İSVİÇRE
Başkent | Bern |
Nüfus | 8.238.000 |
Konum | Batı Avrupa |
İklim | Yazları yağışlı ve serin, kışları yağışlı ve soğuktur. |
Harita Koordinatı
Önerilen Aşı ve İlaçlar
Rutin aşılar: Her yolculuk öncesi rutin aşılarınızın güncel olması önerilir. Bu aşılar: Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak(MMR), Difteri, Tetanoz, Boğmaca, Su çiçeği, Polio ( çocuk felci ) ve yıllık grip aşısıdır.
Kızamık aşısı:Kızamık birçok ülkede görülebildiğinden ve son yıllarda dünya çapında salgınlar meydana geldiğinden, seyahate çıkmadan önce kızamığa karşı bağışıklık durumunuzdan emin olun.
COVID-19 aşısı:Seyahat etmeden önce COVID-19 için aşılarınızın güncel olması önerilir.
Hepatit A aşısı: Hepatit A salgınları tüm dünyada ve bazen de riskin düşük olduğu ülkelerde de oluşabilmektedir. İsviçre’de kontamine su veya yiyeceklerle Hepatit A bulaşabileceğinden bu aşının size gerekli olup olmadığını doktorunuza danışmanız önerilir.
Hepatit B aşısı: Hepatit B kontamine iğneler, kan ürünleri ve cinsel temasla bulaşır. Bu nedenle herhangi bir tıbbi işlem, dövme veya piercing yaptıracaksanız, yeni bir partnerle cinsel temas ihtimali varsa aşı yaptırmanız önerilir.
Kuduz aşısı: Bu ülkede köpeklerde kuduz görülmemektedir. Bununla birlikte, özellikle yarasalarda olmak üzere yaban hayat türlerinde kuduz hala mevcut olabilir. Veteriner hekimler, hayvan bakıcıları, saha biyologları veya memeli türlerinden numune çalışan laboratuvar çalışanları gibi doğrudan vahşi yaşamla çalışan kişiler için seyahatten önce kuduz aşısının yapılması önerilir.
Sarı Humma aşısı (2022):
Ülkeye giriş gerekliliği: Hiçbir uluslararası yolcudan Sarıhumma aşılama sertifikası istenmez.
DSÖ sarıhumma aşı önerisi: Yok.
Aşılar hakkında bilgi almak için tıklayınız
Ülkedeki salgın hastalıklar hakkında bilgi almak için tıklayınız
Ülkenin Sağlık Koşulları
Dünyada yaşam standartlarının en yüksek olduğu ülkeler arasında yer alan İsviçre'de sağlık ve hijyen koşulları iyi durumdadır. İkamet amaçlı İsviçre'ye gidenlerin, çocuklarının aşı tür ve tarihini içeren kayıt, defter ve karnelerini, düzenli olarak ilaç kullananların ise ilaç reçetelerini beraberlerinde getirmeleri uygun olacaktır.
Hastaneler
İsviçre'deki tüm hastaneler son derece düzenli ve çok iyi donatılmıştır. Bern’de tam teşekküllü olarak tanımlanabilecek en kapsamlı hastane konumundaki İnsel Üniversite Hastanesi oldukça donanımlı ve kaliteli çocuk kliniğinin yanı sıra genel cerrahi, kalp ve damar hastalıkları, enfeksiyonolji ve onkoloji gibi önemli hastalıklar için de öncelikle başvurulabilecek yapıdadır. Bern'de, özel hastanelerde çocuk acil kliniği bulunmamaktadır. Bu nedenle, acil çocuk hastalıklarında şehirdeki tek çocuk kliniğine gidilmekte, aciliyete bakılmak suretiyle, hastanın doktoru görebilmek için 1-2 saat beklemesi gerekebilmektedir. Kantonlara/semtlere göre, eczaneler hafta içinde değişen günlerde yarım gün kapalı olabilmektedir. Semtlere göre 09.00-22.00 saatleri arasında görev yapan nöbetçi eczanelerin bilgilerine 0900 98 99 00 numaralı telefondan ulaşılabilir. Ayrıca doktor muayenehanelerinde sık ihtiyaç duyulan ilaçlar hazır tutulmakta, muayenenin ardından hastalara gerekli ilaçlar teslim edilebilmektedir. Doktorlar ile dişçiler genellikle perşembe günü tam veya yarım gün çalışmamaktadırlar.
Acil Hattı: 112
Ambulans Hattı: 144
Tedavi ve Yatak Ücretleri
Tedavi ve yatak ücretleri son derece pahalıdır. Muayene ücretleri dakika/saat üzerinden hesaplanmakta; kısa ve rutin bir muayene ile basit bir kan tahlilinin maliyeti 200-500 İsviçre Frangı arasında değişebilmektedir. Oda yatak ücretleri ise 300- 1000 İsviçre Frangı civarındadır.
