AVUSTRALYA

AVUSTRALYA
Başkent Kanberra
Nüfus 22.546.300
Konum Güney Pasifik
İklim Karasal ve okyanus etkileri gösteren, Orta-Avrupa geçiş iklimi hakimdir.

Harita Koordinatı

Önerilen Aşı ve İlaçlar

Rutin aşılar: Her yolculuk öncesi rutin aşılarınızın güncel olması önerilir. Bu aşılar: Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak(MMR), Difteri, Tetanoz, Boğmaca, Su çiçeği, Polio ( çocuk felci ) ve yıllık grip aşısıdır.

Kızamık aşısı:Kızamık birçok ülkede görülebildiğinden  ve son yıllarda dünya çapında salgınlar meydana geldiğinden, seyahate çıkmadan önce kızamığa karşı bağışıklık durumunuzdan emin olun.

COVID-19 aşısı:Seyahat etmeden önce COVID-19 için aşılarınızın güncel olması önerilir.

Hepatit B aşısı: Hepatit B kontamine iğneler, kan ürünleri ve cinsel temasla bulaşır. Bu nedenle herhangi bir tıbbi işlem, dövme veya piercing yaptıracaksanız, yeni bir partnerle cinsel temas ihtimali varsa aşı yaptırmanız önerilir.

Sarıhumma aşısı (2021):

Ülkeye giriş gerekliliği:Ekvator'daki Galapagos Adaları hariç sarıhumma hastalığının bulaşma riskinin  görüldüğü bir ülkeden  gelen  ve sarıhumma hastalığının bulaşma riskinin bunduğu  bir ülkenin (Ekvator'daki Galapagos Adaları hariçhavalimanından transit geçişi 12 saatten fazla süren 1 yaş ve  üzerindeki yolculardan  Sarıhumma aşısı yapıldığını gösteren Uluslararası Aşı Sertifikası istenir. 

DSÖ sarıhumma aşı önerisi: Yok.

Aşılar hakkında bilgi almak için tıklayınız

Ülkedeki salgın hastalıklar hakkında bilgi almak için tıklayınız

Ülkenin Sağlık Koşulları

Acil yardım çağrı merkezi numarası "000" olup, bu numaradan ambulans talep edilebilmektedir. Gelişmiş ve hızlı bir ambulans sistemi mevcuttur. Ambulans çağırma ücretleri yüksektir ve her eyalet bakımından farklılık arzetmektedir. Düzenli ve tertipli bir şehir planlamasına, hijyenik ve temiz bir çevreye sahiptir. Hava kirliliği bulunmamaktadır. Güneşin dik gelmesi nedeniyle ülkenin birçok kırsal bölgesinde büyük çapta yangınlar çıkabilmektedir ve özellikle 14:00-16:00 saatlari arasında ultraviyole ışınlarına maruz kalınmaktadır. Güneşe direkt olarak maruza kalınmasından kaynaklanan cilt kanseri, cilt hastalıkları ve D vitamini eksikliği yaygındır. Özellikle, Aralık-Şubat ayları arasına tekabül eden yaz mevsiminde ülkeye seyahat etmeyi planlayan vatandaşlarımızın yüksek faktörlü güneş kremleri ve güneş gözlüklerini yanlarında bulundurmayı ihmal etmemeleri çok önemlidir.

Ülkemizden Avustralya'ya uçak yolculuğu, aktarma süreleri de dahil edildiğinde iki güne yayılabilmektedir. Keza havayolu şirketine göre değişmekle beraber, aralıksız 10-14 saat arasında uçakta bulunmak gerekebilmektedir. Bu itibarla, özellikle belli bir yaşın üzerindeki veya yüksek tansiyon, diyabet, vertigo gibi kronik hastalıkları bulunan vatandaşlarımızın bu uzun yolcuğa çıkmadan evvel gerekli sağlık kontrollerinden geçmelerinde ve varsa devamlı kullandıkları ilaçları yanlarında bulundurmalarında yarar vardır.

HastanelerHastaneler, devlet ve özel olarak ikiye ayrılmaktadır. Ülke genelindeki 1340 hastanenin 752’si devlet, 588'i özel hastanedir. Avustralya’da hastane hizmetleri yavaş ilerlemektedir. ACT(Avustralya Başkent Bölgesi) eyaletinde ameliyat bekleme süreleri kulak, burun, boğaz ve göz ameliyatları için 80 güne varabilmektedir. Diğer eyaletlerde bu süre ortalama 40 gün kadardır.

Tedavi ve Yatak Ücretleri

Tedavi ücretleri, tedavinin türüne göre değişmekte olup ortalama 200-350 Dolar arasındadır. Gecelik yatak ücretleri ise 1000-1500 Dolar arasındadır.

Sağlık Sigortası ve Primler

Medicare sağlık sigortası, yalnızca Avustralya vatandaşları ve yasal göçmenler için uygulanmakta olup; diğer bütün kişiler özel sağlık sigortası yaptırma veya piyasa rayicinden tedavi giderlerini karşılama yoluna gitmektedirler. Piyasada başlıca ilaçlar 10-50 Avustralya Doları arasında değişmekle beraber, basit bir doktor muayenesi 100-150 Avustralya Doları'ndan başlamaktadır.

İçme Suyu Temin Koşulları

Musluk suları içmeye elverişlidir. Genelde musluk suyu içme suyu olarak tüketilmekte olup, özellikle çocuklar için tavsiye edilmektedir.

İlaç Temin Koşulları

İlaç temininde güçlük yoktur. Doktor reçetesi gerektirmeyen ilaçlar, ezcane ve süpermarketlerden, mutlaka doktor reçetesi gerektiren ilaçlar ise( Antibiyotikler gibi) yalnızca ezcanelerden temin edilebilir.

Seyahat Dönüşü Öneriler

Eğer seyahat sonrası kendinizi iyi hissetmiyorsanız bir doktora görünmeniz gerekebilir. Doktorunuza seyahatte nereye gittiğinizi ve seyahatte ne yaptığınızı mutlaka söyleyin. Ayrıca seyahat sırasında bir hayvan tarafından ısırıldıysanız veya tırmalandıysanız doktorunuza söyleyiniz.

Son Güncelleme Tarihi: 07 Şubat 2023 Salı