AZERBAYCAN
Başkent | Bakü |
Nüfus | 9.705.000 |
Konum | Kuzey Asya |
İklim | Orta ve doğu kesiminde kurak bir astropik iklim hüküm sürer. Yükseklik arttıkça karasal iklim ve tundra iklimine de rastlanmaktadır. |
Harita Koordinatı
Önerilen Aşı ve İlaçlar
Rutin aşılar: Her yolculuk öncesi rutin aşılarınızın güncel olması önerilir. Bu aşılar: Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak(MMR), Difteri, Tetanoz, Boğmaca, Su çiçeği, Polio ( çocuk felci ) ve yıllık grip aşısıdır.
Kızamık aşısı:Kızamık birçok ülkede görülebildiğinden ve son yıllarda dünya çapında salgınlar meydana geldiğinden, seyahate çıkmadan önce kızamığa karşı bağışıklık durumunuzdan emin olun.
COVID-19 aşısı:Seyahat etmeden önce COVID-19 için aşılarınızın güncel olması önerilir.
Hepatit A aşısı: Azerbaycan’da yediğiniz veya kalacağınız yer neresi olursa olsun, kontamine su veya yiyeceklerle Hepatit A bulaşabileceğinden bu aşı önerilir.
Hepatit B aşısı: Hepatit B kontamine iğneler, kan ürünleri ve cinsel temasla bulaşır. Bu nedenle herhangi bir tıbbi işlem, dövme veya piercing yaptıracaksanız, yeni bir partnerle cinsel temas ihtimali varsa aşı yaptırmanız önerilir.
Kuduz aşısı: Kuduz, Azerbaycan’da köpekler, yarasalar ve diğer memelilerde bulunabilir. Aşı özellikle aşağıdaki gruplara önerilir:
· Hayvanlar tarafından ısırılma riski oluşturacak dış mekan aktiviteleri ve diğer faaliyetlerde bulunacak(kampçılık, yürüyüş, bisiklet, macera seyahati ve mağaracılık gibi ) gezginler.
· Hayvanlarla veya hayvanlar etrafında çalışacak kişiler (Veteriner hekimleri, vahşi yaşam profesyonelleri ve araştırmacılar gibi).
· Azerbaycan’a uzun yolculuk yapacak veya bu ülkedeki ücra bölgelere taşınacak olan kişiler.
· Hayvanlarla oynama eğiliminde oldukları, ısırıldıklarını söylemeyebildikleri ve baş- boyun ısırıkları daha fazla olabildiği için çocuklar.
Sarıhumma aşısı (2019):
Ülkeye giriş gerekliliği: Hiçbir uluslararası yolcudan sarıhumma aşı sertifikası istenmez.
DSÖ sarıhumma aşı önerisi: Yok.
Sıtma (2019): Sınırlı Sıtma tehlikesi (özellikle P. vivax’a bağlı olarak) Haziran ile Ekim arasında ovalık alanlarda, özellikle de Kura ve Aras nehirleri arasındaki bölgede görülür. Başkent Bakü’de Sıtma tehlikesi yoktur. 2013 yılında yerel olarak Sıtma vakası rapor edilmemiştir. Sıtma bulaşma riski çok düşük. Sadece sivrisinek ısırıklarından korunmak önerilir.
Aşılar hakkında bilgi almak için tıklayınız
Ülkedeki salgın hastalıklar hakkında bilgi almak için tıklayınız
Ülkenin Sağlık Koşulları
Azerbaycan'a hava yoluyla girişlerde 18 yaş üstü vatandaşlarımızdan geçerli COVID-19 aşı sertifikası veya COVID-19 hastalığını atlattıklarına dair resmi belge talep edilmekte, bu tür belgeleri ibraz edemeyecek vatandaşlarımızın ise, Azerbaycan'a gidebilmeleri için "nk@nk.gov.az" e-posta adresi aracılığıyla Azerbaycan Bakanlar Kurulu'ndan izin almaları gerekmektedir
Hastaneler
Merkezi Gümrük Hastanesi, Merkezi Klinika Hastanesi, Merkezi Neftçiler Hastanesi ve Azerbaycan Tıp Üniversitesine bağlı Eğitim Araştırma Hastanesi gibi devlet hastanelerinin yanı sıra Bakü Medikal Plaza, Bakü Tıp Merkezi, Medera ve Bonadea gibi özel hastaneler de mevcuttur. Türkiye'de eğitim görmüş çok sayıda doktor görev yapmaktadır. Bununla birlikte, komplike tedavi ve operasyonlar için Türkiye'deki sağlık kuruluşlarının tercih edilmesi tavsiye edilmektedir.
Tedavi ve Yatak Ücretleri
Muayene ücretleri 30-50 ABD Doları, Tomografi 150-200 ABD Doları, Anjiyo 600-700 ABD Doları civarındadır. Tek kişilik oda yatak ücreti 200-400 ABD Dolarıdır.
İçme Suyu Temin Koşulları
Azerbaycan'da çeşme suyu içilmemektedir. Doldurulan sular hijyen standartlarını genellikle karşılamaktadır, ancak bu tür suları satın alırken bu hususa özellikle dikkat edilmelidir. Diğer yandan, ülkemizden ithal edilen sular yüksek fiyatlı olmakla birlikte piyasada bulunmaktadır.
İlaç Temin Koşulları
Fiyatları nispeten yüksek olmakla birlikte, ülkemizden ithal edilen ilaçların satın alınması ve güvenilir eczanelerin tercih edilmesi isabetli olacaktır. Diğer ülkelerden ithal edilen ilaçların orijinalliği ve etkili olup olmadığı konusunda sorular mevcuttur.
Güvenli ve Sağlıklı Seyahat
· Seyahatte Uyulması Gerekli Genel Sağlık Kuralları
· Çocuklu Aileler için Seyahat Önerileri
· Hamileler için Seyahat Önerileri
· Astım ve Diyabetliler için Seyahat Önerileri
· Hava Yolculuğunun Sağlık Üzerindeki Etkileri
· Gemiyle Yolculuk Yapacaklar için Öneriler
· Hastalık Etkeni Olabilecek Hayvanlar
· Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar
· Seyahatte Çevresel Risk Faktörleri
Seyahat Dönüşü Öneriler
Eğer seyahat sonrası kendinizi iyi hissetmiyorsanız bir doktora görünmeniz gerekebilir. Doktorunuza seyahatte nereye gittiğinizi ve seyahatte ne yaptığınızı mutlaka söyleyin. Ayrıca seyahat sırasında bir hayvan tarafından ısırıldıysanız veya tırmalandıysanız doktorunuza söyleyiniz.
Sıtma her zaman ciddi bir hastalıktır ve ölümcül olabilir. Eğer sıtma riskli bölgede seyahat sırasında veya seyahatten sonraki 1 yıl içerisinde eve dönüşünüzde ateşli bir hastalık geçirirseniz, acil tıbbi yardım almalısınız. Doktorunuza mutlaka seyahatiniz hakkında bilgi veriniz.
Kaynaklar