Sağlık Sigortası ve Primler
İsviçre'de sosyal güvenlik alanında yürütülen politikalardaki farklı sonuçlardan birisi de sosyal güvenlik ile sağlık sigortası hizmetlerinin birbirinden ayrı tutulmasıdır. Ülkenin sosyal güvenlik sistemi mevzuatına göre sosyal güvenlik hizmetleri, çalışma sonucu elde edilen gelir üzerinden ödenen primler yolu ile finanse edilmektedir.
Sağlık sigortası ise çalışmaya ve aylık kazanca bağlı olmaksızın her vatandaşın zorunlu olarak yaptırması ve primini de kendisinin ödemesi üzerine kurulu bir sigorta sistemidir.
Federal Zorunlu Sağlık Sigortası Yasası'na göre (KVG) "İsviçre'de ikamet eden ya da çalışan her birey için ikametin başlangıcının ardından 3 ay içerisinde ve doğumun ardından sağlık sigortası yapılması zorunludur. Özel sağlık sigorta şirketleri kanunla belirlenen sigorta koşullarını esas alarak bireyleri sigortalarlar.
Devlet ve Kantonlar sosyal güvenlik sisteminin finansmanına değişik boyutlarda katkılarda bulunur. (kişilerin muhtaçlık durumuna göre prim bazında tamamına varan finansman ya da ekonomik açıdan zor durumda bulunan kişilerin sağlık sigortası prim ödemelerinin bir kısmının üstlenilmesi gibi).
Sosyal Güvenlikler:
a-Sosyal Sağlık Sigortası KV:
Sigortalı: İsviçre’de ikamet eden her kişi sağlık sigortası yaptırmakla yükümlüdür.
Hak ediş durumu: Amaca uygun, etkin ve belirli tarifelere bağlanmış sağlık hizmetlerinden, raporlu gün tazminatlarından yararlanmak.
Hizmetler: Standart ve tüm sigortalılar için geçerli olan hizmetler ve ayrıca şahsi istek ve seçime bağlı ek sigorta hükümlerinden yararlanılması.
Talebin geçerli olması: Özel Sağlık Sigortası kurumlarına başvurularak sigorta sözleşmesinin yapılması.
Finansman/ Primler: Sigortalıların ödediği primler ve gider katkı payları.
b-Mesleki Kaza/hastalık Sigortası UV:
Sigortalı: İşçiler için zorunlu, serbest meslek sahipleri için ise isteğe bağlıdır.
Hak ediş durumu: Kaza ya da iş hastalıklarında
Hizmetler: Bakım, tedavi, masrafların karşılanması, parasal yardım ve önlem alıcı faaliyetler.
Talebin geçerli olması: İşverene zarar/mağduriyet bildiriminde bulunulması, işverenin bu hususu sigortaya bildirmesi.
Finansman/ Primler: İşveren ya da işçi tarafından üstlenilen primler.
Zorunlu özel sağlık sigortası yaptırıp primlerini ödeyen herkes Federal Sağlık Sigortası Yasası kapsamında öngörülen tüm imkanlardan yararlanır.
Sağlık hizmetlerinden ne şekilde yararlanılacağı özel sağlık sigortası firmaları ile imzalanan sözleşme ile belirlenir. (Hastalık durumunda doktora gitmeden önce sigortaya danışarak prim maliyetini düşürmek, hastanelerde genel ya da özel oda seçimi, bir yıl içinde meydana gelecek hastalık giderlerine hastanın katkı payının belirlenmesi gibi)
Ekonomik durumları nedeniyle muhtaçlık durumuna göre prim bazında tamamına varan finansman ya da ekonomik açıdan zor durumda bulunan kişilerin sağlık sigortası prim ödemelerinin bir kısmının üstlenilmesi uygulaması mevcuttur.
Zorunlu sağlık sigortası primleri karşılığı özel sağlık sigortası kurumlarınca giderleri karşılanan durumlar şunlardır:
-Hastalık
-Kaza (eğer ayrı bir kaza sigortası yok ise)
-Doğum/analık
Ayrıca isteğe bağlı olarak standart tedavi ve bakım hizmetlerinin kapsamını arttıran ek sağlık sigortası, günlük hastalık/iş görememezlik ödeneği opsiyonları gibi isteğe bağlı münferit sigorta türleri de bulunmaktadır.
Zorunlu sigorta kapsamında yer almayan bazı alanlarda sadece o hususa yönelik isteğe bağlı ek sigorta yaptırmak mümkündür (Diş tedavisi, süre ile sınırlanan seyahat sağlık sigortası vb.)
Ameliyat/hastane ya da sürekli kronik hastalık tedavileri gibi yüksek maliyetleri olan durumlar haricinde sigortalı, sağlık giderini hizmet aldığı doktora ya da kuruma şahsen öder ve yapmış olduğu ödemeyi sigorta şirketine tevsik ederek sigortadan söz konusu harcamasının bedelinin banka hesabına havale edilmesini talep eder.
Hastalara yazılan reçetelerdeki ilaç bedelleri sigortalının reçete ve sağlık sigortası kartını ibraz etmesi koşuluyla eczaneler tarafından doğrudan özel sağlık sigortasına fatura edilir.
