EKVADOR

Başkent | Quito |
Nüfus | 16.437.084 |
Konum | Tropikal Güney Amerika |
İklim | Sub-tropikal nemli iklim mevcuttur. |
Harita Koordinatı
Önerilen Aşı ve İlaçlar
Rutin aşılar: Her yolculuk öncesi rutin aşılarınızın güncel olduğundan emin olun. Bu aşılar: Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak(MMR), Difteri, Tetanoz, Boğmaca, Polio ( çocuk felci ) ve yıllık grip aşısıdır
Hepatit A aşısı: Ekvador’da yediğiniz veya kalacağınız yer neresi olursa olsun, kontamine su veya yiyeceklerle Hepatit A bulaşabileceğinden bu aşı önerilir.
Tifo aşısı: Ekvador’da kontamine yiyecek ya da sularla tifo bulaşabilir. Bu aşı, tifo riskinin yüksek olduğu endemik bölgelerde , küçük şehir veya kırsal alanları ziyaret edecek, arkadaş veya akrabalarının evinde ikamet edecek yolculara ve yemek gezginlerine, özellikle 1 aydan fazla kalmaları durumunda önerilebilir.
Hepatit B aşısı: Hepatit B kontamine iğneler, kan ürünleri ve cinsel temasla bulaşır. Bu nedenle herhangi bir tıbbi işlem, dövme veya piercing yaptıracaksanız, yeni bir partnerle cinsel temas ihtimali varsa aşı yaptırmanız önerilir.
Kuduz aşısı: Kuduz, Ekvador’da köpekler, yarasalar ve diğer memelilerde bulunabilmesine rağmen seyahat edenlerin çoğu için önemli bir risk değildir. Aşı özellikle aşağıdaki gruplara önerilir:
· Hayvanlar tarafından ısırılma riski oluşturacak dış mekan aktiviteleri ve diğer faaliyetlerde bulunacak (macera seyahati ve mağaracılık gibi ) gezginler.
· Hayvanlarla veya hayvanlar etrafında çalışacak kişiler (veterinerler, vahşi yaşam profesyonelleri ve araştırmacılar gibi).
· Ekvador’a uzun yolculuk yapacak veya bu ülkeye taşınacak olan kişiler.
· Hayvanlarla oynama eğiliminde oldukları, ısırıldıklarını söylemeyebildikleri ve baş- boyun ısırıkları daha fazla olabildiği için çocuklar.
Sarı Humma aşısı (2019):
Ülkeye giriş gerekliliği: Brezilya, Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Uganda'ya gelen ve ve aynı ülkelerin havalimanından 12 saatten fazla geçiş yapan 1 yaş ve üzeri yolcular için sarı humma aşısı için Uluslararası Aşı Sertifikası gereklidir.
DSÖ sarıhumma aşı önerisi: Var.
And Dağlarının doğusunda 2300 metrenin altı yükseklikte bulunan Esmeraldas , Morona-Santiago, Napo, Orellana, Pastaza, Sucumbios ve Zamora-Chinchipe vilayetlerine seyahat eden 9 ay ve üzeri tüm yolculara Sarıhumma Aşısı tavsiye edilir:
Sarıhumma virüsüne maruz kalma potansiyelinin düşük olduğu ( insanda sarıhumma vakasının hiç bildirilmediği ve kanıtların, geçmişte sarıhumma virüsü aktarım seviyesinin düşük olduğunu gösterdiği) And Dağlarının batısında 2300 metrenin altı yükseklikte bulunan Guayas, Los Rios, SantaHelena, Santo Domingo de los Tsachilas ve Azuay, Bolivar, Canar, Carchi, Chimborazo, Cotopaxi, El Oro, Imbabura, Loja, Pichincha ,Tungurahua ve Zamora-Chinchipe şehirleri ile sınırlı bölgelere seyahat eden yolculara Sarıhumma Aşısı genellikle tavsiye edilmemekle beraber; bu bölgelere giden yolculardan, sivrisineklere maruz kalma riski yüksek olan veya sivrisinek ısırıklarından korunamayacak olan küçük bir grup için aşılama düşünülebilir. Aşı düşünülürken, yolcunun, sarıhumma virüsü ile enfekte olma riskini, ülkeye giriş gerekliliklerini ve ayrıca aşıyla bağlantılı ciddi yan etkiler açısından bireysel risk faktörlerini (örn. yaş, bağışıklık durumu) dikkate alması gerekmektedir.
Seyahatleri sadece 2300 metre üzerindeki Guayaquil ve Quito şehirleri ve Galapagos Adalarına olanlara ise sarıhumma aşısı önerilmez.
