KONGO DEMOKRATİK CUMHURİYETİ
Başkent | Kinşasa |
Nüfus | 77.433.744 |
Konum | Orta Afrika |
İklim | Ekvator İklimi hakimdir. |
Harita Koordinatı
Önerilen Aşı ve İlaçlar
Rutin aşılar: Her yolculuk öncesi rutin aşılarınızın güncel olması önerilir. Bu aşılar: Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak(MMR), Difteri, Tetanoz, Boğmaca, Su çiçeği, Polio ( çocuk felci ) ve yıllık grip aşısıdır.
Kızamık aşısı:Kızamık birçok ülkede görülebildiğinden ve son yıllarda dünya çapında salgınlar meydana geldiğinden, seyahate çıkmadan önce kızamığa karşı bağışıklık durumunuzdan emin olun.
COVID-19 aşısı:Seyahat etmeden önce COVID-19 için aşılarınızın güncel olması önerilir.
Hepatit A aşısı: Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde yediğiniz veya kalacağınız yer neresi olursa olsun, kontamine su veya yiyeceklerle Hepatit A bulaşabileceğinden bu aşı önerilir.
Tifo aşısı: Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde kontamine yiyecek ya da sularla tifo bulaşabilir. Bu aşı, tifo riskinin yüksek olduğu endemik bölgelerde , küçük şehir veya kırsal alanları ziyaret edecek, arkadaş veya akrabalarının evinde ikamet edecek yolculara ve yemek gezginlerine, özellikle 1 aydan fazla kalmaları durumunda önerilebilir.
Hepatit B aşısı: Hepatit B kontamine iğneler, kan ürünleri ve cinsel temasla bulaşır. Bu nedenle herhangi bir tıbbi işlem, dövme veya piercing yaptıracaksanız, yeni bir partnerle cinsel temas ihtimali varsa aşı yaptırmanız önerilir.
Meningokok menenjit asışı: Eğer ülkeye hastalığın en sık görüldüğü kurak sezonda (Aralık-Haziran ayları arası) 2 ay veya daha fazla süre için seyahat planlıyorsanız aşı yaptırmanız önerilir.
Polio (Çocuk felci) aşısı: Ülkeye gitmeden önce çocuk felci aşısı yaptırmanız gerekebilir.
· Eğer çocukken çocuk felcine karşı aşılanmış ama yetişkin olarak hiç çocuk felci aşısı hatırlatma dozu yaptırmadıysanız, bir hatırlatma dozu aşılanmalısınız. Yetişkinlerin hayatlarında sadece bir kere çocuk felci hatırlatma dozuna ihtiyacı vardır (Aşağıda belirtilen ülke gerekliliklerini tamamlama durumunuz mevcut değilse).
· Eğer çocukken aşılarınız tamamlanmış değilse veya aşılama durumunuzu bilmiyorsanız, aşılanmanız hakkında doktorunuzla konuşmanız gerekir.
Kuduz aşısı: Kuduz genellikle köpeklerde bulunmakta olup diğer memelilerde de bulunabilir. Isırılma veya tırmalanma durumunda ülkede kuduz tedavi imkanı sınırlı olabilir veya hiç olmayabilir. Kuduz hayvanlarla karşılaşma olasılığı daha yüksek olan aşağıdaki gezginler için aşılama düşünülebilir:
- Hayvanlar tarafından ısırılma veya tırmalanma riski oluşturacak dış mekan aktiviteleri ve diğer faaliyetlerde bulunacak kampçılar, macera gezginleri veya mağara kaşifleri,
- Hayvan ve örnekleriyle ilgilenen veteriner hekimler, hayvan bakıcıları, saha biyologları veya laboratuvar çalışanları
- Kırsal alanlara giden ziyaretçiler,
- Hayvanlarla oynama eğiliminde olmaları, ısırıldıklarını ifade edememeleri ve baş- boyun ısırıklarının daha fazla olabilmesi nedeniyle, hayvanlar tarafından ısırılma veya tırmalanma olasılığı daha yüksek olan çocuklar için kuduz aşısı düşünülebilir
Sarı Humma aşısı (2021):
Ülkeye giriş gerekliliği: 9 aylık ve üzerindeki tüm yolcuların Sarıhumma aşısı ile aşılandığını gösteren uluslararası aşı sertifikası bulundurması zorunludur.
DSÖ sarıhumma aşı önerisi: Var.
Sarıhumma aşısı 9 aylık ve üzeri olan tüm yolculara tavsiye edilir.
Sıtma (2021): Sıtma tehlikesi (yaygın olarak P. falciparum'a bağlı) yıl boyunca tüm ülkede mevcuttur.
