SUUDİ ARABİSTAN’DA ORTADOĞU SOLUNUM YOLU SENDROMU KORONAVİRÜSÜ (MERS-CoV)

18 Haziran 2018 Pazartesi

Suudi Arabistan Krallığı Ulusal UST Odak Noktası, 12 Ocak - 31 Mayıs 2018 tarihleri arasında, 23 ölüm dahil olmak üzere, 75, laboratuvar onaylı Orta Doğu solunum yolu sendromu koronavirüsü (MERS_CoV) vakası bildirmiştir.

Hastalık salgın haberi 
18 Haziran 2018

Suudi Arabistan Krallığı Ulusal UST Odak Noktası, 12 Ocak - 31 Mayıs 2018 tarihleri arasında, 23 ölüm dahil,  75,  laboratuvar onaylı Orta Doğu solunum yolu sendromu koronavirüsü (MERS_CoV) vakası bildirmiştir.

 

Vakalarla İlgili Ayrıntılar

Bu 75 vakadan 21'i dört ayrı kümenin (2 sağlık hizmeti ve 2 ev halkı) parçasıydı. Aşağıda  bu kümelerin detayları ve bu süre zarfında DSÖ'ye bildirilen laboratuvar teyitli 75 vakanın listesini içeren bir tablo yer almaktadır:

  • Küme 1: 2 - 4 Şubat tarihleri ​​arasında Hafer Albatin Bölgesi'nde ki özel bir hastane, şüpheli vakaya ek olarak 3 sağlık çalışanından oluşan bir grup bildirmiştir (toplam 4  vaka).
  • Küme 2: Riyad'da ki bir hastane 25 Şubat-7 Mart tarihleri ​​arasında şüpheli endeks de dahil olmak üzere 6  vaka bildirdi. Hiçbir sağlık çalışanı enfekte değildi.
  • Kümelenme 3: 8 - 24 Mart tarihleri ​​arasında Cidde'de 3 vakadan oluşan bir ev halkı kümesi (indeks vaka ve 2 sekonder vaka) rapor edilmiştir. Hiçbir sağlık çalışanı enfekte değildi.
  • Kümelenme 4: 23-31 Mayıs tarihleri ​​arasında, Najran bölgesinden şüpheli bir endeks vakası da dahil olmak üzere 8 vakayla birlikte bir ev halkı kümesi rapor edilmiştir. Bu küme hala araştırılmaktadır. 31 Mayıs itibariyle, sağlık çalışanlarına virüs bulaşmamıştır ve enfeksiyonun kaynağının  ilk hastanın evinde beslediği develer  olduğu düşünülmektedir.

 

31 Mayıs itibariyle, 2012'den beri rapor edilen  MERS-CoV vakalarının küresel toplam sayısı, Suudi Arabistan Krallığı'ndan bildirilen 1.844 vaka dahil olmak üzere 2.220'dir. Bu vakalar arasında Eylül 2012'den bu yana 790 MERS-CoV ilişkili ölüm meydana gelmiştir.

Küresel sayı, bugüne kadar UST kapsamında DSÖ'ye  rapor edilen toplam laboratuvar onaylı vaka sayısını yansıtmaktadır. Toplam ölüm sayısı, DSÖ'nün, etkilenen üye devletleri takip ederek bugüne kadar haberdar olduğu ölümleri içermektedir.

 

DSÖ risk değerlendirmesi

MERS-CoV ile enfekte olmak insanlarda yüksek ölüm oranları ile sonuçlanan ciddi hastalıklara sebep olabilir. İnsanlar, tek hörgüçlü develerle doğrudan veya dolaylı temasla MERS-CoV ile enfekte olurlar MERS-CoV’un insandan insana bulaşabildiği görülmüştür. Şimdiye kadar, gözlemlenmiş süreklilik arz etmeyen insandan insana bulaşmalar çoğunlukla sağlık tesislerinde meydana gelmiştir.

Yeni vakaların bildirilmesi genel risk değerlendirmesini değiştirmez. DSÖ, Ortadoğu'dan yeni MERS-CoV enfeksiyon vakalarının bildirilmesini ve hayvanlara veya hayvansal ürünlere (örneğin; tek hörgüçlü develerle teması takiben) veya insan kaynağına (örneğin bir sağlık tesisinde) maruz kaldıktan sonra enfeksiyon bulaşabilecek kişiler tarafından diğer ülkelere de vakaların yayılmayı sürdürmesini beklemektedir.  DSÖ epidemiyolojik durumu izlemeye devam etmekte olup güncel bilgilere dayanarak risk değerlendirmesi yapmaktadır.

 

DSÖ önerisi

DSÖ, mevcut durum ve eldeki bilgilere dayanarak  tüm Üye Ülkeleri akut respiratuar enfeksiyonlara yönelik sürveyanslarını sürdürmeleri ve sıra dışı paternleri dikkatlice incelemeleri konusunda teşvik etmektedir.

Sağlık tesislerinde de olası MERS-CoV yayılımını önlemek açısından enfeksiyon önleme ve kontrol tedbirleri çok kritik öneme sahiptir. MERS-CoV enfeksiyonu olan hastaları erken teşhis etmek, MERS'in erken belirtilerinin diğer solunum yolu enfeksiyonları gibi spesifik olmaması nedeniyle, her zaman mümkün değildir. Bu nedenle sağlık çalışanları, tanılarına bakılmaksızın tüm hastalar için tutarlı olarak standart önlemleri uygulamalıdır. Akut solunum yolu enfeksiyonu belirtileri olan hastaların tedavisi yapılırken standart önlemlere ek olarak damlacık önlemleri alınmalı; olası ya da doğrulanmış MERS-CoV enfeksiyonu vakaları tedavi edilirken ilave olarak temas önlemleri ve göz koruyucu önlemler alınmalı; aeresol üreten işlemler uygulanırken hava kaynaklı mikroplara karşı önlemler uygulanmalıdır.

MERS-CoV enfeksiyonu  ve MERS-CoV korunma  önlemleri hakkında toplum ve  hane halkı bilinçlendirilerek hastalığın iletimi azaltılabilir ve toplumda hastalığa yakalanan grupların oluşması önlenebilir.

MERS-CoV hakkında daha fazla bilgi sahibi olunana kadar, diyabet, böbrek yetmezliği, kronik akciğer hastalığı olan ve bağışıklığı baskı altında olan kişiler MERS-CoV enfeksiyonu kaynaklı ciddi hastalık riskinin yüksek olduğu kişiler olarak değerlendirilmektedir. Bu nedenle, şüpheli ve teyit edilmiş vakalarla temastan kaçınılmasının yanı sıra bu kişiler virüsün dolaşımı potansiyelinin olduğu bilinen çiftlikleri, pazarları veya hayvan barınaklarının bulunduğu bölgeleri ziyaret ederken hayvanlarla, özellikle de develerle yakın temastan kaçınmalıdır. Hayvanlara dokunmadan önce ve sonra düzenli el yıkama, hasta hayvanlarla temastan kaçınma gibi genel hijyen kurallarına uyulmalıdır.

Gıda hijyen uygulamalarına dikkat edilmelidir. İnsanlar çiğ deve sütü ya da deve idrarı içmekten veya uygun şekilde pişirilmemiş etleri yemekten kaçınmalıdır.

DSÖ, bu duruma bağlı olarak giriş noktalarında özel tarama yapılmasını tavsiye etmediği gibi, şuan için herhangi bir seyahat ya da ticaret kısıtlaması uygulanmasını da önermemektedir.

Etiketler: