ERİTRE
Başkent | Asmara |
Nüfus | 6.000.000 |
Konum | Doğu Afrika |
İklim | Yükseklerde yılın her mevsimi ılık, sahilde ise sıcak ve kuraktır. |
Harita Koordinatı
Önerilen Aşı ve İlaçlar
Rutin aşılar: Her yolculuk öncesi rutin aşılarınızın güncel olması önerilir. Bu aşılar: Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak(MMR), Difteri, Tetanoz, Boğmaca, Su çiçeği, Polio ( çocuk felci ) ve yıllık grip aşısıdır.
Kızamık aşısı:Kızamık birçok ülkede görülebildiğinden ve son yıllarda dünya çapında salgınlar meydana geldiğinden, seyahate çıkmadan önce kızamığa karşı bağışıklık durumunuzdan emin olun.
COVID-19 aşısı:Seyahat etmeden önce COVID-19 için aşılarınızın güncel olması önerilir.
Hepatit A aşısı: Eritre’de yediğiniz veya kalacağınız yer neresi olursa olsun, kontamine su veya yiyeceklerle Hepatit A bulaşabileceğinden bu aşı önerilir.
Tifo aşısı: Eritre’de kontamine yiyecek ya da sularla tifo bulaşabilir. Bu aşı, tifo riskinin yüksek olduğu endemik bölgelerde , küçük şehir veya kırsal alanları ziyaret edecek, arkadaş veya akrabalarının evinde ikamet edecek yolculara ve yemek gezginlerine, özellikle 1 aydan fazla kalmaları durumunda önerilebilir.
Hepatit B aşısı: Hepatit B kontamine iğneler, kan ürünleri ve cinsel temasla bulaşır. Bu nedenle herhangi bir tıbbi işlem, dövme veya piercing yaptıracaksanız, yeni bir partnerle cinsel temas ihtimali varsa aşı yaptırmanız önerilir.
Meningokok menenjiti aşısı: Eritre, Sahra-altı Afrikası “menenjit kuşağı”na dahildir. Eğer Eritre’ye hastalığın en sık görüldüğü kurak sezonda (Aralık-Haziran ayları arası) 2 aya veya daha fazla süre için seyahat planlıyorsanız aşı yaptırmanız önerilir.
Kuduz aşısı: Kuduz genellikle köpeklerde bulunmakta olup diğer memelilerde de bulunabilir. Isırılma veya tırmalanma durumunda ülkede kuduz tedavi imkanı sınırlı olabilir veya hiç olmayabilir. Kuduz hayvanlarla karşılaşma olasılığı daha yüksek olan aşağıdaki gezginler için aşılama düşünülebilir:
- Hayvanlar tarafından ısırılma veya tırmalanma riski oluşturacak dış mekan aktiviteleri ve diğer faaliyetlerde bulunacak kampçılar, macera gezginleri veya mağara kaşifleri,
- Hayvan ve örnekleriyle ilgilenen veteriner hekimler, hayvan bakıcıları, saha biyologları veya laboratuvar çalışanları
- Kırsal alanlara giden ziyaretçiler,
- Hayvanlarla oynama eğiliminde olmaları, ısırıldıklarını ifade edememeleri ve baş- boyun ısırıklarının daha fazla olabilmesi nedeniyle, hayvanlar tarafından ısırılma veya tırmalanma olasılığı daha yüksek olan çocuklar için kuduz aşısı düşünülebilir.
Sarıhumma aşısı (2021):
Ülkeye giriş gerekliliği: Sarıhumma hastalığının görüldüğü bir ülkeden gelen 9 aylık ve üzerindeki yolculardan sarıhumma aşısı ile aşılandığını gösteren uluslararası aşı sertifikası istenir.
DSÖ sarıhumma aşı önerisi: Genel olarak yok.
Sarıhumma virüsüne maruz kalma potansiyelinin düşük olduğu ( insanda sarıhumma vakasının hiç bildirilmediği ve kanıtların, geçmişte sarıhumma virüsü aktarım seviyesinin düşük olduğunu gösterdiği) Anseba, Debub, Gash Barka, Mae Kel ve Semenawi Keih Bahri eyaletlerine seyahat eden yolculara genellikle tavsiye edilmemekle beraber; bu bölgelere giden yolculardan, sivrisineklere maruz kalma riski yüksek olan veya sivrisinek ısırıklarından korunamayacak olan küçük bir grup için aşılama düşünülebilir. Aşı düşünülürken, yolcunun, sarıhumma virüsü ile enfekte olma riskini, ülkeye giriş gerekliliklerini ve ayrıca aşıyla bağlantılı ciddi yan etkiler açısından bireysel risk faktörlerini (örn. yaş, bağışıklık durumu) dikkate alması gerekmektedir
Dahlak Archipelagos Adaları da dahil yukarıda bahsedilen bölgeler dışında yer alan bölgelere seyahat eden yolculara ise aşı tavsiye edilmez.
