CEZAYİR
Başkent | Cezayir |
Nüfus | 39.500.000 |
Konum | Kuzey Afrika |
İklim | Kuzeyinde Akdeniz iklimi, güneyindeki Sahra bölgesinde çöl iklimi hakimdir. |
Harita Koordinatı
Önerilen Aşı ve İlaçlar
Rutin aşılar: Her yolculuk öncesi rutin aşılarınızın güncel olması önerilir. Bu aşılar: Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak(MMR), Difteri, Tetanoz, Boğmaca, Su çiçeği, Polio ( çocuk felci ) ve yıllık grip aşısıdır.
Kızamık aşısı:Kızamık birçok ülkede görülebildiğinden ve son yıllarda dünya çapında salgınlar meydana geldiğinden, seyahate çıkmadan önce kızamığa karşı bağışıklık durumunuzdan emin olun.
COVID-19 aşısı:Seyahat etmeden önce COVID-19 için aşılarınızın güncel olması önerilir.
Hepatit A aşısı: Cezayir’de yediğiniz veya kalacağınız yer neresi olursa olsun, kontamine su veya yiyeceklerle Hepatit A bulaşabileceğinden bu aşı önerilir.
Tifo aşısı: Cezayir’de kontamine yiyecek ya da sularla tifo bulaşabilir. Bu aşı, tifo riskinin yüksek olduğu endemik bölgelerde , küçük şehir veya kırsal alanları ziyaret edecek, arkadaş veya akrabalarının evinde ikamet edecek yolculara ve yemek gezginlerine, özellikle 1 aydan fazla kalmaları durumunda önerilebilir.
Hepatit B aşısı: Hepatit B kontamine iğneler, kan ürünleri ve cinsel temasla bulaşır. Bu nedenle herhangi bir tıbbi işlem, dövme veya piercing yaptıracaksanız, yeni bir partnerle cinsel temas ihtimali varsa aşı yaptırmanız önerilir.
Kuduz aşısı: Kuduz genellikle köpeklerde olmak üzere diğer memelilerde de bulunabilir. Isırılma veya tırmalanma durumunda ülkede kuduz tedavi imkanı sınırlı olabilir veya hiç olmayabilir. Kuduz hayvanlarla karşılaşma olasılığı daha yüksek olan aşağıdaki gezginler için aşılama düşünülebilir:
- Hayvanlar tarafından ısırılma veya tırmalanma riski oluşturacak dış mekan aktiviteleri ve diğer faaliyetlerde bulunacak kampçılar, macera gezginleri veya mağara kaşifleri,
- Hayvan ve örnekleriyle ilgilenen veteriner hekimler, hayvan bakıcıları, saha biyologları veya laboratuvar çalışanları
- Kırsal alanlara giden ziyaretçiler,
- Hayvanlarla oynama eğiliminde olmaları, ısırıldıklarını ifade edememeleri ve baş- boyun ısırıklarının daha fazla olabilmesi nedeniyle, hayvanlar tarafından ısırılma veya tırmalanma olasılığı daha yüksek olan çocuklar için kuduz aşısı düşünülebilir.
Sarıhumma aşısı (2021):
Ülkeye giriş gerekliliği: Sarıhumma hastalığının görüldüğü bir ülkeden gelen ve sarıhumma hastalığının görüldüğü bir ülkenin havalimanından transit geçişi 12 saatten fazla süren 9 aylık ve üzerindeki yolculardan sarıhumma aşısı yapıldığını gösteren Uluslararası Aşı Sertifikası istenir.
DSÖ sarıhumma aşı önerisi: Yok.
Sıtma (2020): Ülke, 2019 da DSÖ tarafından sıtmadan arındırılmış olarak sertifikalandırılmıştır.
Aşılar hakkında bilgi almak için tıklayınız
Ülkedeki salgın hastalıklar hakkında bilgi almak için tıklayınız
Ülkenin Sağlık Koşulları
Ülkede sağlık ve hijyen koşulları standartların çok altındadır.
Hastaneler
Hastaneler, gerek personel, gerek donanım açısından Türkiye’ye nazaran kalitesiz hizmet vermektedir. Acil durumlar dışında hastanelere başvurulmamasında ve doğum dahil olmak üzere, önemli müdahale ve tedaviler için Türkiye’ye gidilmesinde yarar bulunmaktadır.
Tedavi ve Yatak ÜcretleriAskeri hastane, tedavi masraflarını Avro cinsinden faturalandırmaktadır. Özel kliniklerde küçük çaplı ameliyatların ücreti 500 Avro civarındadır. Özel doktorların muayene ücreti yaklaşık 10 Avro'dur.
Sağlık Sigortası ve PrimlerCezayir vatandaşları için sağlık hizmeti ücretsiz olarak sunulmaktadır. Yabancılar için özel sağlık sigortası yoktur.
İçme Suyu Temin Koşulları
Cezayir üretimi kaliteli şişe suları bulunmaktadır. Altı şişelik bir kasa 1,5-2 Dolar civarındadır. Musluk suyunu içmek tavsiye edilmemektedir.
İlaç Temin KoşullarıStandart ilaçların yerel üretimi bulunmakla beraber ilaçların büyük bir bölümü yurtdışından ithal edilmektedir. Bunlar uygun fiyatlara satın alınabilmektedir. Çok özel durumlar dışında ilaç bulmakta sıkıntı çekilmemektedir.
Güvenli ve Sağlıklı Seyahat
· Seyahatte Uyulması Gerekli Genel Sağlık Kuralları
· Çocuklu Aileler için Seyahat Önerileri
· Hamileler için Seyahat Önerileri
· Astım ve Diyabetliler için Seyahat Önerileri
· Hava Yolculuğunun Sağlık Üzerindeki Etkileri
· Gemiyle Yolculuk Yapacaklar için Öneriler
· Hastalık Etkeni Olabilecek Hayvanlar
· Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar
· Seyahatte Çevresel Risk Faktörleri
Seyahat Dönüşü Öneriler
Eğer seyahat sonrası kendinizi iyi hissetmiyorsanız bir doktora görünmeniz gerekebilir. Doktorunuza seyahatte nereye gittiğinizi ve seyahatte ne yaptığınızı mutlaka söyleyin. Ayrıca seyahat sırasında bir hayvan tarafından ısırıldıysanız veya tırmalandıysanız doktorunuza söyleyiniz.
Sıtma her zaman ciddi bir hastalıktır ve ölümcül olabilir. Eğer sıtma riskli bölgede seyahat sırasında veya seyahatten sonraki 1 yıl içerisinde eve dönüşünüzde ateşli bir hastalık geçirirseniz, acil tıbbi yardım almalısınız. Doktorunuza mutlaka seyahatiniz hakkında bilgi veriniz.
Kaynaklar