Federal Sağlık Sigortası Yasası kapsamında sigorta şirketlerinin ödeyecekleri sağlık giderlerinin maliyetleri ve hangi giderlerin sigorta ve hangi giderlerin sigortalı tarafından şahsen ödenmesi gerektiğine ilişkin olarak Sağlık Bakanlığınca doktorlar birliği, hastaneler ve ecza odaları ve özel sigorta şirketleri ile koordineli olarak çeşitli mevzuat hükümleri ve sürekli güncellenen tarife listeleri oluşturulur
TARMED olarak adlandırılan sistemde her sağlık işlemi, teşhis, tedavi, analiz, laboratuvar vb. gibi hizmetlerin bir puan karşılığı vardır. Yapılan işlemlerin puanları toplandığında çıkan puan bakanlıkça yukarıda anılan kurumların katılımı ile oluşturulan komisyonlar vasıtasıyla belirlenen emsal değeri ile çarpılarak nominal gider elde edilir. Uygulamaya göre sağlık giderini sigorta üzerinden değil şahsen karşılamak isteyenlere listedeki asgari emsal değer üzerinden, sigortaya doğrudan yapılan ödemelerde ise en üst emsal değeri üzerinden hesaplama yapılır.
Aynı şekilde sigortanın ödemesine tabi ilaç ve materyaller listesinde yer alan ilaç ve diğer tedavi malzemeleri de eczanelerden ücretsiz olarak temin edilir.
Sağlık sigortaları koruyucu hekimlik önlemleri kapsamında bireylerin spor, yüzme, masaj, doğal tedavi yöntemleri ve benzeri koruyucu terapilerin giderlerine kendilerinin belirledikleri oranlarda katkıda bulunabilirler.
Ekonomik güçlükler nedeniyle sağlık sigortası primlerini ödeyemeyenlere kantonlar tarafından prim indirimi desteği uygulanır ve ödenecek olan primin bir kısmını, kantonların yetkili kurumları üstlenir.
İsviçre İş Kazaları Sigortası Yasası'nın (UVG) yürütme ve uygulamaları İş Kazaları Sigortası Kurumu'nun (SUVA) sorumluluğu altındadır.
İş Kazaları Sigortası hükümlerine göre İsviçre'de çalışan her birey zorunlu olarak kaza ve meslek hastalıklarına karşı sigortalıdır.
Ayrıca aynı işletmede en az bir hafta içinde 8 saat çalışılmış olanlar meslek kazası olmayan kazalara karşı da sigortalı sayılırlar.
Sigortalılar zaman ve bedel sınırı olmaksızın meslek kazası veya hastalığı nedeniyle gereken tüm tıbbi tedavi imkanlarından ücretsiz olarak yararlanabilir.
İçme Suyu Temin Koşulları
İsviçre'de sular çok temizdir ve musluklardan akan su rahatlıkla içilebilmektedir. Ancak suda yüksek oranda bulunan kalker / kireç nedeniyle böbrek hastalarına tavsiye edilmemekte; bu kişilerin musluk suyunu filtreleyen cihazlar kullanmaları önerilmektedir. Bunun yanında, dünyaca bilinen firmaların ürettikleri içme suları da pet şişelerde marketlerde satılmaktadır.
İlaç Temin Koşulları
İsviçre'de reçetesiz satılan ilaçlar Türkiye'dekinden çok daha azdır. Örneğin antibiyotikler reçetesiz satılmamaktadır. Bu itibarla, sürekli alınan ilaçlara ilişkin reçetelerin ve mümkünse ilacın terkibini içeren prospektüslerin getirilmesinde fayda vardır. İsviçre'de özellikle ABD patentli Türk ilaçlarının tam muadillerinin saptanmasında kimi zaman güçlüklerle karşılaşılmaktadır. Ayrıca, diğer ülkelerde satılan ilaçları sipariş yoluyla eczaneden alabilmek mümkündür.
Güvenli ve Sağlıklı Seyahat
· Seyahatte Uyulması Gerekli Genel Sağlık Kuralları
· Çocuklu Aileler için Seyahat Önerileri
· Hamileler için Seyahat Önerileri
· Astım ve Diyabetliler için Seyahat Önerileri
· Hava Yolculuğunun Sağlık Üzerindeki Etkileri
· Gemiyle Yolculuk Yapacaklar için Öneriler
· Hastalık Etkeni Olabilecek Hayvanlar
· Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar
· Seyahatte Çevresel Risk Faktörleri
Seyahat Dönüşü Öneriler
Eğer seyahat sonrası kendinizi iyi hissetmiyorsanız bir doktora görünmeniz gerekebilir. Doktorunuza seyahatte nereye gittiğinizi ve seyahatte ne yaptığınızı mutlaka söyleyin. Ayrıca seyahat sırasında bir hayvan tarafından ısırıldıysanız veya tırmalandıysanız doktorunuza söyleyiniz.
Kaynaklar