ÇEK CUMHURİYETİ
Başkent | Prag |
Nüfus | 10.513.209 |
Konum | Doğu Avrupa |
İklim | Dört mevsimin yaşandığı ılıman kara iklimi hüküm sürmektedir. |
Harita Koordinatı
Önerilen Aşı ve İlaçlar
Rutin aşılar: Her yolculuk öncesi rutin aşılarınızın güncel olması önerilir. Bu aşılar: Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak(MMR), Difteri, Tetanoz, Boğmaca, Su çiçeği, Polio ( çocuk felci ) ve yıllık grip aşısıdır.
Kızamık aşısı:Kızamık birçok ülkede görülebildiğinden ve son yıllarda dünya çapında salgınlar meydana geldiğinden, seyahate çıkmadan önce kızamığa karşı bağışıklık durumunuzdan emin olun.
COVID-19 aşısı:Seyahat etmeden önce COVID-19 için aşılarınızın güncel olması önerilir.
Hepatit A aşısı: Yediğiniz veya kalacağınız yer neresi olursa olsun, kontamine su veya yiyeceklerle Hepatit A bulaşabileceğinden bu aşı önerilir.
Hepatit B aşısı: Hepatit B kontamine iğneler, kan ürünleri ve cinsel temasla bulaşır. Bu nedenle herhangi bir tıbbi işlem, dövme veya piercing yaptıracaksanız, yeni bir partnerle cinsel temas ihtimali varsa aşı yaptırmanız önerilir.
Sarıhumma aşısı (2021):
Ülkeye giriş gerekliliği: Hiçbir uluslararası yolcudan sarıhumma aşı sertifikası istenmez.
DSÖ sarıhumma aşı önerisi: Yok.
Aşılar hakkında bilgi almak için tıklayınız
Ülkedeki salgın hastalıklar hakkında bilgi almak için tıklayınız
Ülkenin Sağlık Koşulları
Hastaneler
Hastaneler, eczaneler ve uzmanlaşmış sağlık kuruluşlarının hizmetleri yaygın ve yeterlidir. Acil durumlarda ambülans ve doktor istemek için 155 no’lu telefon aranabilir. Operatör İngilizce de konuşur.
Diğer acil durum telefonları şunlardır:
Yangın 150, polis 158, yerel polis 156, yol yardım 1220. Seyahat halinde aracın kaza yapması durumunda 1230 numaralı telefon numarasından da gerekli hizmetlere ulaşılabilir. Gerekli olan her durum için birleşik servis olan 112 numaralı telefonun aranması da mümkündür.
Prag’ın 5. bölgesinde bulunan Motol ve Na Homolce Hastaneleri bünyesinde özellikle Çek dilini konuşamayan yabancı hastalara hizmet vermek üzere kurulmuş “yabancı klinikleri” bulunmaktadır. Prag’da yaşayan yabancılar tarafından tercih edilen başlıca hastaneler şunlardır:
Institute for Clinical and Experimental Medicine (ICEM), Na Homolce Hastanesi, Merkezi Askeri Hastane, Motol Hastanesi .
Yabancılara hizmet vermek üzere kurulmuş İngilizce bilen personelin çalıştığı klinikler ise şunlardır:
Unicare Medical Center, Canadian Medical Centre, European Dental Center, Lexum Eye Center, Prague Women’s Health Center,EUC PREMIUM.
Tedavi ve Yatak Ücretleri
Çek Cumhuriyeti’ndeki bir devlet hastanesinde sigortası olmayan bir hasta için ortalama muayene bedeli 3500-5000 Çek Kronundan başlamaktadır. Yataklı tedavi sadece devlet hastanelerinde mevcuttur. Polikliniklerde bu hizmet bulunmamaktadır. Hastanede gecelik yatak ücreti ortalama 2000 Çek Kronu civarındadır
Sağlık Sigortası ve Primler
Çek Cumhuriyeti ve Türkiye arasında yapılan anlaşma gereği yanında TR-CZ 111 belgesi ile Çek Cumhuriyetine gelen vatandaşlarımız acil durumlarda bu belgeden yararlanarak hiçbir sağlık ücreti ödemelerine gerek kalmayacaktır. Bu belge sadece acil durumlarda geçerlidir. TR-CZ 111 belgesini Türkiye’den Çek Cumhuriyetine seyahat etmeden önce SGK’dan talep edebilirler. Çeklerin ve Çek Cumhuriyeti’nde oturum izni olan her yabancının VZP olarak bilinen sağlık sigortası yaptırması zorunludur. VZP çerçevesinde, sağlık sigortası için 2023 yılında ayda 2.722 Çek Kronu ödenmektedir. Öte yandan, söz konusu sağlık sigortası bireysel olup, aile üyelerini kapsamamaktadır. Diğer aile üyelerinin özel sağlık sigortası yaptırması gerekmektedir
İçme Suyu Temin Koşulları
Prag’da musluk suyu içilebilir. Marketlerde satılan yerel kaynak suları güzel ve ucuzdur.
İlaç Temin Koşulları
Ağrı kesiciler, grip ilaçları, vb. bazı ilaçlar dışında reçete ile ilaç satışı yapılmaktadır. Nöbetçi eczane uygulaması bulunmaktadır. Bunun dışında, sayıca az olmakla birlikte, 24 saat çalışan eczaneler de bulunmaktadır.
Güvenli ve Sağlıklı Seyahat
· Seyahatte Uyulması Gerekli Genel Sağlık Kuralları
· Çocuklu Aileler için Seyahat Önerileri
· Hamileler için Seyahat Önerileri
· Astım ve Diyabetliler için Seyahat Önerileri
· Hava Yolculuğunun Sağlık Üzerindeki Etkileri
· Gemiyle Yolculuk Yapacaklar için Öneriler
· Hastalık Etkeni Olabilecek Hayvanlar
· Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar
· Seyahatte Çevresel Risk Faktörleri
Seyahat Dönüşü Öneriler
Eğer seyahat sonrası kendinizi iyi hissetmiyorsanız bir doktora görünmeniz gerekebilir. Doktorunuza seyahatte nereye gittiğinizi ve seyahatte ne yaptığınızı mutlaka söyleyin. Ayrıca seyahat sırasında bir hayvan tarafından ısırıldıysanız veya tırmalandıysanız doktorunuza söyleyiniz.
Kaynaklar