BANGLADEŞ
Başkent | Dakka |
Nüfus | 154.100.000 |
Konum | Güney Asya |
İklim | Sub-Tropikal-Muson iklimi mevcuttur. |
Harita Koordinatı
Önerilen Aşı ve İlaçlar
Rutin aşılar: Her yolculuk öncesi rutin aşılarınızın güncel olması önerilir. Bu aşılar: Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak(MMR), Difteri, Tetanoz, Boğmaca, Su çiçeği, Polio ( çocuk felci ) ve yıllık grip aşısıdır.
Kızamık aşısı:Kızamık birçok ülkede görülebildiğinden ve son yıllarda dünya çapında salgınlar meydana geldiğinden, seyahate çıkmadan önce kızamığa karşı bağışıklık durumunuzdan emin olun.
COVID-19 aşısı:Seyahat etmeden önce COVID-19 için aşılarınızın güncel olması önerilir.
Hepatit A aşısı: Bangladeş’te yediğiniz veya kalacağınız yer neresi olursa olsun, kontamine su veya yiyeceklerle Hepatit A bulaşabileceğinden bu aşı önerilir.
Tifo aşısı: Bangladeş’te kontamine yiyecek ya da sularla tifo bulaşabilir. Bu aşı, tifo riskinin yüksek olduğu endemik bölgelerde, küçük şehir veya kırsal alanları ziyaret edecek, arkadaş veya akrabalarının evinde ikamet edecek yolculara ve yemek gezginlerine, özellikle 1 aydan fazla kalmaları durumunda önerilebilir.
Hepatit B aşısı: Hepatit B kontamine iğneler, kan ürünleri ve cinsel temasla bulaşır. Bu nedenle herhangi bir tıbbi işlem, dövme veya piercing yaptıracaksanız, yeni bir partnerle cinsel temas ihtimali varsa aşı yaptırmanız önerilir.
Japon Ensefaliti Aşısı: Eğer seyahatiniz bir aydan fazla sürecek ise, Bangladeş’in neresine ve senenin hangi zamanında gittiğinize bağlı olarak bu aşı gerekebilir. Bir aydan kısa süre kalacak olsanız bile, kırsal alan ziyaretiniz olacaksa veya açık alanda çok zaman geçirecekseniz aşı düşünülmelidir.
Kuduz aşısı: Kuduz genellikle köpeklerde olmak üzere diğer memelilerde de bulunabilir. Kuduz hayvanlarla karşılaşma olasılığı daha yüksek olan aşağıdaki gezginler için aşılama düşünülebilir:
- Hayvanlar tarafından ısırılma veya tırmalanma riski oluşturacak dış mekan aktiviteleri ve diğer faaliyetlerde bulunacak kampçılar, macera gezginleri veya mağara kaşifleri,
- Hayvan ve örnekleriyle ilgilenen veteriner hekimler, hayvan bakıcıları, saha biyologları veya laboratuvar çalışanları
- Kırsal alanlara giden ziyaretçiler,
- Hayvanlar tarafından ısırılma veya tırmalanma olasılığı daha yüksek olan çocuklar için kuduz aşısı düşünülebilir.
Sarıhumma aşısı (2022):
Ülkeye giriş gerekliliği: Sarıhumma hastalığının görüldüğü bir ülkeden gelen ve sarıhumma bulaşma riski olan ülkenin havalimanında transit geçiş yapan 1 yaş ve üzeri tüm yolculardan sarıhumma aşısı ile aşılandığını gösteren uluslararası aşı sertifikası istenir.
DSÖ sarıhumma aşı önerisi: Yok.
Diğer ülke gereklilikleri (2022): 5 yaşın altındaki gelen yolcular için çocuk felcine karşı aşılama kanıtı gereklidir. Hac kapsamında yola çıkan yolcular için gerekli olan meningokokal menenjit ve mevsimsel grip aşısı kanıtı gereklidir.
