ANGOLA
Başkent | Luanda |
Nüfus | 25.789.024 |
Konum | Orta Afrika |
İklim | Yarı kurak iklim hakimdir. |
Harita Koordinatı
Önerilen Aşı ve İlaçlar
Rutin aşılar: Her yolculuk öncesi rutin aşılarınızın güncel olması önerilir. Bu aşılar: Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak(MMR), Difteri, Tetanoz, Boğmaca, Su çiçeği, Polio ( çocuk felci ) ve yıllık grip aşısıdır.
Kızamık aşısı:Kızamık birçok ülkede görülebildiğinden ve son yıllarda dünya çapında salgınlar meydana geldiğinden, seyahate çıkmadan önce kızamığa karşı bağışıklık durumunuzdan emin olun.
COVID-19 aşısı:Seyahat etmeden önce COVID-19 için aşılarınızın güncel olması önerilir.
Hepatit A aşısı: Angola’da yediğiniz veya kalacağınız yer neresi olursa olsun, kontamine su veya yiyeceklerle Hepatit A bulaşabileceğinden bu aşı önerilir.
Tifo aşısı: Angola’da kontamine yiyecek ya da sularla tifo bulaşabilir. Bu aşı, tifo riskinin yüksek olduğu endemik bölgelerde , küçük şehir veya kırsal alanları ziyaret edecek, arkadaş veya akrabalarının evinde ikamet edecek yolculara ve yemek gezginlerine, özellikle 1 aydan fazla kalmaları durumunda önerilebilir.
Hepatit B aşısı: Hepatit B kontamine iğneler, kan ürünleri ve cinsel temasla bulaşır. Bu nedenle herhangi bir tıbbi işlem, dövme veya piercing yaptıracaksanız, yeni bir partnerle cinsel temas ihtimali varsa aşı yaptırmanız önerilir.
Polio aşısı: Çocukluk döneminde çocuk felcine karşı aşılanmış, ancak yetişkin olarak çocuk felci tekrar dozu yapılmadıysa, bir pekiştirici doz alınmalıdır. Yetişkinlerin yaşamlarında sadece bir pekiştirici çocuk felci aşı dozuna ihtiyacı vardır.Aşılanmamış veya eksik aşılanmış ve aşılanma durumunu bilmeyenler için rutin seri aşılama önerilir.
Kuduz aşısı: Kuduz, Angola’da köpekler, yarasalar ve diğer memelilerde bulunabilir. Aşı özellikle aşağıdaki gruplara önerilir:
· Hayvanlar tarafından ısırılma riski oluşturacak dış mekan aktiviteleri ve diğer faaliyetlerde bulunacak(kampçılık, yürüyüş, bisiklet, macera seyahati ve mağaracılık gibi ) gezginler.
· Hayvanlarla veya hayvanlar etrafında çalışacak kişiler (Veteriner hekimleri, vahşi yaşam uzmanları ve araştırmacılar gibi).
· Angola’ya uzun yolculuk yapacak veya bu ülkedeki ücra bölgelere taşınacak olan kişiler.
· Hayvanlarla oynama eğiliminde oldukları, ısırıldıklarını söylemeyebildikleri ve baş- boyun ısırıkları daha fazla olabildiği için çocuklar.
Sarıhumma aşısı (2015):
Ülkeye giriş gerekliliği: Sarıhumma hastalığının görüldüğü bir ülkeden gelen 9 aylık ve üzeri yolculardan sarıhumma aşısı ile aşılandığını gösteren uluslararası aşı sertifikası istenir.
DSÖ sarıhumma aşı önerisi: Var.
Sıtma (2018): Sıtma tehlikesi (yaygın olarak P. falciparum'a bağlı) yıl boyunca tüm ülkede mevcuttur.
Sıtma riski olan bölgeler ziyaret edilecekse sivrisinek ısırıklarına karşı önlemlere ilave olarak;
Meflokin 250mg tablet haftalık (haftada 1x250 mg tablet alınmak üzere seyahate çıkmadan 1 hafta önce başlanır, seyahat boyunca ve seyahatten sonra 4 hafta daha devam edilir.) ya da
Atovaquone / Proguanil tablet günde1 kez 250/100mg olmak üzere yolculuktan 1-2 gün önce başlanır. Seyahat süresince ve döndükten sonra 1 hafta devam edilir ya da
Doksisiklin 100mg kapsül günlük (günde 1x100 mg tablet alınmak üzere seyahate çıkmadan 1 gün önce başlanır, seyahat boyunca ve seyahatten sonra 4 hafta daha devam edilir).
Not: İlaçlar mutlaka hekim önerisiyle kullanılmalıdır.
