İNGİLTERE (Birleşik Krallık)

İNGİLTERE (Birleşik Krallık)
Başkent Londra
Nüfus 63.200.000
Konum Batı Avrupa
İklim Ilıman okyanusal iklim hakimdir.

Harita Koordinatı

Önerilen Aşı ve İlaçlar

Rutin aşılar: Her yolculuk öncesi rutin aşılarınızın güncel olması önerilir. Bu aşılar: Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak(MMR), Difteri, Tetanoz, Boğmaca, Su çiçeği, Polio ( çocuk felci ) ve yıllık grip aşısıdır.

Kızamık aşısı:Kızamık birçok ülkede görülebildiğinden  ve son yıllarda dünya çapında salgınlar meydana geldiğinden, seyahate çıkmadan önce kızamığa karşı bağışıklık durumunuzdan emin olun.

COVID-19 aşısı:Seyahat etmeden önce COVID-19 için aşılarınızın güncel olması önerilir.

Hepatit A aşısı: Hepatit A salgınları tüm dünyada ve  bazen de riskin düşük olduğu ülkelerde de oluşabilmektedir. İngiltere’de, kontamine su veya yiyeceklerle Hepatit A bulaşabileceğinden bu aşının size gerekli olup olmadığını doktorunuza danışmanız önerilir.

Hepatit B aşısı: Hepatit B kontamine iğneler, kan ürünleri ve cinsel temasla bulaşır. Bu nedenle herhangi bir tıbbi işlem, dövme veya piercing yaptıracaksanız, yeni bir partnerle cinsel temas ihtimali varsa aşı yaptırmanız önerilir.

Kuduz aşısı: Bu ülkede köpeklerde kuduz görülmemektedir. Bununla birlikte, özellikle yarasalarda olmak üzere yaban hayat türlerinde  kuduz hala mevcut olabilir. Veteriner hekimler, hayvan bakıcıları, saha biyologları veya memeli türlerinden numune çalışan laboratuvar çalışanları gibi doğrudan vahşi yaşamla çalışan kişiler için seyahatten önce kuduz aşısının yapılması önerilir.

Sarı Humma aşısı (2021): 

Ülkeye giriş gerekliliği: Hiçbir uluslararası yolcudan Sarıhumma  aşılama sertifikası istenmez.

DSÖ sarıhumma aşı önerisi: Yok.

Aşılar hakkında bilgi almak için tıklayınız

Ülkedeki salgın hastalıklar hakkında bilgi almak için tıklayınız

Ülkenin Sağlık Koşulları

 

Hastaneler

İngiltere'de sağlık hizmetleri ''Ulusal Sağlık Hizmeti (National Health Service-NHS)''altında mahalle doktorları ve devlet hastaneleri aracılığıyla ücretsiz olarak verilmektedir. İngiltere'de hastaneler, devlet tarafından işletilen (national health hospitals) ve özel hastaneler (private hospitals) olarak ikiye ayrılmaktadır. Devlet tarafından işletilen hastanelere gidebilmek için önce kayıtlı bulunulan mahalle doktoruna gitmek, doktorun gerekli görmesi halinde hastaneye sevk edilmek gerekir. Hastaların istedikleri hastaneyi seçme hakları vardır. Bu hastanelerde yatak ücreti dahil her tür tedavi ücretsiz olmakla beraber, ambulans servisi ücrete tabi olabilmektedir. İngiltere'de oturma iznine sahip olan kişilerin NHS sistemine kaydolması mümkündür. Ancak, son dönemde tartışılmakta olan göç ve göçmen yasa tasarısı ışığında, İngiltere'de geçici olarak bulunan yabancı işçi ve öğrencilerin NHS kapsamında ücretsiz sağlık erişimlerine birtakım kısıtlamalar getirilmesi öngörülmektedir. Ülkede pek çok özel hastane de bulunmaktadır. Bu hastaneler de devlet tarafından belirlenen kural ve yönergelere uymak zorundadırlar. Sık sık sağlık müfettişleri tarafından teftiş edilmektedirler. Hastane odalarının durumu devlet hastanelerinden daha iyidir. Sağlık sigortası sahipleri, NHS sisteminin dışındaki özel doktor ve hastanelerden de istifade edebilmektedir.

Acil yardım numarası 999’dur.

Turist olarak İngiltere’de bulunan kişilerin Acil servislerde aldıkları hizmet ücretsizdir. Acil servisten hastanenin başka bir bölümüne sevk edilmeleri durumunda ücret tahsil edilir. Hayati tehlike olmayan durumlarda, tavsiye almak veya aile hekiminin çalışma saatleri dışında randevu alabilmek için NHS’in danışma numarası “111” aranabilir.

Tedavi ve Yatak Ücretleri 

NHS kapsamında yer alan kişiler, devlet tarafından işletilen hastanelerde ücretsiz hizmet almaktadır. Özel hastanelerin yatak ücretleri, gece başına 1500-3000 Sterlin arasında değişmektedir. Tedavinin ücreti de türüne göre değişmekle birlikte, özel doktorların muayene ücretleri 200 ila 250 Sterlin arasında seyretmektedir. İngiltere’de ücretsiz yapılmayan tek tedavi diş rahatsızlıklarıdır. NHS’e bağlı diş hekimlerinin tarifeleri özel doktorlara oranla daha düşüktür.

Sağlık Sigortası ve Primler 

Özel sağlık sigortası yaptırabilmek için konuyla ilgilenen herhangi bir sigorta acentasıyla  temas kurmak yeterlidir. Acenta, postayla başvuru formu göndermekte veya şirket elemanlarından birisi evinizi ziyaret ederek, talebinize en uygun sigortanın hangisi olduğu konusunda bilgi vermektedir. Sigorta işleminin fiyatı kişinin ülkenin hangi bölgesinde yaşadığına, yaşına ve genel sağlık durumuna göre belirlenmektedir. Bazı sigorta şirketleri, önceden kişinin tam bir sağlık testinden geçmesini istemekte, ancak bu işlem zorunluluk arzetmemektedir. Sigortanın kapsamı talebe göre değişmektedir. Bazı sigortalar yalnızca hastanede kalınan süreyi ve temel masrafları karşılarken, bazıları ambulans ücretlerinden yabancı ülkelerdeki sağlık harcamalarına kadar pek çok alanı kapsayabilmektedir.

İçme Suyu Temin Koşulları 

İçme suyunun temininde herhangi bir sıkıntı ile karşılaşılmamaktadır. Genelde çeşme suyu içilebilir özelliktedir. Ayrıca marketlerde çeşitli marka ve tipte içme suyu satılmaktadır.

İlaç Temin Koşulları 

İlaç temininde herhangi bir sıkıntı ile karşılaşılmamaktadır. Ağrı kesici gibi ilaçlar marketlerden de temin edilebilmektedir. Öte yandan, antibiyotikler ancak reçeteyle alınabilmektedir. NHS sisteminde, reçeteli ilaçlar, reçete başına 8.05 Sterlin ödenerek alınır. Özel doktorlar tarafından yazılan reçetelerde ilaçların ticari fiyatları esas alınır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Seyahat Dönüşü Öneriler

Eğer seyahat sonrası kendinizi iyi hissetmiyorsanız bir doktora görünmeniz gerekebilir. Doktorunuza seyahatte nereye gittiğinizi ve seyahatte ne yaptığınızı mutlaka söyleyin. Ayrıca seyahat sırasında bir hayvan tarafından ısırıldıysanız veya tırmalandıysanız doktorunuza söyleyiniz.

Son Güncelleme Tarihi: 07 Şubat 2023 Salı