BULGARİSTAN
Başkent | Sofya |
Nüfus | 7.037.935 |
Konum | Avrupa |
İklim | Kışlar ılıman, soğuk ve nemli, yazlar sıcak ve kuru geçer. |
Harita Koordinatı
Önerilen Aşı ve İlaçlar
Rutin aşılar: Her yolculuk öncesi rutin aşılarınızın güncel olması önerilir. Bu aşılar: Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak(MMR), Difteri, Tetanoz, Boğmaca, Su çiçeği, Polio ( çocuk felci ) ve yıllık grip aşısıdır.
Kızamık aşısı:Kızamık birçok ülkede görülebildiğinden ve son yıllarda dünya çapında salgınlar meydana geldiğinden, seyahate çıkmadan önce kızamığa karşı bağışıklık durumunuzdan emin olun.
COVID-19 aşısı:Seyahat etmeden önce COVID-19 için aşılarınızın güncel olması önerilir.
Hepatit A aşısı: Bulgaristan’da yediğiniz veya kalacağınız yer neresi olursa olsun, kontamine su veya yiyeceklerle Hepatit A bulaşabileceğinden bu aşı önerilir.
Hepatit B aşısı: Hepatit B kontamine iğneler, kan ürünleri ve cinsel temasla bulaşır. Bu nedenle herhangi bir tıbbi işlem, dövme veya piercing yaptıracaksanız, yeni bir partnerle cinsel temas ihtimali varsa aşı yaptırmanız önerilir.
Kuduz aşısı: Kuduz genellikle köpeklerde olmak üzere diğer memelilerde de bulunabilir. Ülkede kuduz tedavisi genellikle mevcut. Kuduz hayvanlarla karşılaşma olasılığı daha yüksek olan aşağıdaki gezginler için aşılama düşünülebilir:
- Hayvanlar tarafından ısırılma veya tırmalanma riski oluşturacak dış mekan aktiviteleri ve diğer faaliyetlerde bulunacak kampçılar, macera gezginleri veya mağara kaşifleri,
- Hayvan ve örnekleriyle ilgilenen veteriner hekimler, hayvan bakıcıları, saha biyologları veya laboratuvar çalışanları
- Kırsal alanlara giden ziyaretçiler,
- Hayvanlarla oynama eğiliminde olmaları, ısırıldıklarını ifade edememeleri ve baş- boyun ısırıklarının daha fazla olabilmesi nedeniyle, hayvanlar tarafından ısırılma veya tırmalanma olasılığı daha yüksek olan çocuklar için kuduz aşısı düşünülebilir.
Sarıhumma aşısı (2019):
Ülkeye giriş gerekliliği: Hiçbir uluslararası yolcudan Sarıhumma aşı sertifikası istenmez.
DSÖ sarıhumma aşı önerisi: Yok.
Aşılar hakkında bilgi almak için tıklayınız
Ülkedeki salgın hastalıklar hakkında bilgi almak için tıklayınız
Ülkenin Sağlık Koşulları
Bulgaristan’da sağlık koşulları orta düzeyde olmakla beraber AB’nin desteklediği yatırımlar ile sağlık hizmet alanı daha da gelişmektedir.
Acil sağlık hizmet hattı: 112
Hastaneler
Ulusal İstatistik Enstitüsü verilerine göre Bulgaristan’da 48.308 yatak kapasiteli 342 Hastane, 986 yatak kapasiteli 1.886 Poliklinik ve 3.132 yataklı 145 Sağlık Ocağı bulunmaktadır. Acıbadem grubu tarafından Sofya’da hizmete açılan Acıbadem (eski adıyla TOKUDA) özel hastanesi ile yeniden yapılandırılan Lozenetz Hastanesi ve Askeri Hastane'de yabancı dil bilen doktor tercih etmek mümkündür. Pirogov Acil Yardım Hastanesi her koşulda hasta kabul etmektedir. Sofya’da özel hastanelerin dışındaki hastanelerin genel durumu iyi değildir. Gerektiğinde doktorlar telefonla eve de çağırılabilirler.
Tedavi ve Yatak Ücretleri
Bulgaristan'da hastaneler ile bazı özel hastaneler tedavi edilen hastadan ücret olarak 50-100 Leva arasında muayene ücreti ödenmesini talep etmektedir. Tek yataklı oda ücretleri 100 Leva'dan başlamaktadır.
Sağlık Sigortası ve Primler
Sağlık Sigortası Brüt maaşın %8'i üzerinden hesaplanmakta olup bu yüzdenin %4.8'i işveren, kalan % 3.2'si çalışan tarafından karşılanmaktadır(Not: Bulgaristan’da asgari ücret brüt 460 levadır). Özel sağlık sigortası yaptırma imkanı bulunmaktadır. Prim ve ödemeler kişinin tercihine göre değişmektedir.
İçme Suyu Temin Koşulları
Ülkenin genelinde musluk suyu içilebilmekte olup, doğal kaynak suları da geniş ürün yelpazesiyle mevcuttur. Şehir şebeke suyunun temiz olduğu söylenmekle birlikte, ambalajlı su tercih edilebilmektedir. Marketlerden ve su dağıtım firmalarından damacanayla su temin etme imkanı vardır.
İlaç Temin Koşulları
Genel olarak ilaç temininde sorun yaşanmamaktadır.
Güvenli ve Sağlıklı Seyahat
· Seyahatte Uyulması Gerekli Genel Sağlık Kuralları
· Çocuklu Aileler için Seyahat Önerileri
· Hamileler için Seyahat Önerileri
· Astım ve Diyabetliler için Seyahat Önerileri
· Hava Yolculuğunun Sağlık Üzerindeki Etkileri
· Gemiyle Yolculuk Yapacaklar için Öneriler
· Hastalık Etkeni Olabilecek Hayvanlar
· Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar
· Seyahatte Çevresel Risk Faktörleri
Seyahat Dönüşü Öneriler
Eğer seyahat sonrası kendinizi iyi hissetmiyorsanız bir doktora görünmeniz gerekebilir. Doktorunuza seyahatte nereye gittiğinizi ve seyahatte ne yaptığınızı mutlaka söyleyin. Ayrıca seyahat sırasında bir hayvan tarafından ısırıldıysanız veya tırmalandıysanız doktorunuza söyleyiniz.
Kaynaklar