P. falciparum kaynaklı sıtma riski olan bölgeler ziyaret edilecekse;
Meflokin 250mg tablet haftalık (haftada 1x250 mg tablet alınmak üzere seyahate çıkmadan 1 hafta önce başlanır, seyahat boyunca ve seyahatten sonra 4 hafta daha devam edilir.) ya da
Atovaquone/Proguanil tablet günde 1 kez 250/100mg olmak üzere yolculuktan 1-2 gün önce başlanır. Seyahat süresince ve döndükten sonra 1 hafta devam edilir ya da
Doksisiklin 100mg kapsül günlük (günde 1x100 mg tablet alınmak üzere seyahate çıkmadan 1 gün önce başlanır, seyahat boyunca ve seyahatten sonra 4 hafta daha devam edilir).
Not: İlaçlar mutlaka hekim önerisiyle kullanılmalıdır.
Aşılar hakkında bilgi almak için tıklayınız
Ülkedeki salgın hastalıklar hakkında bilgi almak için tıklayınız
Ülkede Ebola salgını vardır. Yolcular, vücut sıvıları ve kanlarıyla beraber vahşi hayvanlarla direkt temastan ve bu hayvansal gıdalardan kaçınmalıdır.
Ülkenin Sağlık Koşulları
Ülkede tıbbi imkansızlıklar yaşanmaktadır. Az sayıdaki sağlık merkezlerinde doktor başına düşen hasta sayısı oldukça fazladır.
Hastaneler
1. Centre Medical De Kinshasa (CMK) (Özel) Adres: Wagenia N.168 Kinshasa Gombe Tel: +243 89 897 43 59 / +243 89 895 03 00
2. Clinique Ngaliema (Devlet), Adres: Avenue Des Cliniques N. 8484 Kinshasa Gombe Tel : +243 81 891 86 60 / +243 81 811 93 04
3. Ngaliema Center (Özel) Adres: 4197, Avenue De La Montagne Carrefour Kintambo-Magasin Tel: +243 99 990 92 83 / +243 99 975 22 02
4. New Medecin Clinic (Clinique Internationale) (Özel) Tombalbaye N. 1356 Derniere L'eglise Notre dame de Fatima Kinshasa Gombe Tel: +243 81 812 06 30
5. Clinique Bon Secours (Dr. Lelo) Adres: Croisement Avenue Kasai Ruakadingi C Barumbu Tel: +243 99 824 53 39 / +243 81 333 01 09
Tedavi ve Yatak Ücretleri
Özellikle Sıtma hastalığının tedavisi çok uzun süre almakta olup, ilaç ücretleri de oldukça pahalıdır.
Sağlık Sigortası ve Primler
Bulunmamaktadır.
İçme Suyu Temin Koşulları
İçme suları, ülkede bulunan büyük marketlerden satın alınabilmektedir.
İlaç Temin Koşulları
Eczanelerde her türlü ilaç bulunabilmekte olup fiyatları normal değerlerin 3-4 katından daha fazladır.
Güvenli ve Sağlıklı Seyahat
· Seyahatte Uyulması Gerekli Genel Sağlık Kuralları
· Çocuklu Aileler için Seyahat Önerileri
· Hamileler için Seyahat Önerileri
· Astım ve Diyabetliler için Seyahat Önerileri
· Hava Yolculuğunun Sağlık Üzerindeki Etkileri
· Gemiyle Yolculuk Yapacaklar için Öneriler
· Hastalık Etkeni Olabilecek Hayvanlar
· Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar
· Seyahatte Çevresel Risk Faktörleri
Seyahat Dönüşü Öneriler
Eğer seyahat sonrası kendinizi iyi hissetmiyorsanız bir doktora görünmeniz gerekebilir. Doktorunuza seyahatte nereye gittiğinizi ve seyahatte ne yaptığınızı mutlaka söyleyin. Ayrıca seyahat sırasında bir hayvan tarafından ısırıldıysanız veya tırmalandıysanız doktorunuza söyleyiniz.
Eğer doktorunuz seyahatiniz için sizlere sıtma koruyucu ilaç reçete ettiyse, seyahatten döndükten sonra alınması gereken süre kadar ilacı almaya devam etmelisiniz. Sıtma koruyucu İlacı almayı erken keserseniz hala sıtma hastası olabilirsiniz.
Sıtma her zaman ciddi bir hastalıktır ve ölümcül olabilir. Eğer sıtma riskli bölgede seyahat sırasında veya seyahatten sonraki 1 yıl içerisinde eve dönüşünüzde ateşli bir hastalık geçirirseniz, acil tıbbi yardım almalısınız. Doktorunuza mutlaka seyahatiniz hakkında bilgi veriniz.
Kaynaklar