildirimini sağlamaları ve ulusal sağlık hazırlıklılığı faaliyetlerini sürdürmeleri konusunda teşvik etmektedir.

Etiketler: