KANADA

KANADA
Başkent Ottawa
Nüfus 35.158.064
Konum Kuzey Amerika
İklim Kanada'nın yıl boyunca karla kaplı aşırı soğuk bir ülke olduğu bilinmektedir.

Harita Koordinatı

Önerilen Aşı ve İlaçlar

Rutin aşılar: Her yolculuk öncesi rutin aşılarınızın güncel olması önerilir. Bu aşılar: Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak(MMR), Difteri, Tetanoz, Boğmaca, Su çiçeği, Polio ( çocuk felci ) ve yıllık grip aşısıdır.

Kızamık aşısı:Kızamık birçok ülkede görülebildiğinden  ve son yıllarda dünya çapında salgınlar meydana geldiğinden, seyahate çıkmadan önce kızamığa karşı bağışıklık durumunuzdan emin olun.

COVID-19 aşısı:Seyahat etmeden önce COVID-19 için aşılarınızın güncel olması önerilir.

Hepatit A aşısı: Hepatit A salgınları tüm dünyada ve bazen de riskin düşük olduğu ülkelerde de oluşabilmektedir. Kanada’da, kontamine su veya yiyeceklerle hepatit A bulaşabileceğinden bu aşının size gerekli olup olmadığını doktorunuza danışmanız önerilir.

Hepatit B aşısı: Hepatit B kontamine iğneler, kan ürünleri ve cinsel temasla bulaşır. Bu nedenle herhangi bir tıbbi işlem, dövme veya piercing yaptıracaksanız, yeni bir partnerle cinsel temas ihtimali varsa aşı yaptırmanız önerilir.

Kuduz aşısı:   Bu ülkede köpeklerde kuduz görülmemektedir. Bununla birlikte, özellikle yarasalarda olmak üzere yaban hayat türlerinde  kuduz hala mevcut olabilir. Veteriner hekimler, hayvan bakıcıları, saha biyologları veya memeli türlerinden numune çalışan laboratuvar çalışanları gibi doğrudan vahşi yaşamla çalışan kişiler için seyahatten önce kuduz aşısının yapılması önerilir. 

Sarı Humma aşısı (2021):

Ülkeye giriş gerekliliği: Hiçbir uluslararası yolcudan sarıhumma aşılama sertifikası istenmez.

Aşılar hakkında bilgi almak için tıklayınız

Ülkedeki salgın hastalıklar hakkında bilgi almak için tıklayınız

Ülkenin Sağlık Koşulları

Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan bir çalışmada Kanada, sağlık sistemi açısından, dünya ülkeleri sıralamasında 30. sırada yer almıştır. Kanada’da sağlık harcamaları G.S.Y.İ.H’nin %10 nu oluşturmaktadır. Kanadalıların sağlık giderlerinin yaklaşık % 27,6’sı özel sektör, geri kalanı devlet tarafından karşılanmaktadır. 2012 verilerine göre ülkede 75,142 doktor bulunmaktadır. 2012’de kişi başı sağlık harcaması 5,948 dolar olarak gerçekleşmiştir

Kanada’da sağlık hizmetleri acil durumlar hariç aile hekimliği tabanlı sevk zinciri ile ilerlemektedir. Bu yüzden Kanada’ya ilk gelindiğinde ihtiyaç olmaksızın bir aile hekimi bulup kayıt yaptırmakta yarar vardır. Diş doktoru, göz doktoru ve Kanada'da uygulanan bir fizik tedavi yöntemi olan " Chiropractor( Kayropraktor)" dışında ki tüm uzmanlık gerektiren durumlarda aile doktoru ya da randevusuz muayene olunabilen bir sağlık kliniğinin sevkine ihtiyaç duyulmaktadır. Acil durumlarda 911 numaralı acil telefonu kullanılmaktadır.

Kanada sağlık sektöründe en önemli sorun hastaların bekleme süresidir. Acil ve hayati tehlikenin olduğu durumlarda hemen müdahale yapmakla beraber, acil olmayan durumlarda uzman doktordan randevu almak için haftalarca beklemek gerekebilmektedir. Kanada’da uzman doktordan randevu almak için bir Kanadalının ortalama bekleme süresi 4 haftadır. 2002 yılından bugüne kadar Kanada hükümeti bekleme sürelerini azaltmak için yaklaşık 5,5 Milyar Dolar harcama yapmıştır.

Bu çerçevede, ülkemizden Kanada’ya gelmeden önce sağlık işlerinin halledilmesinde fayda bulunmaktadır. Sürekli kullanılan ilaç var ise 6 aylık reçete yazdırarak 6 aylık ilaç ve reçete ile birlikte gelinmesinde yarar vardır. Keza, herhangi bir diş problemi varsa uygun tedaviyi ya da kontrolü olup gelmek yararlı olacaktır. Ülkedeki sağlık koşulları ile ilgili detaylı bilgi, Kanada Sağlık Bakanlığının resmi sitesi olan http://www.hc-sc.gc.ca/hc-ps/dc-ma/index-eng.php adresinden temin edilebilir.

Ayrıca eyalet sağlık bakanlıklarının sitelerine aşağıdaki linkten ulaşmak mümkündür. http://www.cic.gc.ca/english/newcomers/after-health.asp

HastanelerKanada’da, eyaletlere ve şehirlere göre hastanelerin listesine aşağıdaki linkten ulaşılabilir: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_hospitals_in_Canada#Ontario

Tedavi ve Yatak Ücretleri

Kanada’da sağlık sigortası zorunlu olup Kanadalılar ve oturma izni olanlar için her türlü sağlık hizmeti (ilaçlar ve diş tedavisi dışında) masrafı Kanada devleti tarafından karşılanmaktadır. Kanada’da sağlık sisteminin büyük bölümü devlet kontrolündedir. Sağlık hizmetlerini eyalet hükümetleri ve federal hükümet birlikte yürütmektedir. Yabancılar için (özel sağlık sigortası olmadığı hallerde) sağlık hizmetleri ücretleri çok yüksektir.

Sağlık Sigortası ve Primler

Devlet sağlık sigortası primleri, işveren ve işçi tarafından karşılanmaktadır. Sağlık sigortası primleri, çalışanın senelik gelir seviyesine ve eyalete göre değişmekle beraber, eyalet bütçesine yatırılmaktadır. Özel sağlık sigortası işveren tarafından karşılanmakta, bu sigortalar diş tedavisi ve ilaç masraflarını da kapsamaktadır. Özel sağlık sigortası ile ilgili ayrıntılı bilgiye http://www.settlement.org/sys/faqs_detail.asp?faq_id=4001254 sitesinden ulaşılabilir.

İçme Suyu Temin Koşulları

Kanada dünyanın en temiz içme suları rezervlerine sahip ülkelerinden birisidir. Kanada genelinde içme suyu durumu, temini, koşulları ile ilgili bilgiye, Sağlık Bakanlığının resmi sitesinden ulaşılabilir: http://www.hc-sc.gc.ca/ewh-semt/water-eau/drink-potab/index-eng.php

İlaç Temin Koşulları

Kanada’da ilaç temini, belirli ilaçlar dışında reçete ile yapılmaktadır. Reçeteli ilaçlar, (http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_pharmacies) eczanelerden alınabileceği gibi, internet üzerinden siparişle de temin edilebilmektedir (https://www.canadadrugs.com/).

Kanada’da satışta olan ve kullanılabilir ilaçların detaylı listesi aşağıdaki linkten temin edilebilmektedir: http://webprod5.hc-sc.gc.ca/dpd-bdpp/index-eng.jsp

Seyahat Dönüşü Öneriler

Eğer seyahat sonrası kendinizi iyi hissetmiyorsanız bir doktora görünmeniz gerekebilir. Doktorunuza seyahatte nereye gittiğinizi ve seyahatte ne yaptığınızı mutlaka söyleyin. Ayrıca seyahat sırasında bir hayvan tarafından ısırıldıysanız veya tırmalandıysanız doktorunuza söyleyiniz.

 

Son Güncelleme Tarihi: 07 Şubat 2023 Salı