NİJERYA’DA LASSA ATEŞİ
Lassa ateşi, Nijerya dâhil olmak üzere çeşitli Batı Afrika ülkelerinde endemik olduğu bilinen bir akut viral hemorajik ateş (VFH) hastalığıdır. 9 Haziran 2017 tarih itibari ile Aralık 2016 tarihinde beri halen devam eden Lassa ateşi salgının başlangıçtan itibaren 104 ölüm dâhil olmak üzere toplam da 501 şüpheli vaka bildirildi
Nijerya’da Lassa Ateşi
Hastalık salgını haberleri
28 Haziran 2017
Lassa ateşi, Nijerya dahil olmak üzere çeşitli Batı Afrika ülkelerinde endemik olduğu bilinen bir akut viral hemorajik ateş (VFH) hastalığıdır. 9 Haziran 2017 tarihi itibari ile, Aralık 2016 tarihinden bu yana halen devam eden Lassa ateşi salgınının başlangıcından itibaren, 104 ölüm dahil olmak üzere toplam da 501 şüpheli vaka bildirilmiştir. Bildirilen vakaların 189’u daha ileri sınıflandırmayla, 59 ölüm ve 14 olası vakayı da (hepsinin öldüğü) içeren 175 vaka laboratuvarca doğrulanmıştır.
Devam etmekte olan lassa ateşi salgını sırasında, 17 Nijerya eyaletinde (Anambra, Bauchi, Borno, Cross-River, Ebonyi, Edo, Enugu, Gombe, Kaduna, Kano, Kogi, Nasarawa, Ogun, Ondo, Plato, Akarsular ve Taraba) en az teyit edilmiş bir vaka bildirilmiştir. 9 Haziran 2017 itibarıyla, salgın 9 eyalette (Anambra, Bauchi, Cross-River , Edo, Taraba, Nasarawa, Ondo, Plato ve Kano) halen aktif durumdadır.
Halk sağlığı yanıtı
Devam eden salgına yanıt, eyalet ve yerel seviyelere odaklanmış ve Dünya Sağlık Örgütü, Birleşik Devletler Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi(CDC), Texas Üniversitesi Tıp Fakültesi (UTMB) ve Afrika Alanı Epidemiyoloji Ağı ile birlikte haftalık lassa ateşi değerlendirme toplantısının koordinasyonunu içermektedir.
Aşağıdaki yanıt önlemleri uygulanmaktadır:
Etkilenen tüm vilayetlerde ileri gözetim devam ediyor ve Lassa ateş vakaları federal seviyeye bildiriliyor ve devlet gözetim ekibi aracılığıyla etkilenen vilayetlerde aktif bir salgınla temas izlemesi devam ediyor.
Tüm eyaletlerde bildirilen vakaların listesi halen devam etmekte ve veriler VHF veri tabanına yüklenmektedir.
Vaka idaresini desteklemek için etkilenen vilayetlerde lassa ateş tedavi merkezleri kurulmuştur. Bu merkezler, enfeksiyon önleme ve kontrol malzemeleri yanısıra vaka yönetimi ile desteklenmektedir.
DSÖ risk değerlendirmesi
Lassa ateşi, bir akut viral hemorajik ateş hastalığıdır. Lassa ateşi, kemirgen idrar veya dışkılarıyla bulaşan gıda maddeleri veya ev eşyaları ile temas yoluyla insanlara bulaşır. İnsandan insana ve laboratuvarda bulaşma olabilir. Lassa ateşi, Nijerya ve diğer Batı Afrika ülkelerinde endemiktir ve Aralık ve Haziran ayları arasında yıllık zirveler gözlemlemek suretiyle neredeyse her yıl bölgenin farklı yerlerinde salgınlara neden olur.
Genel olarak, Nijerya'daki Lassa ateşi salgınında mevcut risk değerlendirmesi, salgınların azalma eğiliminde olduğunu göstermektedir. Büyük çaplı salgının ortaya çıkma riski çok yüksek değildir. Bununla birlikte, yakın takip, aktif vaka araştırması, kontak izleme, laboratuar desteği ve hastalık farkındalığı (toplulukta ve sağlık çalışanları için) devam etmek zorundadır. Nijerya vilayetleri arasında sabit bir nüfus hareketi olmasına rağmen, büyük çaplı bir hastalık bulaşması veya salgın yayılımı bildirilmemiştir. Bununla birlikte, Togo ve Benin'de Nigeria kaynaklı sporadik vakalar bildirildi.
DSÖ tavsiyesi
Lassa ateşinin önlenmesi, kemirgenleri evlere girmekten vazgeçirmek için iyi "topluluk hijyeni" nin geliştirilmesine dayanır. Sağlık önlemlerinde, sağlık personel, hasta bakımında, standart enfeksiyon önleme ve kontrol önlemlerini varsayılan teşhisi dikkate almaksızın her zaman uygulamalıdır.
Nadiren, Lassa ateşinin endemik olduğu bölgelerdeki gezginler hastalığı diğer ülkelere ihraç ederler. Diğer tropik enfeksiyonlar çok daha yaygın olmakla birlikte, Batı Afrika'dan dönen ateşli hastalarda, özellikle lassa ateşinin endemik olduğu kırsal alanlarda veya ülkelerdeki hastanelerde maruz kalmaları durumunda, Lassa ateşinin tanısı düşünülmelidir. Sağlık çalışanları, lassa ateşi olduğundan şüphelenilen bir hastayı gördüklerinde, , danışmak ve laboratuvar testleri düzenlemek için derhal yerel ve ulusal uzmanlarla temasa geçmelidir.