Sıtma (2022):
Sıtma riski Mayıs ve Ekim ayları arasında en yüksek değerlerde olmak üzere yıl boyunca mevcut olup, sıtma bulaşının meydana gelmesi sadece 64 yerleşim bölgesinin 13’ünde hem kırsal hem de kentsel alanlarında gerçekleşmektedir. Sıtma riskinin yüksek olduğu bölgeler: Chittagong Hill Tract yerleşim bölgesi (Bandarban, Rangamati ve Khagrachari), Chittagong yerleşim bölgesi ve Cox Bazaar yerleşim bölgesi. Sıtma riskinin düşük olduğu bölgeler: Hobigonj, Kurigram, Moulvibazaar, Mymensingh, Netrakona, Sherpur, Sunamgonj ve Sylhet. Dhaka şehrininde dahil olduğu ülkenin büyük bir kesiminde sıtma tehlikesi yoktur.
Sıtma riski olan bölgeler ziyaret edilecekse sivrisinek ısırıklarına karşı önlemlere ilave olarak;
Meflokin 250mg tablet haftalık (haftada 1x250 mg tablet alınmak üzere seyahate çıkmadan 1 hafta önce başlanır, seyahat boyunca ve seyahatten sonra 4 hafta daha devam edilir.) ya da
Atovaquone/Proguanil tablet günde 1 kez 250/100mg olmak üzere yolculuktan 1-2 gün önce başlanır. Seyahat süresince ve döndükten sonra 1 hafta devam edilir.
Doksisiklin 100mg kapsül günlük (günde 1x100 mg tablet alınmak üzere seyahate çıkmadan 1 gün önce başlanır, seyahat boyunca ve seyahatten sonra 4 hafta daha devam edilir).
Alternatif olarak, sıtma enfeksiyonu riski düşük kırsal bölgelere seyahat edenler için, sivrisinek ısırığı önlemleri yardımcı acil tedavi ile kombine edilebilir.
Not: İlaçlar mutlaka hekim önerisiyle kullanılmalıdır.
Aşılar hakkında bilgi almak için tıklayınız
Ülkedeki salgın hastalıklar hakkında bilgi almak için tıklayınız
Ülkede dang humması salgını vardır. Dang humması, sivrisinekler tarafından yayıldığından, bu ülkeye giden gezginler, sivrisinek ısırıklarından korunmak için önlemler almalıdır.
Ülkenin Sağlık Koşulları
Ülkede temiz gıda ve suya ulaşım konusunda güçlükler çekilmektedir. Halkın hijyenden uzak ve sağlıksız koşullarda yaşaması nedeniyle hastalıklar sık görülmektedir. Hastalıklar kolayca bulaşabilmektedir. Sokaklarda satılan yiyeceklerin hemen hemen tamamı sağlıksızdır. Restoranlar konusunda seçici davranmak gerekmektedir. Hükümetin son dönemde tedbirleri artırmasına rağmen sebze ve meyvelerde hormon ve kimyasal kullanımı oldukça yaygındır.
Hastaneler
Ülkenin zenginleşmesi ile birlikte sağlık alanındaki imkanlarda gözle görülür bir artış yaşanmaktadır. 10 yıl öncesine kadar ülkede hastane bulunmazken, bugün üst düzeyde güvenilir tedavi hizmeti sunabilen hastanelerin sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Bununla birlikte, orta ve yüksek gelir düzeyine sahip halk genellikle ABD, Kanada, İngiltere, Hindistan, Singapur ve Tayland'a tedavi için gitmektedir.
Tedavi ve Yatak Ücretleri
Ülkede hastane sayısı yetersizdir. Devlet hastanelerinde cüzi miktarlara tedavi olmak mümkün olmakla birlikte şartlar çok kötü durumdadır. Az sayıdaki özel hastanede ise gerek tedavi gerek yatak ücretleri yüksektir.
