DANİMARKA
Başkent | Kopenhag |
Nüfus | 5.655.750 |
Konum | Kuzey Avrupa |
İklim | İklim nemli ve ılımandır. |
Harita Koordinatı
Önerilen Aşı ve İlaçlar
Rutin aşılar: Her yolculuk öncesi rutin aşılarınızın güncel olması önerilir. Bu aşılar: Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak(MMR), Difteri, Tetanoz, Boğmaca, Su çiçeği, Polio ( çocuk felci ) ve yıllık grip aşısıdır.
Kızamık aşısı:Kızamık birçok ülkede görülebildiğinden ve son yıllarda dünya çapında salgınlar meydana geldiğinden, seyahate çıkmadan önce kızamığa karşı bağışıklık durumunuzdan emin olun.
COVID-19 aşısı:Seyahat etmeden önce COVID-19 için aşılarınızın güncel olması önerilir.
Hepatit A aşısı: Hepatit A salgınları dünyada ve bazen Hepatit A için düşük risk olan ülkelerde de meydana gelmektedir.Danimarka'da kontamine yiyecek veya suyla Hepatit A bulaşabilir, bu yüzden Hepatit A aşısının sizin için gerekli olup olmadığına karar vermek için doktorunuza danışabilirsiniz.
Hepatit B aşısı: Hepatit B kontamine iğneler, kan ürünleri ve cinsel temasla bulaşır. Bu nedenle herhangi bir tıbbi işlem, dövme veya piercing yaptıracaksanız, yeni bir partnerle cinsel temas ihtimali varsa aşı yaptırmanız önerilir.
Kuduz aşısı: Bu ülkede köpeklerde kuduz görülmemektedir. Bununla birlikte, özellikle yarasalarda olmak üzere yaban hayat türlerinde kuduz hala mevcut olabilir. Veteriner hekimler, hayvan bakıcıları, saha biyologları veya memeli türlerinden numune çalışan laboratuvar çalışanları gibi doğrudan vahşi yaşamla çalışan kişiler için seyahatten önce kuduz aşısının yapılması önerilir.
Sarıhumma aşısı (2022):
Ülkeye giriş gerekliliği: Hiçbir uluslararası yolcudan sarıhumma aşı sertifikası istenmez.
DSÖ Sarıhumma aşı önerisi: Yok.
Aşılar hakkında bilgi almak için tıklayınız
Ülkedeki salgın hastalıklar hakkında bilgi almak için tıklayınız
Ülkenin Sağlık Koşulları
Ülkedeki yeşil enerji politikası ve bacalı sanayinin azlığı nedeniyle hava, su ve toprağında herhangi bir kirlilik sözkonusu değildir.
Hastaneler
Danimarka'da sağlık hizmetleri ülkedeki sosyal güvenlik sistemine dahil tüm kişiler için ücretsiz sağlanmaktadır. Sağlık hizmetleri ağırlıklı olarak devlet ve belediye hastanelerinde yüksek düzeyde verilmektedir. Özel hastanelerin hizmeti sınırlıdır. Acil sağlık hizmeti numarası 112 dir. Çok acil olmayan durumlarda 1813 aranarak hastaneden randevü alınması gerekmektedir.
Tedavi ve Yatak ÜcretleriDanimarka'nın en iyi hastanesi sayılan Kopenhag'daki Rigs Hastanesinde, gecelik yatak ücreti 2.000-20.000 Kron arasında değişmektedir. Aile hekimlerinin muayene ücreti 500-1.000 DKK arasında, uzman hekimler için ise 1.500-2.000 DKK civarındadır.
Sağlık Sigortası ve Primler
Danimarka'da yaşayan, ancak sosyal güvenlik sistemine dahil olmayan yabancılar için özel sigorta şirketlerince sağlanan "8. Grup" sağlık sigortası yaptırmak mümkündür. Sağlık sigortaları isteğe ve ihtiyaca bağlı olarak farklı kategorilerde düzenlenmektedir. Yaş gruplarına ve seçilen pakete göre prim ücretlerinin yükselmesi sözkonusu olup, üç aylık bir dönem için kişi başı 234-1701 ABD Doları arasında değişen tutarlarda primler ödenmektedir. 0-15 yaş arası çocuklar ücretsiz olarak pakete dahil edilebilmektedir. Sigorta şirketi, sigortalıya dünyanın her yerinde tedavi imkanı sağlamaktadır. Sigorta sistemi, seçilen kategoriye uygun tedaviler için herhangi bir ön koşul ileri sürmemekte ve hastane ayrımı yapmamaktadır.
İçme Suyu Temin Koşulları
Musluk suyu içilebilmekle birlikte çok kireçlidir. Pet şişe içme suyu bulunabilmektedir (1,5 litrelik şişe başına 10 ila 15 Kron arasında değişen fiyatlar vardır).
İlaç Temin Koşulları
Eczanelerden reçete ile bir çok ilacı almak mümkündür. Reçetesiz ilaç temin edilememektedir. Marketlerde ve eczanelerde vitamin ve düşük dozlu ağrı kesiciler reçetesiz satılabilmektedir.Bununla birlikte ilaç fiyatları yüksektir.
Güvenli ve Sağlıklı Seyahat
· Seyahatte Uyulması Gerekli Genel Sağlık Kuralları
· Çocuklu Aileler için Seyahat Önerileri
· Hamileler için Seyahat Önerileri
· Astım ve Diyabetliler için Seyahat Önerileri
· Hava Yolculuğunun Sağlık Üzerindeki Etkileri
· Gemiyle Yolculuk Yapacaklar için Öneriler
· Hastalık Etkeni Olabilecek Hayvanlar
· Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar
· Seyahatte Çevresel Risk Faktörleri
Seyahat Dönüşü Öneriler
Eğer seyahat sonrası kendinizi iyi hissetmiyorsanız bir doktora görünmeniz gerekebilir. Doktorunuza seyahatte nereye gittiğinizi ve seyahatte ne yaptığınızı mutlaka söyleyin. Ayrıca seyahat sırasında bir hayvan tarafından ısırıldıysanız veya tırmalandıysanız doktorunuza söyleyiniz.
Kaynaklar