Sıtma (2020): Sıtma tehlikesi (%65 P. falciparum ve %35P.Vivax'a bağlı) yıl boyunca 2200 metrenin altındaki tüm bölgelerde mevcuttur. Başkent Asmara'da risk yoktur. Klorokine dirençli P.falciparum rapor edilmiştir.
Sıtma riski için sivrisinek ısırıklarına karşı önlemlere ilave olarak;
Meflokin 250mg tablet haftalık (haftada 1x250 mg tablet alınmak üzere seyahate çıkmadan 1 hafta önce başlanır, seyahat boyunca ve seyahatten sonra 4 hafta daha devam edilir.) ya da
Atovaquone/Proguanil tablet günde 1 kez 250/100mg olmak üzere yolculuktan 1-2 gün önce başlanır. Seyahat süresince ve döndükten sonra 1 hafta devam edilir ya da
Doksisiklin 100mg kapsül günlük (günde 1x100 mg tablet alınmak üzere seyahate çıkmadan 1 gün önce başlanır, seyahat boyunca ve seyahatten sonra 4 hafta daha devam edilir).
Not: İlaçlar mutlaka hekim önerisiyle kullanılmalıdır.
Aşılar hakkında bilgi almak için tıklayınız
Ülkedeki salgın hastalıklar hakkında bilgi almak için tıklayınız
Ülkenin Sağlık Koşulları
Hastaneler
Sağlık hizmetleri yetersizdir. Asmara’da belli başlı dört hastane bulunmaktadır: Hazhaz, Halibet, Orota ve Sembel Hastaneleri. Aralarında en iyisi Sembel Hastanesi’dir.
Tedavi ve Yatak Ücretleri
Sembel Hastanesi’nde doktor vizite ücretleri 75 Nakfa’dan (5 ABD Doları) başlamakta ve yapılacak testlere ve tedaviye göre artmaktadır. Ancak yabancılardan 30 ABD Doları vizite ücreti talep edildiği bilgisi alınmıştır (Acil servise ya da tatil günlerinde başvurulduğunda 40 ABD Doları). Sembel Hastanesi’nde 1. Sınıf odada bir gecelik yatak ücreti 2.250 Nakfa’dır (150 ABD Doları).
Sağlık Sigortası ve Primler
National Insurance Corporation of Eritrea tarafından sağlık sigortası yapılmaktadır. Sigorta primleri grup, aile veya tek bir şahıs için olması, yataklı veya ayakta tedaviyi kapsayıp kapsamaması, karşılanacak tedavi ücretinin limitleri vb. faktörlere göre farklılık göstermekte olup, fiyat başvuru sonucunda verilebilmektedir.
İçme Suyu Temin Koşulları
İçme suyu pet şişelerde temin edilmektedir. Şebeke suyunun kesinlikle içilmemesi tavsiye edilmektedir.
İlaç Temin Koşulları
Çok sınırlıdır. Ülkeye gelirken ihtiyaç duyulacak bütün ilaçların beraberinde getirilmesi tavsiye edilir.
Güvenli ve Sağlıklı Seyahat
· Seyahatte Uyulması Gerekli Genel Sağlık Kuralları
· Çocuklu Aileler için Seyahat Önerileri
· Hamileler için Seyahat Önerileri
· Astım ve Diyabetliler için Seyahat Önerileri
· Hava Yolculuğunun Sağlık Üzerindeki Etkileri
· Gemiyle Yolculuk Yapacaklar için Öneriler
· Hastalık Etkeni Olabilecek Hayvanlar
· Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar
· Seyahatte Çevresel Risk Faktörleri
Seyahat Dönüşü Öneriler
Eğer seyahat sonrası kendinizi iyi hissetmiyorsanız bir doktora görünmeniz gerekebilir. Doktorunuza seyahatte nereye gittiğinizi ve seyahatte ne yaptığınızı mutlaka söyleyin. Ayrıca seyahat sırasında bir hayvan tarafından ısırıldıysanız veya tırmalandıysanız doktorunuza söyleyiniz.
Eğer doktorunuz seyahatiniz için sizlere sıtma koruyucu ilaç reçete ettiyse, seyahatten döndükten sonra alınması gereken süre kadar ilacı almaya devam etmelisiniz. Sıtma koruyucu İlacı almayı erken keserseniz hala sıtma hastası olabilirsiniz.
Sıtma her zaman ciddi bir hastalıktır ve ölümcül olabilir. Eğer sıtma riskli bölgede seyahat sırasında veya seyahatten sonraki 1 yıl içerisinde eve dönüşünüzde ateşli bir hastalık geçirirseniz, acil tıbbi yardım almalısınız. Doktorunuza mutlaka seyahatiniz hakkında bilgi veriniz.
Kaynaklar