Aşılar hakkında bilgi almak için tıklayınız
Ülkedeki salgın hastalıklar hakkında bilgi almak için tıklayınız
Ülkenin Sağlık Koşulları
Sağlık alanında iptidai koşullara sahip olan Angola'da sağlık sorunları için özel hastanelerin tercih edilmesi tavsiye edilir. Angola'ya gelecek vatandaşlarımızın aşılarını ihmal etmemeleri ve mümkünse ambulans uçak hizmetini de içerecek sağlık sigortası yaptırmaları önemle tavsiye olunur.Acil durumlarda aranması gereken telefon numarası 116'dır.
Hastaneler
Tercih edilebilecek hastaneler; Clinica Girassol, Hospital Militar, Clinica Privada do Alvalade,Clinica Multiperfil'dir. Vatandaşlarımızın Angola'ya varmalarını müteakip ikamet ettikleri yere en yakın özel hastanelerin adreslerini öğrenmeleri tavsiye edilir.
Tedavi ve Yatak ÜcretleriSağlık hizmeti fiyatlarının çok yüksek olduğu ülkede tedavi ve yatak ücretleri tedavinin türüne ve tercih edilen hastaneye göre çeşitlilik göstermektedir. Ciddi sağlık sorunlarında yurtdışında tedavi önerilmektedir. Muayene, acil muayene/tedavi ve yataklı tedavi hizmetlerinin ücretleri hastane/kliniklerin kalitesine göre değişmektedir. Muayene ücretleri 60 ile 300 ABD Doları arasında, Acil servis hizmetleri hastanın şikayetine ve uygulanacak tedaviye göre 100-300 ABD Doları arasında, Yatak ücretleri hastalığın türü, uygulanacak tedaviye ve hastanenin kalitesine göre 200-1500 ABD Doları arasında değişmektedir. Muayene ücretine ek olarak yapılacak tahlil ve ek tetkikler için ayrıca ücret ödenmektedir.
Sağlık Sigortası ve Primleri
Luanda'da yaygın şekilde kullanılan sağlık sigortası firması ENSA'dır. Primler yaşa göre değişmektedir. 30 yaşında ki bir yetişkin için sağlık sigortası primi 1600 ABD Doları, çocuklar için ödenen miktar ise 1000 ABD Doları civarındadır. Sağlık sigortaları estetik giderleri ve diş yapımı dışında her türlü muayeneyi içermektedir.
İçme Suyu Temin Koşulları
İçme suyu genellikle süpermarketlerden temin edilmektedir. Zaman zaman sokak aralarında damacana su satıcılarına rastlanmaktadır. Musluk veya depo suyu tercih edilmemekte olup, güvenli değildir.
İlaç Temin KoşullarıVatandaşlarımızın rutin olarak kullandıkları herhangi bir ilacı varsa, aynı ilacı Angola'da bulamama ihtimaline karşı, seyahatlerinden evvel temin ederek yanlarında getirmeleri önerilir.Ağrı kesici ve antibiyotikler ile ülke genelindeki yaygın hastalıkların ilaçlarının temininde sıkıntı yaşanmamaktadır. Ancak kullanım tarihi geçmiş ilaçların da satıldığı görülmüştür. Tedbiren ilaç satın alırken son kullanma tarihleri kontrol edilmeli ve güvenilir eczaneler tercih edilmelidir.
Güvenli ve Sağlıklı Seyahat
· Seyahatte Uyulması Gerekli Genel Sağlık Kuralları
· Çocuklu Aileler için Seyahat Önerileri
· Hamileler için Seyahat Önerileri
· Astım ve Diyabetliler için Seyahat Önerileri
· Hava Yolculuğunun Sağlık Üzerindeki Etkileri
· Gemiyle Yolculuk Yapacaklar için Öneriler
· Hastalık Etkeni Olabilecek Hayvanlar
· Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar
· Seyahatte Çevresel Risk Faktörleri
Seyahat Dönüşü Öneriler
Eğer seyahat sonrası kendinizi iyi hissetmiyorsanız bir doktora görünmeniz gerekebilir. Doktorunuza seyahatte nereye gittiğinizi ve seyahatte ne yaptığınızı mutlaka söyleyin. Ayrıca seyahat sırasında bir hayvan tarafından ısırıldıysanız veya tırmalandıysanız doktorunuza söyleyiniz.
Eğer doktorunuz seyahatiniz için sizlere sıtma koruyucu ilaç reçete ettiyse, seyahatten döndükten sonra alınması gereken süre kadar ilacı almaya devam etmelisiniz. Sıtma koruyucu İlacı almayı erken keserseniz hala sıtma hastası olabilirsiniz.
Sıtma her zaman ciddi bir hastalıktır ve ölümcül olabilir. Eğer sıtma riskli bölgede seyahat sırasında veya seyahatten sonraki 1 yıl içerisinde eve dönüşünüzde ateşli bir hastalık geçirirseniz, acil tıbbi yardım almalısınız. Doktorunuza mutlaka seyahatiniz hakkında bilgi veriniz.
Kaynaklar