ESTONYA
Başkent | Tallinn |
Nüfus | 1.320.000 |
Konum | Doğu Avrupa |
İklim | Kış ayları soğuk ve kar yağışlı, yaz ayları ılıman ve yağmurludur. |
Harita Koordinatı
Önerilen Aşı ve İlaçlar
Rutin aşılar: Her yolculuk öncesi rutin aşılarınızın güncel olması önerilir. Bu aşılar: Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak(MMR), Difteri, Tetanoz, Boğmaca, Su çiçeği, Polio ( çocuk felci ) ve yıllık grip aşısıdır.
Kızamık aşısı:Kızamık birçok ülkede görülebildiğinden ve son yıllarda dünya çapında salgınlar meydana geldiğinden, seyahate çıkmadan önce kızamığa karşı bağışıklık durumunuzdan emin olun.
COVID-19 aşısı:Seyahat etmeden önce COVID-19 için aşılarınızın güncel olması önerilir.
Hepatit A aşısı: Estonya’da yediğiniz veya kalacağınız yer neresi olursa olsun, kontamine su veya yiyeceklerle Hepatit A bulaşabileceğinden bu aşı önerilir.
Hepatit B aşısı: Hepatit B kontamine iğneler, kan ürünleri ve cinsel temasla bulaşır. Bu nedenle herhangi bir tıbbi işlem, dövme veya piercing yaptıracaksanız, yeni bir partnerle cinsel temas ihtimali varsa aşı yaptırmanız önerilir.
Kuduz aşısı: Kuduz, Estonya’da köpekler, yarasalar ve diğer memelilerde bulunabilmesine rağmen seyahat edenlerin çoğu için önemli bir risk değildir. Aşı özellikle aşağıdaki gruplara önerilir:
· Hayvanlar tarafından ısırılma riski oluşturacak dış mekan aktiviteleri ve diğer faaliyetlerde bulunacak (kampçılık, yürüyüş, bisiklet, macera seyahati ve mağaracılık gibi ) gezginler.
· Hayvanlarla veya hayvanlar etrafında çalışacak kişiler (Veteriner hekimleri, vahşi yaşam profesyonelleri ve araştırmacılar gibi).
· Estonya’ya uzun yolculuk yapacak veya bu ülkedeki ücra bölgelere taşınacak olan kişiler.
· Hayvanlarla oynama eğiliminde oldukları, ısırıldıklarını söylemeyebildikleri ve baş- boyun ısırıkları daha fazla olabildiği için çocuklar.
Sarıhumma aşısı (2021):
Ülkeye giriş gerekliliği: Hiçbir uluslararası yolcudan sarıhumma aşı sertifikası istenmez.
DSÖ sarıhumma aşı önerisi: Yok.
Aşılar hakkında bilgi almak için tıklayınız
Ülkedeki salgın hastalıklar hakkında bilgi almak için tıklayınız
Ülkenin Sağlık Koşulları
Sağlık Koşulları
Zaman zaman grip ve soğuk algınlığı virüsleri, çocuklarda bulaşıcı bağırsak enfeksiyonları ortaya çıkmaktadır. Grip aşıları sonbahar aylarında talep üzerine yapılmaktadır. Fiyatlar doktor ücretleriyle beraber 100 Euro'ya kadar çıkmaktadır. Aşı öncesinde doktor muayenesi zorunludur.
Ülkede sonbahar, kış ve ilkbahar mevsimlerinin genelde aşırı soğuk, nemli ve yağışlı geçmesi dolayısıyla akciğer hastalıkları (zatüre, bronşit, astım) yaygındır.
Hastaneler
Hastaneler Avrupa standartlarında ve temizdir. Devlet hastanelerinin yanısıra özel klinikler de mevcuttur. Verilen hizmetler her türlü sağlık sorunlarını karşılayabilecek düzeydedir. Estonca'ya ilaveten Rusça ve İngilizce konuşan görevliler de bulunmaktadır.
Acil Sağlık Hizmet Hattı : 112
Tedavi ve Yatak Ücretleri
Devlet hastanelerinde veya özel kliniklerdeki doktorların vizite ücreti 25-91 Euro arasında değişmektedir.
Hastanelerin yatak ücreti (tedavi hariç) günlük 2,50 Euro’dur.
Sağlık Sigortası ve Primler
Sağlık sigortası yaygındır. Estonya’da ikamet edecek yabancıların, ikamet süresini kapsayacak şekilde sağlık sigortası yaptırmaları zorunludur.
İçme suyu temin koşulları:
Tallinn şehir suyu sağlıklı ve temiz olup, içilebilmektedir. Bununla birlikte şişelenmiş sular tercih edilmektedir. Piyasada çeşitli markaların şişelenmiş içme suları mevcuttur. Fiyatı litre başına ortalama 0,25 Euro’dur.
İlaç temin koşulları:
İlaçlar, bazı vitamin ve hafif ağrı kesiciler dışında sadece doktor reçetesi ile satın alınabilmektedir. Aranılan her ilacı temin etmek mümkündür.
Güvenli ve Sağlıklı Seyahat
· Seyahatte Uyulması Gerekli Genel Sağlık Kuralları
· Çocuklu Aileler için Seyahat Önerileri
· Hamileler için Seyahat Önerileri
· Astım ve Diyabetliler için Seyahat Önerileri
· Hava Yolculuğunun Sağlık Üzerindeki Etkileri
· Gemiyle Yolculuk Yapacaklar için Öneriler
· Hastalık Etkeni Olabilecek Hayvanlar
· Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar
· Seyahatte Çevresel Risk Faktörleri
Seyahat Dönüşü Öneriler
Eğer seyahat sonrası kendinizi iyi hissetmiyorsanız bir doktora görünmeniz gerekebilir. Doktorunuza seyahatte nereye gittiğinizi ve seyahatte ne yaptığınızı mutlaka söyleyin. Ayrıca seyahat sırasında bir hayvan tarafından ısırıldıysanız veya tırmalandıysanız doktorunuza söyleyiniz.
Kaynaklar