Sıtma (2019): Sıtma riski (P. vivax-67%, P. falciparum -%33) 1500m’nin altı yükseklikteki yerlerde yıl boyunca var olup sahil vilayetlerinde risk orta seviyedir. Esmeraldas vilayetinde P. Falciparum kaynaklı Sıtma riski daha yüksektir. Guayaquil, Quito ve Andeon bölgesi içinde yer alan diğer kentsel alanlarda risk yoktur.
Sivrisinek ısırıklarına karşı önlemlere ilave olarak;
Meflokin 250mg tablet haftalık (haftada 1x250 mg tablet alınmak üzere seyahate çıkmadan 1 hafta önce başlanır, seyahat boyunca ve seyahatten sonra 4 hafta daha devam edilir.) ya da
Atovaquone/Proguanil tablet günde 1 kez 250/100mg olmak üzere yolculuktan 1-2 gün önce başlanır. Seyahat süresince ve döndükten sonra 1 hafta devam edilir ya da
Doksisiklin 100mg kapsül günlük (günde 1x100 mg tablet alınmak üzere seyahate çıkmadan 1 gün önce başlanır, seyahat boyunca ve seyahatten sonra 4 hafta daha devam edilir).
Not: İlaçlar mutlaka hekim önerisiyle kullanılmalıdır.
Aşılar hakkında bilgi almak için tıklayınız
Ülkedeki salgın hastalıklar hakkında bilgi almak için tıklayınız
Ülkenin Sağlık Koşulları
Hastaneler
Hospital Metropolitano, Clinica Pasteur, Hospital Voz Andes, Hospital de Los Valles (Cumbaya) gibi altyapısı ve hizmeti iyi olan özel hastaneler vardır. Eğitimini ABD’de almış ve İngilizce bilen doktorlar bulunmaktadır.
Tedavi ve Yatak Ücretleri
Muayene ücreti yaklaşık 50-60 ABD Dolarıdır. Röntgen, kan tahlili gibi tetkiklerin ücretleri makuldür.
Sağlık Sigortası ve Primler
İşverenlerin Sosyal Sigorta Kurumu’na sağlık sigorta primi ödemesi zorunludur. Buna ilave olarak, tercih edildiği takdirde, aylık 100-150 Dolarlık primlerle özel sağlık sigortası yapılması mümkündür.
İçme Suyu Temin Koşulları
Musluk suyunun içme ve yemek hazırlama amaçlı kullanımı tavsiye edilmemektedir. Türkiye’de olduğu gibi büyük damacanalarla su satışı yapılmaktadır.
İlaç Temin Koşulları
Bütün ilaçlar bulunabilir. Fybeca, Medicity ve Sana Sana gibi zincir eczanelerden temin edilebilen ilaçların fiyatları ithal durumuna göre değişmektedir.
Güvenli ve Sağlıklı Seyahat
· Seyahatte Uyulması Gerekli Genel Sağlık Kuralları
· Çocuklu Aileler için Seyahat Önerileri
· Hamileler için Seyahat Önerileri
· Astım ve Diyabetliler için Seyahat Önerileri
· Hava Yolculuğunun Sağlık Üzerindeki Etkileri
· Gemiyle Yolculuk Yapacaklar için Öneriler
· Hastalık Etkeni Olabilecek Hayvanlar
· Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar
· Seyahatte Çevresel Risk Faktörleri
Seyahat Dönüşü Öneriler
Eğer seyahat sonrası kendinizi iyi hissetmiyorsanız bir doktora görünmeniz gerekebilir. Doktorunuza seyahatte nereye gittiğinizi ve seyahatte ne yaptığınızı mutlaka söyleyin. Ayrıca seyahat sırasında bir hayvan tarafından ısırıldıysanız veya tırmalandıysanız doktorunuza söyleyiniz
Eğer doktorunuz seyahatiniz için sizlere sıtma koruyucu ilaç reçete ettiyse, seyahatten döndükten sonra alınması gereken süre kadar ilacı almaya devam etmelisiniz. Sıtma koruyucu İlacı almayı erken keserseniz hala sıtma hastası olabilirsiniz.
Sıtma her zaman ciddi bir hastalıktır ve ölümcül olabilir. Eğer sıtma riskli bölgede seyahat sırasında veya seyahatten sonraki 1 yıl içerisinde eve dönüşünüzde ateşli bir hastalık geçirirseniz, acil tıbbi yardım almalısınız. Doktorunuza mutlaka seyahatiniz hakkında bilgi veriniz.
Kaynaklar