Sağlık Sigortası ve Primler
Bangladeş’te sadece devlet memurlarına yönelik sağlık sigortası ve emekli uygulaması bulunmaktadır. Özel sektörde henüz böyle bir iş güvenliği sistemi oluşturulmamıştır. Esasen işçi çalıştırma veya işçi çıkartma işlemleri için herhangi bir sözleşme imzalanmamakta, bütün işlemler söz ile yapılmaktadır.
İçme Suyu Temin Koşulları
Piyasadan pet şişeli ithal içme suları temini mümkündür. Ayrıca, yerli pet şişeli muhtelif marka içme suları mevcuttur. Çeşme suyu içerisinde bulunan yüksek arsenik nedeniyle sınırlı amaçlar için kullanılabilmektedir.
İlaç Temin Koşulları
Bangladeş’te ilaç üretimi ve satışı denetlenmemektedir. Herhangi bir eczaneden istenilen her tür ilaç satın alınabilmektedir. Çalışanların büyük çoğunluğunun iş tecrübesi ve sorumluluğu istenilen ilacı raftan bulup ücreti karşılığında müşteriye vermekten ibarettir. Devlet tarafından bu alandaki üretim ve tüketimi düzenleyen mevzuat kurallarının pratikte uygulanması mümkün olamamaktadır. Örneğin, büyük ilaç şirketleri, herhangi bir sağlık endişesi gütmeksizin, dünyada bir çok ülkede ve hatta genel merkezlerinin bulunduğu kendi ülkelerinde üretim ve satışı yasaklanan ilaçları Bangladeş’te rahatça piyasaya sürebilmektedirler. Bu itibarla, doktor tavsiyesi olsa dahi, Bangladeş’te ilaç almak gerektiğinde, yan etkilere genellikle ilaç prospektüslerinde hiç yer verilmediği için, özel itina ve dikkat gösterilmesi ve emin olunmadan ilaç alınmaması sağlık açısından tavsiye olunmaktadır. Öte yandan, vatandaşlarımıza Bangladeş’e gelmeden önce düzenli ilaçlardan en az 6 ay yetecek kadar ilacı yanlarında bulundurmaları tavsiye edilmektedir.
Güvenli ve Sağlıklı Seyahat
· Seyahatte Uyulması Gerekli Genel Sağlık Kuralları
· Çocuklu Aileler için Seyahat Önerileri
· Hamileler için Seyahat Önerileri
· Astım ve Diyabetliler için Seyahat Önerileri
· Hava Yolculuğunun Sağlık Üzerindeki Etkileri
· Gemiyle Yolculuk Yapacaklar için Öneriler
· Hastalık Etkeni Olabilecek Hayvanlar
· Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar
· Seyahatte Çevresel Risk Faktörleri
Seyahat Dönüşü Öneriler
Eğer seyahat sonrası kendinizi iyi hissetmiyorsanız bir doktora görünmeniz gerekebilir. Doktorunuza seyahatte nereye gittiğinizi ve seyahatte ne yaptığınızı mutlaka söyleyin. Ayrıca seyahat sırasında bir hayvan tarafından ısırıldıysanız veya tırmalandıysanız doktorunuza söyleyiniz.
Eğer doktorunuz seyahatiniz için sizlere sıtma koruyucu ilaç reçete ettiyse, seyahatten döndükten sonra alınması gereken süre kadar ilacı almaya devam etmelisiniz. Sıtma koruyucu İlacı almayı erken keserseniz hala sıtma hastası olabilirsiniz.
Sıtma her zaman ciddi bir hastalıktır ve ölümcül olabilir. Eğer sıtma riskli bölgede seyahat sırasında veya seyahatten sonraki 1 yıl içerisinde eve dönüşünüzde ateşli bir hastalık geçirirseniz, acil tıbbi yardım almalısınız. Doktorunuza mutlaka seyahatiniz hakkında bilgi veriniz.
Kaynaklar