UMMAN’DA ORTA DOĞU SOLUNUM SENDROMU KORONAVİRÜSÜ (MERS-COV)
4 Mart 2018'de Umman'ın Ulusal UST odak noktası, ek bir Orta Doğu solunum yolu sendromu koronavirüsü (MERS-CoV) vakasını bildirmiştir.
Hastalık salgını haberleri
15 Mart 2018
4 Mart 2018'de Umman'ın Ulusal UST odak noktası, ek bir Orta Doğu solunum yolu sendromu koronavirüsü (MERS-CoV) vakasını bildirmiştir.
Hasta, ilk semtomları 23 Şubat 2018'de ortaya çıkan, Batinah'ta yaşayan, 74 yaşında Umman uyruklu bir erkekti. Yakın zamanda seyahat öyküsü, solunum semptomları olan veya MERS-CoV vakası olduğu bilinen herhangi bir kişiyle teması yoktu. Hasta olduğu bildirilen develerin bakımıyla uğraşıyordu. Hastanın, semptomların başlangıcından itibaren 14 gün içinde ki maruziyet araştırmaları halen devam etmektedir.
Bu hastadan önce, Umman'ın son laboratuar onaylı MERS-CoV vakası Kasım 2017'de rapor edilmiştir.
Küresel olarak, ilgili en az 750 ölüm dahil , 2144 laboratuvar onaylı MERS-CoV vakası DSÖ’ye bildirilmiştir.
Vakaya İlişkin Detaylar
Rapor edilen vakayla ilgili ayrıntılı bilgiye aşağıdaki bağlantıdan ulaşılabilir:
Halk sağlığı yanıtı
MERS-CoV taraması da dahil olmak üzere, aile ve sağlık çalışanlarının temaslılarının belirlenmesi, izlenmesi ve takibi devam etmektedir. Tanımlanan tüm temaslılar, olası son maruz kalma tarihinden itibaren 14 gün boyunca izlenecektir.
DSÖ risk değerlendirmesi
MERS-CoV insanlarda yüksek ölüm oranları ile sonuçlanan ciddi enfeksiyonlara sebep olmaktadır. Enfekte tek hörgüçlü develerle doğrudan veya dolaylı yakın temas, insan enfeksiyonlarının kaynağıdır ve enfeksiyonun insandan insana bulaşabildiği görülmüştür. Şimdiye kadar, gözlemlenmiş süreklilik arz etmeyen insandan insana bulaşmalar çoğunlukla sağlık tesislerinde meydana gelmiştir.
İlave vakaların bildirilmesi genel risk değerlendirmesini değiştirmez. DSÖ, Ortadoğu'dan yeni MERS-CoV enfeksiyon vakalarının bildirilmesini ve hayvanlara veya hayvansal ürünlere(örneğin; tek hörgüçlü develerle teması takiben) veya insan kaynağına (örneğin bir sağlık tesisinde) maruz kaldıktan sonra enfeksiyon bulaşabilecek kişiler tarafından diğer ülkelere ihraç edilmeye devam edeceğini beklemektedir.
DSÖ epidemiyolojik durumu izlemeye devam etmektedir ve mevcut en güncel bilgilere dayanarak risk değerlendirmesi yapmaktadır.
DSÖ önerisi
DSÖ, mevcut durum ve eldeki bilgilere dayanarak tüm Üye Ülkeleri akut respiratuar enfeksiyonlara yönelik sürveyanslarını sürdürmeleri ve sıra dışı paternleri dikkatlice incelemeleri konusunda teşvik etmektedir.
Sağlık tesislerinde de olası MERS-CoV yayılımını önlemek açısından enfeksiyon önleme ve kontrol tedbirleri çok önemlidir. MERS-CoV’un erken semptomları, diğer respiratuar enfeksiyonlarda olduğu gibi non-spesifik olduğu için MERS-CoV’a yakalanmış kişileri erken tespit etmek her zaman mümkün değildir. Bu nedenle sağlık çalışanları, tanılarına bakılmaksızın tüm hastalar için tutarlı olarak standart önlemleri uygulamalıdır. Akut solunum yolu enfeksiyonu belirtileri olan hastaların tedavisi yapılırken standart önlemlere ek olarak damlacık önlemleri alınmalı; olası ya da doğrulanmış MERS-CoV enfeksiyonu vakaları tedavi edilirken ilave olarak temas önlemleri ve göz koruyucu önlemler alınmalı; aeresol üreten işlemler uygulanırken hava kaynaklı mikroplara karşı önlemler uygulanmalıdır.
MERS-CoV enfeksiyonu ve MERS-CoV korunma önlemleri hakkında toplum ve hane halkı bilinçlendirilerek hastalığın iletimi azaltılabilir ve toplum kümeleri önlenebilir.
MERS-CoV hakkında daha fazla bilgi sahibi olununcaya kadar, diyabet, böbrek yetmezliği, kronik akciğer hastalığı olan ve bağışıklığı baskı altında olan kişiler MERS-CoV enfeksiyonu kaynaklı ciddi rahatsızlık riskinin yüksek olduğu kişiler olarak değerlendirilmektedir. Bu nedenle bu kişiler virüsün dolaşımı potansiyelinin olduğu bilinen çiftlikleri, pazarları veya hayvan barınaklarının bulunduğu bölgeleri ziyaret ederken hayvanlarla, özellikle de develerle yakın temastan kaçınmalıdır. Hayvanlara dokunmadan önce ve sonra düzenli el yıkama, hasta hayvanlarla temastan kaçınma gibi genel hijyen kurallarına uyulmalıdır.
Gıda hijyen uygulamalarına dikkat edilmelidir. İnsanlar çiğ deve sütü ya da deve idrarı içmekten veya uygun şekilde pişirilmemiş etleri yemekten kaçınmalıdır.
DSÖ, bu olaya bağlı olarak giriş noktalarında özel tarama yapılmasını tavsiye etmediği gibi, şuan için herhangi bir seyahat ya da ticaret kısıtlaması uygulanmasını da önermemektedir.